Seznam příspěvků

Libor 07.02.2016 12:49

Dobrý den,

obracím se na Vás s velkou prosbou. Chtěl bych si pořídit nové auto s pohonem na plyn, i když mám dlouholeté zkušenosti s provozem na plyn (Octavia, 1.6 MPI najeto 250 tis.), nejsem schopen vybrat si auto do 350 000,-Kč, kterému by provoz na LPG neškodil.

Zvažuji koupi Mitsubishi Lancer 1.6 MIVEC (86kW), nový model od letošního roku (prý s přímazem). Myslíte, že je vhodný nebo jste spíš opačného názoru. V případě, že se domníváte, že není vhodný, mohl byste mi prosím uvést důvody?

Díval jsem se na Vás seznam vhodných aut na přestavbu, ale jeho poslední aktualizace je z roku 2013, mohl byste mi prosím poskytnout novější přehled.

Děkuji moc za Váš čas a názor - doporučení.

S přáním pěkného dne

Libor Skřivánek

Richter 05.02.2016 22:03

Mockrát děkuji za vyčerpávající odpověď.Zvážím tedy zda jezdit za 10 litrů benzínu, nebo popřemýšlet o jiném MPV.
Je nějaké, které lze bez problémů vybavit toroidní nádrží?
Např. právě níže zmiňovaný Sharan, který jsem s toroidem viděl ve Vaší galerii? Nebo poměrně ok mi přišla Toyota Avensis Verso, které mělo sice válcovou nádrž, ale šikovně ukrytou v kufru (za cenu jeho velikosti?) mám totiž rád japonská auta. Ještě jednou Vám moc díky za Váš čas a skutečně kvalitní odpovědi. Richter

JIŘÍ K. 05.02.2016 20:28

Dobry den. V aute mam nadrz místo rezervy. Objem je 67 litrů. Maximálně však natankuji 45 litrů. Vím, že nádrže jsou dimenzovane na menší natankovani, ale i tak si myslím, že by se tam dalších 8 litru vlezlo. Motor ma objem 3 litry. Je možné ze nadrz hlasi prazdno drive diky tomu ze pritok paliva je kvuli objemu mototu vyšší? Dá se to nejak prenastavit? Dekuji

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 05.02.2016 09:31

Dobrý den pane Stauber,
Nemáme takové poznatky, že by motory koncernu PSA 1,6 88kW nutně potřebovaly dodatečnou ochranu ventilů. Jsou to motory s technologií Valvetronic, za provozu téměř nikdy nemají podtlak v sacím potrubí, a proto je u nich použití podtlakového dávkovače poměrně nevhodné, v současnosti bychom ho do těchto motorů nenabídli.
U našich přestaveb máme některé motory zcela bez aditivace, někde nastaven přívstřik benzinu ve vyšších zátěžích, a někde dávkovač s tlakovým čerpadlem a elektronickým řízením dávkování (podrobnosti zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/Elektronicke-tlakove/3883.html">www.neptun-harfa.cz/&hellip;</a> ).
S pozdravem Ivan Vodička

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 05.02.2016 09:30

Dobrý den pane Neuman,
Děkuji za pochvalu našeho fora, předám ji i dále. Motory VW 1,8T o výkonu 110 kw považuji za velmi dobré. Na LPG jsme jich přestavěli poměrně hodně v různých koncernových modelech. Jejich provoz na LPG mi přijde bezproblémový.
Nejsem velkým příznivcem chiptuningu (to zde nepíšu poprvé…). Ale pokud se pro něj rozhodnete, tak by bylo vhodné před přestavbou, abychom nastavili LPG pohon na aktuální stav benzinového provozu. Pouze si neodpustím legislativní upozornění. Od 1. 1. 2016 platí nová pravidla pro měření emisí a provádění STK, která mají být od 1.7.2016 dále zpřísněna. Motor po provedení úpravy řídícího programu neodpovídá schválenému provedení (pokud není nahrána pouze jiná varianta „schváleného programu“). Součástí emisního testu je u novějších vozů i vyčtení Readiness kodů (kody připravenosti emisních obvodů motoru). Je otázkou zda po provedení chiptuningu proběhne předepsaný test připravenosti a Readiness kody se načtou do patřičného statusu „0 – proveden“. Pokud ne, vozidlo by nemělo pokračovat na vlastní měření emisí ani STK a bylo by tak z legislativního pohledu nezpůsobilé provozu. Ale toto uvádím pouze jako můj osobní skeptický pohled na současnou emisní legislativu a možné komplikace s provozováním vozu po chiptuningu. Jiný (a možná méně pesimistický) pohled budou mít firmy, které čipování motorů nabízejí.
S pozdravem Ivan Vodička

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 05.02.2016 09:29

Dobrý den pane Richter,
Pro motory Mitsubishi s pohonem LPG doporučujeme dodatečnou ochranu ventilů (viz zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/Ochrana-ventilovych-sedel/3467.html">www.neptun-harfa.cz/&hellip;</a> ). U vozů které mají dojezdovou rezervu pod vozem se většinou nedá použít toroidní nádrž. Důvod je prostý. Dojezdové rezervy mají šířku zhruba 12-13 cm. Nejnižší toroidní nádrže mívají tento rozměr 18-20cm. Pokud je karoserie v místě rezervy konstruována optimálně pro použití dojezdové rezervy, není tam dostatek místa pro byť malinkou toroidní nádrž. To je případ vozu Mitsubishi Grandis. Proto jsme byli nuceni montovat válcovou nádrž do zavazadlového prostoru tak jak jste asi viděl v naší fotogalerii zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/Grandis/3449.html">www.neptun-harfa.cz/&hellip;</a> .
Proto nepovažuji Mitsubishi Grandis za auto vhodné pro přestavbu na LPG (ne že by to nešlo, ale přijde mi to minimálně nešikovné…). Ale problém smysluplného umístění LPG nádrže má většina tzv. velkoprostorových vozů s třetí řadou sedadel v mírně upravené karoserii kombi. Konstruktér prostě někde potřebuje nabrat prostor pro nohy cestujících na třetí řadě sedadel a někam přemístit benzinovou nádrž. Ten prostor získává většinou na úkor zavazadlového prostoru a prostoru plnohodnotné rezervy.
S pozdravem Ivan Vodička

Stauber 04.02.2016 19:14

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat zda motor v C3Picasso 1.6Vti potřebuje také přímaz ventilů. Děkuji za odpověď.

René Neuman 04.02.2016 19:12

Dobrý den p.Vodička!Děkuji jak jste mi minule odpovídal že Ww motory snášejí provoz na lpg bez problémů tak ještě vas poprosím o váš názor na Sharana s motorizací 1,8T benzín 110kw v Lpg!Je tato motorizace take bezproblémová při provozu na Lpg jako v případě motorů 2,8v6 150kw?Má na provoz těchto motorizací nějaký negativní vliv chipování těchto motorů pokud jsou na lpg?Děkuji za supr kvalitní a srozumitelné informace i pro člověka který se teprve rozhoduje!

J. Richter 04.02.2016 15:21

Dobrý den,

chtěl jsem se zeptat - uvažuji o Mitsubishi grandis 2.4l. Koukal jsem, že jste tento vůz přestavovali. Jedná se tedy o motor, který lpg dobře "snáší"? Druhý dotaz pak, zda by se u tohoto auta dala udělat toroidní nádrž i přes to, že auto nemá plnohodnotnou rezervu, ale pouze dojezdové kolo. Protože se mi zdá poněkud nesmyslné kupovat velkoprosorový vůz a pak kufr podstatně zmenšit nádrží. Mockrát díky. Richter

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 03.02.2016 11:08

Dobrý den pane Kocour,
Upřesním, ve své odpovědi jsem nemyslel „Flashlube Electronic Valve Saver Kit, který sám nastavuje regulační šroub…“. Tuto sadu nenabízíme, ale když se jako novinka objevila na českém trhu tak jsme tady dva kousky měli. Příliš mě to tenkrát nenadchlo, místo točení jehlovým ventilkem jsem točil trimrem na jednotce. Ta načítala počet a délku impulzů a na základě určitého algoritmu „otevřela“ průchod z nádobky do sání. Bez podtlaku v sacím potrubí se však kapalina do motoru nedostala. Tudíž nešla použít pro motory Turbo nebo Valvetronic (možná se to od té doby změnilo – popisuji svoji několik let starou zkušenost). Technologicky to bylo obdobné jako např. námi nabízené sady Electronic Valve Protector Light. To nabízíme v kategorii podtlakový elektronický dávkovač.
Měl jsem na mysli elektronické tlakové dávkovače – viz např. zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/Elektronicke-tlakove/3883.html">www.neptun-harfa.cz/&hellip;</a> . Ty mají dle údajů výrobce na výstupu tlak do 4,5 bar, pracuje tedy nezávisle na aktuálních podtlakových poměrech v sacím potrubí. Lze je použít i pro motory Turbo. Také je možné dávkovat do lišty plynné fáze před vstřikovače LPG, do centrální komory sacího potrubí či do jednotlivých větví sacího potrubí. Takže spousta možností a variant, fajn provoz, ale vysoká cena… Tento typ dávkovače považuji za nejlepší se kterým jsem se setkal.
Z provozu (nejen našeho) máme ověřeny určité typy vstřikovačů, které nemají s aditivy problém.
S pozdravem Ivan Vodička