Dobrý den, dovoluji si se na Vás obrátit se svým problémem na vozidle Škoda Fabia 1,4 Mpi 50kW,r.v. 2001,kód motoru je AME.
Vozidlo má provedenou úpravu na LPG (nádrž do roku 2030).
Vozidlo má velmi neklidný volnoběh. Otáčky kolísají mezi 800-1000. Ve zvuku motoru je slyšet ,, jako by jednu dobu vynechal".
Na diagnostice se píše kód chyby 17549 (P1141 Výpočet zatížení Křížová kontrola rozsahu/výkonu).
Pokud při nastartovaném voze závadu vymažu, tak se motor krásně uklidní, ale do jedné minuty začne zvuk motoru znovu a závada se objeví znovu.
Auto bylo u mechanika, který prověřoval vše kolem sání a všechny součásti motoru, které by mohly souviset s projevem vady, ale na nic bohužel nepřišel.
Přišel pouze na to, že pokud odpojí hadici od ventilu pro LPG a zaslepí ji, tak motor má rázem vyšší otáčky a má krásně plynulý chod. Bohužel mi řekl, že LPG předělávkám úplně nerozumí a tudíž neví, jak nyní s touto zjištěnou informací přesně naložit.
Nyní je i otázka, zda je chyba v samotném systému LPG? a druhá otázka, jak moc má spojitost ta závada, jejím vymazání a chvilkového uklidnění. Zda při smazání té závady dojde jen k jakési ,,kalibraci" a proto se motor n chvíli uklidní anebo je to jinak.
Mol by jste mi prosím z Vaší praxe poradit v čem si myslíte, že by mohl být problém?
PS: Pokud je vůz předělán na LPG, tak je do něj vložena samostatná řídící jednotka pro LPG, která komunikuje s výrobní řídící jednotkou motoru?
Předem moc děkuji za Váš čas strávený odpovědí.
Dobrý den pane Vetešník,
Podle našich podkladů se do Golfa v roce 2019 montovalo několik motorů 1,5 TSI 96kW ňapř. DADA, DACA, DPBA, DJFA…). U některých typů motoru je v současnosti přestavba možná, u některých nikoli. Podrobnosti máme uvedeny např. zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/System-primeho-vstrikovani/3871.html">www.neptun-harfa.cz/…</a> . Také je otázkou, kolik místa je ve Vašem provedení na umístění LPG nádrže. Proto by bylo nejlepší, kdybyste se u nás zastavil i s vozem a velkým TP. Také mi můžete poslat mejlem foto zadní strany TP, kde je uveden přesný typ motoru. Obratem bych se Vám ozval a probrali bychom podrobnosti.
S pozdravem Ivan Vodička
Ještě jsem zapomel - rok uvedení do provozu 2019.
Díky!
Dobrý den,
bylo by možné udělat přestavbu na LPG u
Volkswagen Golf 1,5 TSI Comfortline, 1498 ccm ,96kW ?
Moc děkuji!
Dobrý den tazateli 4714,
Filtrační vložky plynné fáze se vyrábějí z různých materiálů a v různém provedení. Máme v nabídce jak papírové, tak polyesterová a okrajově i vložky fiberglass (sklolaminát). Liší se propustností (velikostí jednotlivých otvorů ve filtrační vložce) a velikostí filtrační plochy (to, jak hustě je ve filtru vložka poskládána.
Čím menší je propustnost (menší dirky ve vložce), tím menší nečistoty propustí, ale dříve se ucpává. Čím menší je filtrační plocha, tím dříve se filtr ucpává.
Obecně nejslabší (ale pro běžné použití dostatečné) jsou filtry s papírovou vložkou, polyester je obecně hodnocen lépe. Tomu odpovídá i cena.
Ještě je dobré v této souvislosti připomenout, že filtry plynné i kapalné fáze dokážou odfiltrovat pouze pevné nečistoty. Složky, které jsou schopné se rozpustit v kapalné fázi, nebo zplynovat v reduktoru, není žádný sebelepší filtr schopen zachytit.
S pozdravem Ivan Vodička
dobrý den, jaký je rozdíl u filtru LPG paprítová nebo polyesterový?Je některý z nich lepším kvalitnější, lépe filtruje? dekuji
Dobrý den Jane,
Neexistuje žádný „seznam“ motorů, u kterých je aditivace ventilů nutná, žádná tabulka typu “zde ano, zde ne“. Doporučení k ev. použití aditivace ventilů se opírá o vlastní, či převzaté zkušenosti montážních firem a provozovatelů.
U Vašeho motoru se v roce jeho prodeje patrně ještě aditivace nepoužívala - nebyla na trhu. Dnes se jedná o motor vyrobený před 20 lety. Nevidím a neslyším, v jakém je stavu, nevím, kolik kilometrů s ním hodláte jezdit. Jestli je motor a celé auto v dobrém stavu, a Vy uvažujete, že si jej nyní necháte předělat na LPG, nechte si poradit od Vaší montážní firmy. Já bych se za nějaký ze způsobů dodatečné ochrany přimlouval.
Pokud toto auto na LPG provozujete již několik let, provoz je bez problému, nevidím žádný důvod tam nyní aditivaci dodělávat.
Pokud toto auto na LPG provozujete a nyní jde motor špatně, aditivace ventilů již nic nespasí – je nutné motor opravit. Po opravě motoru je možné instalaci aditivace zvážit.
Nevím, do které z těchto kategorií patříte, s eventuelním upřesněním smyslu Vašeho dotazu se na mne můžete obrátit i mejlem nebo telefonicky na náš příjem zakázek 777 30 50 80.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den Jiří,
Pro systémy Landi Renzo nemáme k dispozici žádnou diagnostiku, proto Vám nenabídneme ani servis tohoto LPG systému. Obraťte se prosím na některý ze servisů, které má Landi Renzo v nabídce.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den, mám dotaz ohledně přestavby vozu Nissan ALMERA II (N16) 2002, 1.5 (1498ccm\66kW\90HP) motor QG15DE.
Je nutné u tohoto motoru instalovat systém ochrany ventilových sedel?
Děkuji za odpověď,
S pozdravem Jan
Dobrý den, mám dotaz ohledně přestavby vozu Nissan ALMERA II (N16) 2002, 1.5 (1498ccm\66kW\90HP) motor QG15DE.
Je nutné u tohoto motoru instalovat systém ochrany ventilových sedel?
Děkuji za odpověď,
S pozdravem Jan