Děkuji za odpověď. Lancii Thesis zatím nevlastním, ale velmi vážně uvažuji o její koupi. Možnost instalace lpg je pro mě vzhledem k vysoké spotřebě důležitá. Jedná se ale o velmi podobný motor jako má Alfa Romeo 166, kde jste lpg již montovali, takže si myslím, že by neměl být problém.
Dobrý den pane Novotný,
Lancia Thesis je poměrně velká a luxusní limuzina. Ale patrně proto že je v čechách poměrně málo rozšířená, zatím jsme se s její přestavbou nesetkali. Technologicky přestavbě tohoto vozu s motorem V6 158kW nestojí nic v cestě, ale přesto bych před vlastní přestavbou doporučil prohlídku vozu. Posoudili bychom zejména prostorové uspořádání motorového prostoru, ale i varianty velikosti, typu a umístění nádrže. Podle toho bychom Vám udělali konkrétní nabídku přestavby.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den Petře BMW LPG,
včera jsem byl zaneprázdněn mimo Neptun, ale dnes již jsem se k Vašemu dotazu dostal. Právě jsem Vám odeslal na Vaši emailovou adresu podrobnější odpověď k dotazům č. 379.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den pane Januška,
u prvních generací Stagů byl skutečně problém s životností snímačů MAP/P1, ale pozdější provedení (vzhledově téměř identické) jsou již OK.
Ohledně aditivace je to podstatně složitější. Pokud si přečtete zde: <a href="http://neptun-harfa.cz/Ochrana-ventilovych-sedel/3467.html">neptun-harfa.cz/Ochr…</a> informace o aditivaci, uvádíme že je dodatečná aditivace vhodná "u některých motorů". Koncernové motory podle dlouhodobých zkušeností s životností ventilů při provozu na LPG problémy nemají, tuto zkušenost podporujete i Vy s Vašimi 120 tis km. Přesto existují současné vozy, kde se výrobcům "povedlo" navrhnout materiál ventilových sedel tak, že má pouze minimální rezervy (méně odolný zpravidla znamená levnější...). Při provozu na LPG dochází k vyššímu tepelnému zatížení zejména oblasti výfukových ventilů, a pokud se jedná o tyto motory s "minimálním předimenzováním materiálu", může (zejména pokud se jezdí často ve vyšších výkonových patrech motoru) dojít ke zvýšenému zaklepávání ventilů. Že se nejedná pouze o reklamní trik, ale skutečný problém svědčí i to, že někteří výrobci implementují do SW možností jednotek "přívstřik benzinu", kdy se dá nastavit, že se ve vyšších zatíženích dávkuje určitá část paliva v benzinu (pochopitelně jednotka o příslušné množství sníží dávku LPG). Vycházejí z toho, že benzin je pro konstrukci motoru nejpřirozenější aditivum. Tuto strategii nabízejí i přes skutečnost, že tím jakoby „snižují“ efektivitu svého výrobku. I proto si myslím, že se i u některých současných motorů jedná o skutečný problém a nikoli jen reklamní akci výrobců aditiv.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den Vláďo,
rok 2008 je přelomový pro dva typy karoserií tohoto vozu. Starší model je v naší fotogalerii zde: <a href="http://neptun-harfa.cz/Outlander/3373.html">neptun-harfa.cz/Outl…</a> , v přestavbě není problém. Novější model má rezervu pod vozem tak, že místo ní nelze umístit plynovou nádrž, a pokud máte provedené s třetí řadou sedadel, byla by přestavba velmi obtížná (z důvodu problematického umístění nádrže). Pokud je Vaše vozidlo pouze 5 místné, je možné umístit nádrž do zavazadlového prostoru. Přestavba se systémem BRC by byla 33.000,- Kč.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den,
rád bych se zeptal, zda je u Vás možná montáž lpg do vozidla Lancia Thesis 3.0i V6 158kW (pravděpodobně systém BRC).
Děkuji za odpoveď.
Zdravím pane Vodičko,
děkuji za odpověď a vyčkám na e-mailovou zprávu.
S pozdravem
Petr
V octávii je namontováno zařízení AC Stag. Jediná závada byla zničený snímač tlaku plynu. Byl namontován přímo u motoru a bylo mi řečeno, že každodenním zahřátím a vyhladnutím došlo k poškození. Tato závada se objevila zhruba po najetí 40tis. Teď je snímač umístěn jinde a po dalších 80tis. stále funguje, takže to tím nejspíš opravdu bylo. Aditivace namontovaná není a komprese je stejná jako před 120tis. km... Rád bych se ale o aditivaci dozvěděl více. Přiznám se, že ne zcela chápu význam u moderních motorů spalující bezolovnatý benzín. U starých škodovek to chápu. Podle různých článků o aditivaci je téměř nutnost u každého motoru spalující LPG tento systém použít, jinak hrozí zničení sedel ventilů. Po ujetí 120tis. na LPG bez aditiv mi ale většina článků přijde spíš jako pouhá reklama na konkrétní výrobek. Rád bych znal váš objektivní názor pane Ivane Vodičko, jakožto technika přes LPG. Zajímají mě hlavně zkušenosti z provozu od uživatelů či přímo vás, s použitím aditiv a bez nich na moderních motorech s vícebodovým vstřikováním paliva. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,
Montujete LPG do vozu Mitsubishi Outlander 2,4 rok výroby 2008. Jaký typ doporučujete a kolik by stála přestavba.
Děkuju Vláďa
Dobrý den Petře,
Podle toho co zde uvádíte, bych Vám doporučil celkovou kontrolu vozu jak po stránce funkce na benzin, tak následně i LPG. Podle platnosti nádrže hádám, že máte plynový systém ve voze již osmý až devátý rok, což je poměrně dlouhá doba. Na druhou stranu se nedá říci, jaký servis byl po dobu provozu prováděn, kolik toho má zařízení najeto. Další podrobnosti Vám pošlu el. poštou.
S pozdravem Ivan Vodička