Seznam příspěvků

RECAP

Vlado 17.12.2016 23:29

dobry den ,potrebujem vymenit nadrz lpg - aka najvecsia toroidna lpg nadrz vojde do bmw x5 ,4,4i, rv 2005 , 235kw - jej rozmery a cena - dakujem

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 16.12.2016 14:54

Dobrý den Josefe,
Pokud máte podezření na únik LPG, doporučím, přepněte do provozu pouze na benzin, a až do doby opravy plynový pohon nepoužívejte. Při kontrole těsnosti upozorněte Vašeho plynaře, že máte podezření na to, že se problém objevuje pouze u studeného motoru. Je možné, že u teplého se netěsnost nepodaří odhalit ani detektorem, a pro zjištění vady budete muset nechat motor vystydnout.
S pozdravem Ivan Vodička

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 16.12.2016 14:53

Dobrý den Petře 46,
Děkujeme za uznání, všichni se v Neptunu snažíme … Pokud to je možné, tak se snažím zúročit naše zkušenosti i zde na foru.
S pozdravem Ivan Vodička

Josef 15.12.2016 21:35

Dobry den,
Po nastartovani a prepnuti na lpg je slyset silne syceni a zapach z lpg.
Po ujeti cca 5km to prestane . Pri nastartovani zahrateho motoru je vse ok.
Jde o octavii 2 tovarni zastavva ze skody. Myslim ze je tam landi renzo.
Dekuji Josef
Cim to muze byt.

petr 46 15.12.2016 20:26

Dobrý den.Chtěl bych reagovat na dotaz. Tibor Szabo.Měl sem ten samý probléb s lpg.na dacii dokker 1,6mpi.Až na doporučení p.Vodičky,které dal také vám se vše vyřešilo.Musím řict,že jeto opravdu odborník,který lpg rozumí.dík mu za radu

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 13.12.2016 15:49

Dobrý den Danieli,
Chápu logiku Vašeho dotazu, nikdo nemáme rádi obavy, strach, a rádi bychom šli jasnou a bezpečnou cestou, ale… Rozhodnutí, zda budete jezdit na LPG nebo zůstanete u benzinu, bude Vaše. Já Vám k němu mohu pomoci radou, troškou teorie i zkušeností (apropo, a co ekonomika provozu – kolik kilometrů ročně zhruba najezdíte?)
Spalování LPG v motoru probíhá za mírně jiných podmínek než při provozu na benzin. LPG například hoří pomaleji, při vyšší teplotě, hůř se zapaluje, má nižší náchylnost k detonačnímu hoření, při jeho spalování nevzniká tolik „sazí“ atd. V LPG také nejsou obsažena v benzinech běžná aditiva (v případě kvalitních automobilových benzinů by aditiva měla obsahovat zvyšovače oktanového čísla, detergenty, inhibitory koroze, antioxidanty, mazivostní přísady, aditiva proti tzv. zatloukání ventilových sedel, deaktivátory kovů, atd atd.)
Provoz na LPG zatěžuje motor jinak než provoz na benzin. V některých parametrech méně (rázy do klikového mechanizmu, zanášení motoru karbony), v jiných více (teplota v horkých částech motoru, zapalování). Ale odhadovat, jak se bude při provozu na LPG chovat Váš motor po cca 18 letech provozu a minimálně 200 tis. najetých kilometrech - to si netroufám. Může přežít dalších 18 let a 200 tisíc, ale zrovna tak nemusí. Vždyť konstruktér ani u Toyoty neprojektoval životnost na 20 let, neznáme skutečný proběh kilometrů ani údržbu v počátcích provozu vozu (předpokládám, že u vozu s pravostranným řízením nejste první majitel…).
Nemíním Vás strašit, ale ani nemám ve zvyku nasazovat lidem „růžové brýle“ a tvrdit Vám, že Vás motor přežije … Myslím, že při „normálním“ provozu a údržbě měl fungovat bez problémů dále i při provozu na LPG (pokud bych se já dostal k takovému motoru, určitě bych jezdil na LPG...). Pro větší pocit jistoty by se dal motor doplnit dodatečnou aditivací ventilů. V naší fotogalerii máme více modelů Avensise na LPG, ale všechno jsou to novější modely, z jejich provozu se životnost Vašeho motoru odhadovat nedá.
Tolik k Vašemu dotazu, přeji Vám dobré rozhodnutí. Ivan Vodička

Daniel 13.12.2016 13:14

Dobrý den,konecne se můžu zeptat někoho povoleného a snad i objektivního.Mam Toyotu Avensis 1.8 r.v.1998..cca 200tis.km.Motor šlape stále velmi tiše a kultivovaně...mám ho dlouho a chci si ho ponechat i nadále ikdyz má volant vpravo.C htel jsem se zeptat zda je tento konkretni motor na LPG vhodný předělat beze strachu před nepříjemnými opravami.Strasili mě s podpalenim ventilů.Jezdim slušné ke svému autu se tak chovam rovněž.Dekuji za odpověď.

Robert 13.12.2016 12:39

Zdravím Petře,
já jakožto uživatel felicie 1,3 na LPG potvrzuji co píše pan Vodička. Mám novou zástavbu s centrálním směšovačem a krokovým motorkem starou půl roku a od začátku mám ten samý "problém".Při prudkém rozjezdu z křižovatky,typicky při dopravní špičce,se motor začne dusit a přestane táhnout. Přesto že o tomto problému vím,občas se mi stane,že z nervozity při rychlém rozjezdu na to zapomenu a stane se mi to znova. Pokud se ovšem jedná o "nový" problém, který se předtím neprojevoval, mohlo by pomoci seřízení systému, popřípadě výměna membrán reduktoru. Mně pro informaci vydržely u předchozí felicie ca 80 kkm.

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 13.12.2016 11:13

Dobrý den Petře,
To, že motor nejde dobře do otáček (při normálním přidávání plynu), bude patrně způsobeno nesprávným dávkováním plynu. Příčinou může být netěsnost nebo falešný vzduch v okolí směšovače, špatná funkce elektroniky (lambdasonda, řídící jednotka LPG, krokový motorek), a nebo špatnou funkcí reduktoru či seřízením systému.
Prudké přidání plynu „nemá rád“ téměř žádný plynový systém, zejména ne ten s centrálním směšovačem. Je to dáno principem dávkování plynu - pro Vaši představu: plynu určitou dobu trvá, než zareaguje na změnu otevření škrticí klapky a „dofoukne“ z reduktoru přes krokový motorek do směšovače, a další dobu trvá, než se takto obohacená směs vzduchu s plynem dostane přes celé sací potrubí do spalovacího prostoru válce. Až pak je ve válci dostatek paliva pro nárůst výkonu motoru, do té doby je při náhlém přidání ve válci nedostatek paliva. Čím prudčeji sešlápnete pedál, tím je problém větší, při plynulém sešlapování pedálu plynu by měl jít motor plynule a bez problémů do otáček.
Pro kontrolu funkce a event. seřízení doporučuji návštěvu Vašeho plynaře.
S pozdravem Ivan Vodička

Petr 13.12.2016 08:08

Dobrý den,

Mel bych na Vas dotaz ohledne problemu s lpg. Automobil Felicia 1.3 lpg montaz cca. 6 let. Problem je v tom ze se motor pri prepnuti na plyn dusi a jde spatne do vyssich otacek pri seslapnuti plynu. Stava se to i po ujeti 30km. Nejhorsi jsou rozjezdy kdy auto vubec nejede a pri prudkem pridani plynu chcipne. Pri prepnuti na benzin jede uplne normalne. Kdyz auto rozjedu zhruba na 50 km/h a prepnu na plyn jede auto normalne na plyn bez problemu. Nejhorsi jsou ty rozjezdy a prudke pridani plynu, nema to vliv na teplotu motoru. Diky za informaci o co by se mohlo jednat.