Seznam příspěvků

RECAP

Milan 27.12.2016 17:21

Dobry den,
chtel bych se zeptat, jaky LPG system byste doporucil pro 2010 Mercedes E500 Coupe (motor 285 kW). Motor ma zatim najeto asi 150tkm. Najezdim cca 30tkm rocne a jde mi hlavne o co nejmene udrzbovy servis. V galerii mate S500 se stejnym motorem a je u nej BRC. Je neco, na co se u tohoto motoru musi davat pozor nebo se musi specialne montovat (ochran ventilu, specialni aditiva atd.)? Diky za odpoved

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 23.12.2016 11:33

Dobrý den Jane,
Systém kontinuálního vstřikování LR IGS mě „minul“. V době kdy se tato zařízení montovala, jsem používal ekvivalenty jiných výrobců (od firmy Tartarini Etagas a a holandský AG DGI). S nějakými servisy IGS jsem se setkal, ale je to dávno a hodnoty (běžný, přijatelný pokles tlaku) už si nepamatuji. Ale to málo co jsem zjistil (pokud kolegu který se s těmito systémy zabýval, paměť neklame) program IGS nezobrazuje skutečnou hodnotu tlaku, pro zjištění skutečné hodnoty tlaku se do kostičky připojovalo externí čidlo. Můžete zkusit dotaz u dovozce systémů Landi Renzo, (je to firma AUTOGAS CENTRUM PLUS s.r.o.) myslím, že tam ještě pamětníka IGS mají.
Naopak s omezeným průchodem trubkou z nádrže jsem se setkal, dokonce i s tím, že po výměně nádrže se (po narovnání a ohnutí CU trubky) uvolnily z vnitřní stěny úsady a trubku zcela ucpaly.
S pozdravem Ivan Vodička

Jan 23.12.2016 08:09

Dobrý den, jak přesně by měl umět dvoustupňový reduktor LPG udržet stálou hodnotu tlaku na výstupu? Ve vozidle mám starší systém kontinuálního vstřiku LandiRenzo IGS s reduktorem IG1. Reduktor je po kompletní repasi (membrány, ventily, filtry, pružiny), ale při "plném plynu nad cca 3000 RPM" dochází k poklesu tlaku až o 0.2bar. Jednotka LPG dávkuje plyn podle mapy + provádí korekce pomocí údaje z lambda sondy. Po tom poklesu tlaku pak jsou ty korekce strašně vysoké. Mám i novou směšovací kostku s krokovými motorky. Měnila se i nádrž kvůli expiraci vč. multiventilu. Zůstala pouze původní Cu trubka 6x1mm (stáří asi 15 let). Všiml jsem si, že v jednom místě je na trubce pod autem spojka. Mohla by být trubka za ty roky zanesená? Je to poslední věc, která se neměnila. děkuji

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 22.12.2016 14:31

Dobrý den Lukáši,
Electronic Valve protector jsme ještě neměnili, ale u dovozce údajně jedna reklamace na to, že jednotka chvíli dává a pak zase nikoli, už proběhla. Jestli se i ve Vašem případě jedná o vadnou dávkovací jednotku, pochopitelně neumím posoudit. Zkusil bych měřit napájení a kostru jednotky ve chvíli kdy nedávkuje. Přechodový odpor na napájení může způsobit, že elektroniku a led diody napájení ještě „utáhne“, ale když se okruh proudově zatíží (čerpadlo, relátka), poklesne napětí a silové obvody nesepnou.
S pozdravem Ivan Vodička

Lukáš 22.12.2016 11:57

Dobrý den, vlastním ve svém vozidle na LPG instalovaný systém Valve Protector na kterým mám najeto cca 50000 km. Problém je v tom že posledních cca 1500 km neubývá v nádržce aditivum. Když se zaposlouchám u zařízení tak neslyším žádné "cvaknutí" když má systém dávkovat do sání aditivum (předtím vždy zařízení jakoby cvaknulo když tlakem dávkovalo). Když jsem zařízení napojit na PC tak mi ukazuje že při 100% pumpy mělo cvaknouta ale ono nic. Když resetuji jednotku a navolím jí znova dle předepsaných pravidel a uložím hodnoty do přístroje tak začne zařízení pěkně cvakat ale po chvíli opět cvakat přestane. Taktéž když dám test zařízení tak pěkně cvaká. Nevíte kde by mohl být problém? (zalepené hadičky od zpětného ventilu zařízení k sání motoru ...). Již si nevím rady a kde jsem systém nechal instalovat se mi nijak neozývá (mám to daleko od místa bydliště).

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 21.12.2016 07:54

Dobrý den Filipe,
Pokud již mají LPG vstřikovače své nejlepší dny za sebou, začnou špatně fungovat. Projevy budou u různých typů vstřikovačů různě časté, a u každého systému trochu jinak identifikovatelné. Ale obecně pokud bude auto na LPG špatně fungovat, může to ukazovat mimo jiné také na vadnou funkci LPG vstřikovačů.
Vadný vstřikovač se může projevit tím, že otevírá pomaleji (pak dávkují méně paliva), zavírají pomaleji (pak se naopak nadávkuje paliva více). Dalším častým problémem bývá nedovírání vstřikovače (stále propouští nepatrné množství plynu), nebo naopak neotevírání vstřikovače (plyn nedávkuje vůbec). Tyto projevy se mohou různit v závislosti na teplotě.
U systémů AC Stag 300 se používalo více různých typů LPG vstřikovačů, cena nejčastěji používané 4válcové lišty Valtec typ 30 je něco málo přes 2.000,- Kč + další úhrada za výměnu, seřízení, event. výměnu LPG filtrů (přece nevyměníme vstřikovače a nenecháme v autě staré filtry…).
Vstřikovače Valtec 30 je možné repasovat, pak je u nás cena repase 4válcové lišty včetně práce a seřízení vozu o něco nižší než cena nové vstřikovací lišty (opět bez LPG filtrů či dalších prací).
S pozdravem Ivan Vodička

Filip K 20.12.2016 14:48

Dobrý den,
prosím vás jak se projevuje když začínájí odcházet vstřikovače?
Na kolik vychází výměna vstřikovaču? BMW 328i r.v. 1997/12 system AC STAG 300
děkuju

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 19.12.2016 17:40

Dobrý den pane Lehár,
Váš Hyundai 1,6 GDI má motor s přímým vstřikováním benzinu. Jejich přestavby jsou možné a určitých přesně daných podmínek. Podrobnosti o jejich přestavbě máme uvedeny zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/System-primeho-vstrikovani/3871.html">www.neptun-harfa.cz/&hellip;</a> . Pro motor G4FD sady zpracovány jsou, mohl bych Vám nabídnout přestavby např. se systémem Zavoli Alisei DI (na základě elektroniky AEB) a nebo Zavoli Bora Direct (na základě elektroniky BRC). Pro další podrobnosti a upřesnění možností bude důležité zjistit variantu benzinové ŘJ (např. KEFICO MED 17.9.8) a variantu emisního limitu (např. Euro 5, Euro 5B, Euro 6B atd). Provedení přestavby tohoto motoru na LPG v karoserii I30 s plynovým systémem Alisei DI si můžete prohlédnout v naší fotogalerii zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/System-primeho-vstrikovani/3871.html">www.neptun-harfa.cz/&hellip;</a> . U motorů s přímým vstřikováním není možné nastavovat volitelně přívstřik benzinu, vychází se striktně z programu vyvinutého výrobcem pro danou variantu vozu a motoru. Dodatečná aditivace není výrobcem předepisována, nicméně bylo by možno ji domontovat. Ohledně záručních podmínek doporučím obrátit se na Váš servis Hyundai.
S pozdravem Ivan Vodička

Karel Lehár 19.12.2016 15:52

Dobrý den,
Zakoupil jsem Hyundai IX35 1,6 GDi kód motoru G4FD. Auto je z roku 2013 a má najeto 35.000km. Chtěl bych si ho nechat přestavět na LPG. Jaké máte zkušenosti s tímto motorem. Je nutné zde přimazávání nebo stačí přistříkávání benzínu? Auto je ještě 18 měsíců v záruce a nechtěl bych o ní přijít. Nevíte jak se k přestavbám staví Hyundai. Auto mám teprve od pátku a ještě jsem se nedostal, aby do Hyundai zavolal. Díky za odpovědi. Karel

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 19.12.2016 08:25

Dobrý den Vlado,
Na Váš dotaz neumím odpovědět. Rozměry nádrže, která se vejde do Vašeho BMW X-5 se dají změřit právě jen na Vašem vozidle, na jiném to může být jinak. My jsme do X5 montovali toroidní nádrže od 50 do 88 litrů (viz naše fotogalerie zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/BMW/3176.html">www.neptun-harfa.cz/&hellip;</a> ). Záleželo vždy na domluvě se zákazníkem, vybavení vozu, umístění akumulátoru a event. další elektroniky v kufru. Takže pokud máte ve voze nějakou LPG nádrž, šla by určitě vyměnit za stejnou, ale další varianty Vám můžeme nabídnout až po prohlídce konkrétního vozu.Cena bude odvislá právě od typu a velikosti nádrže a odvedené práce (orientačně ceny zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/LPG-nadrze-a-vymena/3377.html">www.neptun-harfa.cz/&hellip;</a> )
S pozdravem Ivan Vodička