Seznam příspěvků

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 16.01.2023 12:58

Dobrý den pane Rozkovec,
Přestavby motorů 1,0 MPI typu CHYx jsou bez problémů, přestavovali jsme jich desítky i s vysokým kilometrickým proběhem několika set tisíc kilometrů u jednotlivých vozidel, s jejich provozem na LPG nejsou problémy.
U Fabií IV 1,0 MPI od roku cca 2022 jsou použity motory s odlišným řízením motormanagementu, jejich přestavba bude muset být od předchozí generace odlišná, zatím jsme takový motor nepřestavovali.
U motorů 1,0 TSI typu můžeme nabídnout přestavbu motorů CHZB a DKLD, oba typy jsme montovali, ale vozů jezdí málo a zatím s malým kilometrickým proběhem na to, aby se daly jejich zkušenosti zevšeobecnit.
S pozdravem Ivan Vodička

Pavel Rozkovec 14.01.2023 16:51

Dobrý den, chci se zeptat na zkušenosti s provozem LPG systémů u motorů ŠKODA FABIA 4 1.0 MPI A 1.0 TSI také FABIA 3 1.0 TSI.
Děkuji

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 12.01.2023 06:21

Dobrý den Davide,
Hyundai i30 je poměrně často přestavovaný model, ale pouze v motorizacích MPI. Motory GDI nebo T-GDI mají přímé vstřikování a jejich přestavba není ekonomicky tak zajímavá, přestavovali jsme jich jen několik málo kusů (viz podrobnosti zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/System-primeho-vstrikovani/3871.html">www.neptun-harfa.cz/&hellip;</a> ).
Motory MPI 1,4 73/74kW a nebo 1,6 88/91/94kW je možné přestavět s běžnými systémy sekvenčního vstřikování plynné fáze LPG. Pro provoz motorů Hyundai na LPG doporučujeme některý ze způsobů dodatečné ochrany ventilů – viz podrobnosti zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/Ochrana-ventilovych-sedel/3467.html">www.neptun-harfa.cz/&hellip;</a> .
Já jsem si před 3 lety koupil pro osobní potřebu ojetý Hyundai 1,6 91kW, přestavěl na LPG a doplnil systémem elektronické aditivace ventilů. S provozem na LPG ani vozem jako takovým nemám zatím žádný problém.
S přáním dobrého výběru Ivan Vodička

David 11.01.2023 14:44

Dobrý den,
chtěl bych si koupit zánovní (4-5 let) Hyundai i30 kombi s benzínovým motorem a nechat si u vás přestavět na LPG. Máte s tímto typem vozu nějaké zkušenosti? Je potřeba se nějakému motoru vyhnout (nebo tomuto autu celkově)? Mám u vás provedenu přestavbu u Opel Astra a jsem s ní dlouhodobě spokojený, tak bych se nerad spálil u dalšího auta.

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 11.01.2023 12:10

Dobrý den Čestmíre,
Váš dotaz se patrně nějak zacyklil, již jsem na něj psal odpověď 9.1.2023, najdete ji pod číslem 4692.
S pozdravem Ivan Vodička

Čestmír 11.01.2023 04:47

Dobrý den,
chtěl bych poprosit o info/o radu, zda LPG systém AGC 01- 11 (asi Strakonice)je "v pohodě", nebo jak to říci.
Chystám se koupit Octavii I, 1,6 r.v. cca 2002 Euro 4, a měl by tam být tento systém, o němž jsem však ještě nikdy neslyšel, a zejména nevím, do jaké míry je znám mezi firmami, jenž se zabývají servisem LPG zařízení.
Abych se zkrátka vyhnul nepřìjemnému zjištění, že to nejde opravit, nejsou náhradní díly atd.

Znám podle názvu systémy např. Lovato,Landi Renzo,BRC,STAG,Tartarini, ale AGC mi bohužel nic neříká.
Přestavba byla provedena v roce 2012.

Předem děkuji za radu,

děkuji za toto diskuzní fórum a přeji mnoho zdaru.

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 09.01.2023 07:27

Dobrý den pane Kadlec,
Ford Mustang GT 4,6 z roku 2007 není tak často přestavovaný model, abychom s jeho provozem na LPG měli relevantní zkušenosti (nejlépe desítky identických motorů provozovaných na LPG v různých podmínkách a s nájezdem nejlépe přes 100.000km), abych mohl zodpovědně říci nějaké podložené hodnocení. Systém ArtGas nemáme v nabídce, proto Vám k němu nejsem schopen nic konkrétního říci. Je možné, že se bude jednat o výrobky nějakého renomovaného výrobce dodávané na trh i pod tímto označením. Eventuelní použití dodatečné ochrany ventilů můžete probrat s vaší montážní firmou.
Obecně nějaký ze způsobů aditivace lze domontovat na většinu motorů, je však nutné zohlednit LPG komponenty a mechanické uzpůsobení motorového prostoru.
S pozdravem Ivan Vodička

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 09.01.2023 07:27

Dobrý den Čestmíre,
Označení AGC 01-11 je číselné označení úředního dokumentu schválení tzv. „Hromadné přestavby“. Pod ním se skrývá přestavba mnoha typů vozidel a motorizací, ke kterým je možné použít různé LPG komponenty různých výrobců.
Takže pokud je v TP vozidla uvedeno: „Provedena přestavba vozidla spočívající v montáži zařízení pro pohon vozidla na LPG typu AGC 01-11, jeho technická způsobilost ….. “ atd, je AGC 01-11 číslo schválení a nevypovídá nic o tom, jaké konkrétní zařízení (BRC, Lovato, Landi Renzo, AC Stag, Zavoli, ….) je ve voze namontováno.
Každý z výrobců v průběhu času mění sortiment výroby, zavádí novinky a přestává vyrábět zastaralé komponenty. Pro posouzení možnosti servisu tak není podstatné číslo schválení, ale nestačí ani znát výrobce – ideální je vědět i variantu – typ konkrétního systému a komponentů – nejlépe vyfotit na autě.
Pokud bylo přestavováno v roce 2012, zkontrolujte, zda byla vyměněna LPG nádrž. Ta má platnost tlakové zkoušky 10 let od data výroby nádrže – bude tedy buďto vyměněná za novou, nebo propadlá.
S pozdravem Ivan Vodička

Jan Kadlec 08.01.2023 22:44

Dobrý den,
moc prosím o radu, vlastním Ford Mustang GT, rok 2007, motor 4.6, 224 kw se systémem ArtGas bez přímazu. Prý není potřeba. Doporučili byste ho u tohoto motoru? Případně je možné ho nechat dodělat?

Děkuji moc.

Čestmír 07.01.2023 20:12

Dobrý den,
chtěl bych poprosit o info/o radu, zda LPG systém AGC 01- 11 (asi Strakonice)je "v pohodě", nebo jak to říci.
Chystám se koupit Octavii I, 1,6 r.v. cca 2002 Euro 4, a měl by tam být tento systém, o němž jsem však ještě nikdy neslyšel, a zejména nevím, do jaké míry je znám mezi firmami, jenž se zabývají servisem LPG zařízení.
Abych se zkrátka vyhnul nepřìjemnému zjištění, že to nejde opravit, nejsou náhradní díly atd.

Znám podle názvu systémy např. Lovato,Landi Renzo,BRC,STAG,Tartarini, ale AGC mi bohužel nic neříká.
Přestavba byla provedena v roce 2012.

Předem děkuji za radu,

děkuji za toto diskuzní fórum a přeji mnoho zdaru.