Dakujem pekne za odpoved.
Trochu som sa hrabal po forach a nasiel som, z obdobny problem s vyenchavanim zapalovania mavaju turbom preplnane benzinove motory an LPG pohon. Pozeral som sa do LOGu z jazdy a tam som nasiel ze pri problemovych 3000-3500ot./min narasta tlak z 1,3BARu na 1,8BARu. Kedze tlak reduktora je u mna 1,3Baru, tak ma napadla suvislost s tym, ze pokial prekona tlak v sani tlak reduktora, musi reduktor zareagovat a v tomto okamihu nastane nedostatok paliva, pretoze ma reduktor asi reakcny dobu a preto ten misfire na poslednych dvoch vstrekovacoch na LPG liste. Mam reduktor Tartarini RPG05S a na webe som nasiel, ze obsahuje regulator tlaku.
Kazdopadne som este nemal moznost to nechat nastavit na tlak ktory bude prevysovat maximalnu hodnotu tlaku v sani a to je 2,1 Bar.od 4000ot./min.
Dava mi to logiku, no som v tomto amater. Aky je Vas nazor nato? Stretli ste sa s podobnym problemom u turbomotorov?
Vdaka
Dobrý den Matus,
Jedna věc je Vámi udávaný tlak plynu na vstřikovací liště. Každý slušný LPG systém tento tlak měří, a podle jeho velikosti koriguje délku otevření plynového vstřikovače tak, aby nadávkoval správné množství paliva. Pokud dojde k poklesu tlaku pod stanovenou hodnotu (ta pokud se nepletu je u systému Tartarini napevno daná výrobcem a nedá se editovat), systém přepne na benzin a píská přepínač obdobně, jako když dojde v nádrži plyn. Další problém s možným poklesem tlaku je ten, že při nízkém tlaku plynu může být vypočítaná délka vstřiku vzhledem k otáčkám motoru větší, než je doba od jednoho impulzu k druhému a tudíž nejde zrealizovat. V tom případě zjednodušeně řečeno většina ovládacích programů jednotek Tartarini „rozdělí“ palivo tak, že chybějící množství plynu „doplní“ benzinem. Vzhledem k motoru 1,8T 132kW je to s největší pravděpodobností i Váš případ, ale je otázka, jak je tato situace v nastavení LPG ošetřena.
Nemyslím si, že je problém pouze v poklesu tlaku plynu ale v nastavení správného dávkování LPG včetně režimů kdy jsou LPG vstřikovače otevřené na maximální možné doby. Vzhledem k tomu, že neznám možnosti Vašeho LPG systému (systémy Tartarini používají několik typů řídících jednotek, které se liší svými možnostmi) ani konkrétní hodnoty v režimech kdy k problému dochází, nemohu být konkrétnější. Doporučím, navštivte firmu, která má dostatek zkušeností s Vaším LPG systémem a jim vozidlo svěřte.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobry den,
mam Skodu Octavia 1 1.8T 132kW AUQ s nainstalovanym LPG systemom Tartarini. Na LPG je nabehanych cca 140 000km a pred asi 12 000km som nechal vymenit vstrekovace za EVO8, pretoze, jeden vstrekovac na starej liste uplne vypovedal sluzbu. Robili mi ja repas membran reduktora.
Odvtedy ma vsak trapia problemy s vynechavanim zapalovania na poslednych dvoch lpg vstrekovacoch pri 3000-3500ot. Skusali mi vymenit ine vstrekovace EVO8, ci nie su na vine tie, ale robi presne to iste.
Skusali sme nastavenie LPg pocas jazdy, a technik mi povedal, ze mi pri problemovych otackach klesne tlak v lpg rampe ked mi stupa tlak v sani. Napadlo ma dvihnut tlak skrutkou na lpg rekuktore, kedze teraz je len okolo 1,2-1,3 baru ( podla lpg diagnostiky)
Viem, ze pred repasom reduktora bol tlak nastaveny na 2 bary, a nerobilo mi to ziadne problemy.
Na benzin to ide bez zavahania, takze tam problem vylucujem. Mam tam nove sviecky NGK V-Line, zapalovacie moduly a bezo zmeny. Ked skusam prehadzovat lpg vstrekovace na ine valce, vzdy robia problem so zapalovanim len valce pripojene k poslednym dvom lpg vstrekovacom na liste.
Mate skusenost s poodbnym problemom.
Dakujem
Dobrý den, děkuji za vaši odpověď, i vaše snaha se cení.(OK) lagunu máme starou, 1998. A na benzín už ani nejezdí
. nepřepíná. Plánujeme koupi nového vozu, ale ještě bychom potřebovali pár měsíců počkat. Děkuji a přeji vám pěkný den.
Dobrý den paní Makyková,
Omlouvám se, ale asi Vám mnoho neporadím. Nevím, o jak starou Lagunu jde, jaké typ LPG systému ve voze máte – špatně se hádá. Je to podobné, jako bych hádal z kávové sedliny na dně hrníčku, jaké bude na vánoce počasí… Obecně bych tipoval na to, že se nějaká elektrická součástka ohřeje a přestane fungovat (např. i obyčejný konektor). Můžete zkusit přepnout na benzin a jezdit pouze na benzin, také auto po 40km přestane jet? Je totiž možné, že závada není na LPG systému, ale například na elektronice vozu.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den Martine,
Pro přestavbu Mondea ST220 3,0 V6 z roku 2002 bych v současnosti doporučil AC Stag Q-Max. Současně s přestavbou Vám můžeme provést kontrolu a čištění benzinových vstřikovačů ultrazvukem systémem ASNU (podrobnosti zsde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/Ultrazvuk/3051.html">www.neptun-harfa.cz/…</a> ). Pokud plánujete výměnu rozvodů, doporučuji ji udělat ještě před montáží LPG systému.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den Petře,
Prostou náhradou benzinového paliva palivem LPG nedojde ke zvýšení výkonu motoru, ale naopak k jeho nepatrnému (cca 5% ) poklesu. Pro zvýšení výkonu je nutná změna mechanických komponent či úpravy řídícího programu motormanagementu, nejlépe obojí.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den, moc ráda bych Vás poprosila o radu. Bude to dotaz od absolutního amatéra. Máme starší auto na plyn-renault lagunu. Auto vždy šlapalo, ale poslední dobu se nám začal objevovat problém. Po ujetí min. 30 km-dřív ne, auto přestane uplně jet. Musíme počkat a třeba po 3 minutách auto opět nastartuje. Manžel je automechanik, ale s plynem nemá zkušenosti, ale nedá si říct a zkouší sám (KO) a ptá se.... Vyčistil sítko a ještě vyměnil nějakou součásktu u plynu- vím je to široký pojem, ale problém pořád přetrvává. Nikdy se to nestane dřív jak po 30-40 km. Neporadil by jste nám, co ještě by tento problém mohlo způsobit? díky moc.
Zdravim chtel bych se zeptat co by jste mi doporucil od vas za vyrobce do ford mondeo 2002 ST220 (3.0 v6) combi
Pred prestavbou bych si chtel take nechat vycistit vstrikovani ultrazvukem a po prestavbe daji se normalne na aute udelat rozvody nebo jak to zasahuje do servisnich intervalu dekuji za odpoved
Dobrý den,
slyšel jsem že se u atmosférických motorů dá za pomocí LPG zvýšit výkon je to pravda?