Seznam příspěvků

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 11.08.2015 11:43

Dobrý den Michale,
Na žádném osobním voze jsem se nesetkal s tím, že by konstruktér nechal pod vozem (u podvozku) tolik nevyužitého místa že by se tam vešla plynová nádrž. Nádrže se vyrábějí ve tvaru válce a nebo toroidu. Nejčastěji se používají toroidní nádrže v prostoru rezervního kola a nebo válcové nádrže do kufru napříč za zadní opěradla. Podle současné legislativy lze rezervu jako součást povinné výbavy nahradit „prostředky pro nouzovou opravu pneumatiky“, takže v případě montáže toroidní nádrže by v kufru nemuselo nic překážet. Provedení některých variant přestaveb modelů BMW si můžete prohlédnout v naší fotogalerii zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/BMW/3176.html">www.neptun-harfa.cz/&hellip;</a> . Pokud byste měl o přestavbu zájem, zastavte se u nás i s vozem. Změříme prostorové řešení a výbavu Vašeho vozu a nabídneme Vám technicky možné alternativy. Pokud pro Vás bude některá z nich vyhovující, můžeme se o provedení přestavby domluvit konkrétně.
S pozdravem, Ivan Vodička

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 11.08.2015 11:42

Dobrý den Roberte,
Svépomocí můžete zkusmo pootočit regulačními prvky a provozem ověřit tměnu chování vozu .
S pozdravem Ivan Vodička

Michal 10.08.2015 22:21

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jaké jsou u BMW 530i(E60) možnosti umístění LPG nádrže? Je možné instalovat nádrž pouze do kufru (případně místo rezervy) nebo je možné umístit ji k podvozku? Chci si pořídit zmíněný vůz a s LPG ušetřit za provoz, ale potřebuji využít celou velikost nákladového prostoru k jiným účelům, než skladování rezervy apod. Děkuji

Robert 10.08.2015 13:23

Zdravím, pane Vodička,děkuji za Vaši odpověď. Přijde mi divné, že ač jsem žádné změny v nastavení LPG neprováděl,začala se spotřeba LPG takto sama od sebe zvyšovat.Vím, že škrtící šroub není úplně ideální řešení,nicméně s krokovým motorkem se mi auto dusilo zastudena při rozjezdech.Každopádně svíčky mám nové,LPG filtr ca 15 tkm,vzduchový ca 5 tkm a olej také tak.houpání otáček je horší za jízdy než za stání a hlavně s teplým motorem.Ovšem dokud to nezdechá,nepovažuji to za velký problém.spíše mě mrzí ta spotřeba, napadlo mě, jestli oba tyto problémy nezpůsobují načnuté membrány.troufnu si říci, že motor je v dobrém stavu.klapku mám vyčištěnou,všechna čidla a snímače fungují OK a paměť závad je čistá.provoz na benzín OK.bohužel jsem z Vysočiny a do Prahy za Vámi na seřízení mám daleko,proto bych problém nejraději odstranil sám svépomocí,pokud je to možné...

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 10.08.2015 12:50

Dobrý den Roberte,
Předně bych upozornil, že Vaše provedení, kdy nemáte nainstalován krokový motorek pro řízení bohatosti směsi odporuje platné legislativě. Řídící jednotka nic neřídí (vlastně pouze přepínání…). Tomu může odpovídat i spotřeba – motor může běžet na příliš bohatou směs, a nebo také na příliš chudou. V obou případech je to minimálně na úkor životnosti katalyzátoru, životního prostředí ale i funkce motoru. Zjednodušeně se dá říci, že ve Vašem případě škrticí šroub na hadici mezi reduktorem a směšovačem omezuje maximální průtok plynu (nastavení v max. zátěži). Umělohmotným regulačním šroubem na reduktoru se nastavuje charakteristika reduktoru (citlivost toho, jak „ochotně“ reaguje reduktor na podtlak ze směšovače). Obtok plynu kolem membrány (pro volnoběh) se reguluje mosazným regulačním šroubkem reduktoru. U vozidel bez řízeného katalytického systému (např. Favorit s karburátorem) se nastavení provádí na analyzátoru kombinací nastavení všech těchto regulačních prvků. Ve Vašem případě je nutné rozlišit zda se volnoběh dlouho ustaluje pouze při vyřazení za jízdy (např. v rychlostech nad 40, 60, … km/h, a nebo i když auto stojí na místě. Pokud je to i když auto stojí, může to být seřízením, když se to děje pouze za jízdy zejména ve větších rychlostech, může být spolupříčinou i náporový vzduch do sání. Pokud máte podobné problémy (byť s menší intenzitou) i na benzin, bude problém jinde.
S pozdravem Ivan Vodička

Robert 10.08.2015 09:35

Dobrý den pane Vodička,chtěl bych Vás poprosit o radu.mám felicii 1,3MPI 40 kW a poslední dobou mi začala narůstat spotřeba. Míval jsem lehce nad 7 l/100km,momentálně i při současných vedrech mi jde přes 8 l/100km. mám podtlak,jen se škrtícím šroubem bez krokového motorku řízeného lambdou,systém STAG 100 a reduktor tomasetto AT07.systém mám nově instalovaný ca před 3 lety,najeto 70 tkm.podle otáčkoměru vidím,že po vyřazení rychlosti se mi houpou otáčky na volnoběh mezi 700-1100 ot/min, ca 5x, než se ustálí okolo 800 ot/min.vím že je to těžké takto radit od stolu,nicméně uměl byste mi sdělit pravděpodobnou příčinu problému?díky Robert

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 07.08.2015 16:22

Dobrý den Kendy,
I přes Vámi zmiňované možné riziko problémů s ventily jsou Fordy Focus 1,6 jsou velmi často přestavované vozy. V naší fotogalerii (zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/FORD/3179.html">www.neptun-harfa.cz/&hellip;</a> ) máme zástupce snad všech modelů a nabízených plynových systémů. Pravdou je že naprostou většinu přestaveb Focusů doplňujeme některým ze systémů aditivace (dodatečné ochrany) ventilů a ventilových sedel (podrobnosti zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/Ochrana-ventilovych-sedel/3467.html">www.neptun-harfa.cz/&hellip;</a> ). Aditivaci ventilů bych Vám pro plynový provoz určitě doporučil. Ostatně i já v současnosti jezdím soukromě s Focusem 1,6 (starší model). Nyní v něm testujeme nově zaváděný systém BRC Alba (podrobnosti včetně reálné spotřeby máme zde: <a href="https://www.facebook.com/media/set/?set=a.866179070121068.1073741834.839321509473491&type=3">www.facebook.com/med&hellip;</a> ). Před tím jsem v něm testoval systém AC Stag Q-Box, který již cca půl roku také montujeme. Jsem přesvědčen, že provozu Vašeho Focuse na LPG nic nebrání.
S pozdravem Ivan Vodička

Kendy 07.08.2015 11:00

Dobrý den,
rád bych se otázal na přestavbu na LPG u automobilu Ford Focus s motorem 1.6 r.v. 2004.
Je tato přestavba vhodná, případně jaká; prý se při provozu LPG nějak ničí motor či jeho hlava?
Děkuji za odpověď.

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 07.08.2015 09:16

Dobrý den pane Nagy,
Do Vašeho vozu je možno umístit nádrž LPG pouze do kufru, jedno z možných provedení máme v naší fotogalerii zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/RAV-4/3463.html.">www.neptun-harfa.cz/&hellip;</a> Možnosti jiného umístění a velikosti nádrže bychom mohli probrat při prohlídce vozu podle Vašich požadavků. Pro přestavbu tohoto vozu jsme použili systém BRC Seq24 doplněný podtlakovou aditivací ventilů (podrobnosti máme zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/Ochrana-ventilovych-sedel/3467.html">www.neptun-harfa.cz/&hellip;</a> ).
S pozdravem Ivan Vodička

Anonym 06.08.2015 21:17

Dobrý den, chcel by som sa opitať na vhodný system pre přestavbu na lpg Toyota Rav4 112kw rok 2005 ,
aku velkou nádrž možete dat?
S pozdravom Nagy