Seznam příspěvků

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 13.12.2010 08:16

Dobrý den Jaromíre,
Vámi poptávané vozidlo Škoda Octavia s motorem 1,8 TSI 118kW ani 1,4 TSI 90kW Vám v současnosti na LPG nepřestavíme.
Vozidla s motory technologie FSI (TSI, TFSI…) jsou pro přestavbu na LPG poměrně „tvrdým oříškem“. Největší komplikace spočívá v tom, že tyto motory mají vstřikovače benzinu umístěny tak, že přímo zasahují do spalovacího prostoru válce (na rozdíl od dřívějších motorů, kde vstřikovače dávkovaly benzin do sacího potrubí). Při provozu na benzin je vstřikovač ochlazován odpařujícím se benzinem. Při provozu na LPG nedochází ke vstřikování benzinu, a tudíž ani k ochlazování vstřikovače. Na toto teplotní zatížení nejsou benzinové vstřikovače konstruovány. Proto výrobci LPG zařízení vyvíjejí soupravy pro přestavby motorů FSI tak, že i při provozu na LPG je do motoru částečně dávkován benzin. Podle provozních podmínek a zátěže motoru probíhá zhruba každá 5-15 dávka paliva v benzinu. Nicméně tyto soupravy jsou stále ve fázi vývoje a provozních zkoušek. Uvedení na trh se očekává na počátku roku 2011.
S pozdravem Ivan Vodička

Jarda 10.12.2010 11:45

Dobrý den.Měl bych zájem o přestavbu na LPG u superb 2,8T.prosím cenu a dobu přestavby.Děkuji.

Jaromír 10.12.2010 09:43

Dobrý den.Uvažuji o koupi vozu škoda octavia 1,8TSI 90kw nebo 118kw.Zajímá mne zda lze přestavit na LPG+cena.Děkuji.

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 08.12.2010 18:01

Dobrý den Rici,
Renault Megane III s roku 2009 s motorem 1,4 TCe 130 o výkonu 96kW jsme na LPG ještě nepřestavovali. Jedná se o nový typ přeplňovaného motoru s vícebodým vstřikováním benzinu, to znamená že bych pro jeho přestavbu neočekával žádnou překážku. Přestavbu takových motorů je možné provést pouze s nejmodernějšími typy systémů sekvenčního vstřikování. Z naší nabídky připadají v úvahu pouze typy AC Stag 300 Premium za 33.000,- Kč, a nebo BRC Sequent Plug&Drive s cenou 35.000,- Kč, viz náš ceník zde: <a href="http://neptun-harfa.cz/Cenik-montazi-LPG/3143.html">neptun-harfa.cz/Ceni&hellip;</a> . Po prohlídce vozu bychom Vám doporučili konkrétní zařízení, stejně tak jako typ a velikost plynové nádrže.
S pozdravem Ivan Vodička

Anonym 08.12.2010 15:33

Dobrý den.Uvažuji o přestavbě Renault Megane r.2009 96kw.
Zajímamá mne cena a zda jste schopni toto provézt.Díky.
Rici

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 08.12.2010 11:32

Dobrý den pane Antonín,
Vámi naznačený problém je na delší diskuzi, než pár řádek na tomto fóru. Přesto uvedu alespoň zkráceně možnosti řešení. Začnu od konce Vašeho dotazu. Vámi požadované přívstřiky benzinu jsou primárně určeny pro přestavby motorů s takovými výkony, že použitý systém není schopen v maximálním výkonu dodat patřičné množství plynu, a tímto si může „pomoci“ k bezproblémovému chodu i v maximu otáček. Tuto strategii by bylo možno použít i ve Vámi zmiňovaném případě, ale má i svoji odvrácenou stránku. Tou je ekonomika provozu - jinými slovy kolik a od jaké zátěže přidat benzinu aby to mělo podstatný vliv na teplotu výfukových plynů, a přitom byla přestavba na LPG ještě ekonomicky zajímavá. A také bychom mohli polemizovat o nutnosti snižování tepelného zatížení u turbo motorů. Ty mají již z podstaty věci materiál ventilů i sedel kvalitnější než atmosférické modely, protože přeplňování samo o sobě podstatně zvyšuje tepelnou zátěž motoru. Já sám mám dva roky Octavii 1,8T, a předtím jsem tři roky provozoval Volvo 850T5 – oba s přeplňováním a na LPG. Problémy s ventily jsem neměl a nemám, přístřiky ani aditivaci nepoužívám… Ale pokud byste skutečně chtěl po přestavbě na LPG používat tuto strategii, můžeme Vám nabídnout přestavbu za použití systému Lovato. Tento v ČR znovuobjevený systém uvedené nastavení umožňuje, a cenově je mezi našimi „zavedenými“ systémy AC Stag 300+ a BRC.
Pro podrobnější odpověď, konzultaci nebo radu doporučuji nejlépe telefonní kontakt 777 30 50 80, a nebo el. poštu <a href="mailto:vodicka [zavinac] neptun-harfa.cz">vodicka [zavinac] neptun-harfa.cz</a> .
S pozdravem Ivan Vodička

Antonín 07.12.2010 20:52

Dobrý večer, uvažuji o přestavbě svého Subaru Forester 2,5 turbo. V servise Subaru mi doporučili at si vyberu montážní firmu která montuje zařízení takové, které ve vyšším výkonu přidává benzín a tím ochlazuje spalovací prostor.Prý je to jednotka Stella EOBD od dodavatele Elpigaz, nebo Tartarini.Kolik by u vás s tímto vyšla přestavba?díky

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 07.12.2010 16:24

Dobrý den pane Pelikán,
Pro přestavbu Vašeho vozidla bych doporučil systém AC Stag 300 Plus. Cena přestavby je 28.000,- Kč. Přesnou velikost nádrže určíme až po proměření vozu. Ale pro Vaši představu – pro přestavbu novějšího Punta 1,2 z roku 2006 jsme použili toroidní nádrž 630/204 o objemu 47 litrů. Předpokládám, že ve Vašem případě bude možno použít obdobnou nebo identickou nádrž. Přestavbu provádíme běžně v rámci dvou pracovních dnů. Po přestavbě doporučujeme výměnu oleje ve stejných intervalech jako stanovil výrobce motoru. Svíčky a vzduchový filtr doporučujeme měnit každých 20.000km (to je zhruba o 1/3 kratší kilometrický proběh než bývá na benzin). Navíc Vám přibude každých 20.000 km výměna plynových filtrů za cca 500,-Kč a každých 10.000 km revize LPG za 360,-Kč. Všechny ceny jsou uvedeny včetně DPH.
Děkuji za Váš zájem, Ivan Vodička

Pavel Pelikan 07.12.2010 13:51

Dobry den.Mel byc zajem o montaz LPG do vozu Fiat punto 2003,motor 1,2 8V (188A4000).Zajimala by me cena montaze a jake dalsi naklady by me cekali v pristich letech oproti jizde na benzin (svicky ,olej,kontroly).Dale mam dotaz na velikost toroidni nadrze do tohoto typu vozu a na dobu potrebnou na prestavbu.Dekuji za odpoved

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 06.12.2010 15:23

Dobrý den Karle,
Vaše auto není pro přestavbu na LPG skutečně žádná „hitovka“, ale jiskřičku naděje v podobě rady Vám přesto nabídnu. Tyto Mercedesy používají mechanické elektronikou řízené vstřikování typu KE-Jetronic. Současné plynové systémy sekvenčního vstřikování nelze použít, zjednodušeně řečeno proto, že KE-Jetronic negeneruje patřičné elektrické signály, které by těmto plynovým systémům sloužily jako vstupní hodnoty. Starší systém s centrálním směšovačem a elektronickou řídící jednotkou pro přestavbu také nemohu doporučit. Ale nemusíte být úplně „zklamaný Karel“. Existují ještě systémy tzv. „kontinuálního“ vstřikování LPG, které by bylo možno do Vašeho Mercedesu použít. Tyto systémy však nemáme v nabídce a nemontujeme je. Jedná se o zařízení IGS od výrobce LandiRenzo, a ETAGAS od výrobce Tartarini. Pokud je mi známo, stále se ještě u dovozců dají sehnat, byť je to technologicky výběhový typ. Proto, pokud se pro přestavbu rozhodnete, doporučuji kontaktovat přímo firmy, které tyto výrobce v ČR zastupují. Tolik ve stručnosti, v případě dotazů mne můžete kontaktovat zde: <a href="mailto:vodicka [zavinac] neptun-harfa.cz">vodicka [zavinac] neptun-harfa.cz</a> .
S pozdravem Ivan Vodička