Dobrý den,
na emisích jsem bez problémů prošel s hodnotami na LPG - sekvenční vstřik 6 válec. Auto jede perfektně v celém režimu otáček, mimo volnoběhu- není ideální a motor se klepe. Při zapnutí klimy, nebo jiného spotřebiče, který zatíží motor, se volnoběh uklidní a motor se ani nehne. Kabely, svíčky, filtry jsou nové dle doporučení výrobce, na benzín to nedělá. Kde hledat příčinu? Chudá, nebo bohatá směs na volnoběh?
omlouvám se 1,8 TSI děkuji
Dobrý den je možná přestavba O2 1,8FSI na LPG, jaký by jste doporučil systém a na kolik u Vás vyjde děkuji
Dobrý den. Je možné předělat na LPG BMW E38 750i V12 240kw rv.2001
Jaká by byla popřípadně cena?
Děkuji
Tomáš Neuman
Vážení čtenáři tohoto fora,
děkuji Vám za přízeň, která se projevuje zejména v počtu přístupů na tuto stránku. Ale prázdniny se přehoupli do své druhé půle, a já si nyní budu užívat odpočinku. Proto se na dva týdny odmlčím. Své dotazy pochopitelně můžete psát i dál, ale odpovídat je budu až se opět vrátím do civilizace. Doufám, že se zlepší počasí, a všem, kteří jste s dovolenou vydrželi přeji, ať si užijete tak jako já té pravé letní pohody.
Ivan Vodička
Dobrý den Petře,
Pokud máte americkou verzi Sonaty, a výrobce u tohoto motoru výslovně uvádí, že motor není vhodný pro přestavbu na alternativní pohon LPG/CNG, nelze brát toto upozornění na lehkou váhu. Musíme předpokládat, že je materiál ventilových sedel skutečně vyroben s minimální rezervou odolnosti proti vyššímu opotřebení. Pak je provoz tohoto motoru na alternativní palivo „sázkou do loterie“. Existují aditiva určená právě pro ochranu ventilů a ventilových sedel (více zde: <a href="http://neptun-harfa.cz/Ochrana-ventilovych-sedel/3467.html">neptun-harfa.cz/Ochr…</a> ), ale jistotu, že tato aditivace poskytne 100% záruku pro celou výkonovou charakteristiku motoru, že např. po Vámi uváděných kilometrech k zaklepání ventilů nedojde pochopitelně není. Podle mých zkušeností je podstatné zejména to, v jakých provozních podmínkách je motor používán. Pokud by se jednalo o moje vozidlo, jezdil bych převážně v městském a příměstském režimu, tak bych nepříliš nebál, a do přestavby (pochopitelně včetně aditivace) bych šel. Pokud bych ale pravidelně dojížděl např. z Liberce do Prahy, tak bych si asi nechal „zajít chuť“. Vím, že bych motor používal delší souvislou dobu v horní výkonové hranici (nechci rovnou říkat že na maximálním výkonu, ale určitě bych dynamiku motoru využíval, a 118kW výkonu není na tento poměrně těžký vůz nic moc extra…). A na základě zkušeností (potvrzených i nedávno technikem vývoje z firmy BRC), je tento režim dlouhodobého a soustavného vysokého zatížení motoru pro ventilová sedla právě tím kritickým režimem. Ostatně i firma BRC nabízí (zatím pouze u jednotek pro 4válcové motory) možnost přídavku benzinu ve vyšších zátěžích, jako ochranu před nadměrnou zátěží ventilů. Funguje to tak, že se dá nastavit, v jakém rozmezí otáček a zatížení motoru se přidává nějaké množství benzinu, a jak velký je tento přídavek. Pokud se motor dostane do nastavené zátěže, elektronika o nastavené procento (např. 20%) sníží dávku plynu, a tento palivový deficit doplní benzinem. Vlastní dlouhodobé zkušenosti s tímto způsobem aditivace nemáme, (tato možnost je u jednotek dodávaných od jara letošního roku), ale na druhou stranu firma BRC je podle mého názoru dostatečně erudovaná, a předpokládám, že vědí co dělají. Ostatně možná není náhoda, že s touto strategií přišli po tom, kdy koupili většinový podíl amerického leadera v oblasti LPG a CNG pohonu – firmu IMPCO a tím pronikli i na americký trh…
Tolik trochu obšírněji, ale doufám že srozumitelně k Vašemu dotazu.
S pozdravem Ivan Vodička
K dotazu č. 238 a vaší odpovědi č. 240: Já mám vozidlo Hyundai Sonata rv. 2006 118,5 kW dovoz z USA. V uživatelské příručce je upozornění, že tento motor není vhodný pro přestavbu na LPG a CNC. V tom samém sloupci však výrobce uvádí u jiné motorizace, že přestavbu doporučuje. Moje obava je co se bude dít, když vozidlo na LPG přestavím najedu 60 tis. km a dojde k závažné závadě, tak nemohu pravděpodobně u dílny, kde jsem vozidlo přestavět nechal, absolutně nic reklamovat. Jinak jsem fanda LPG, v tom to není, spíše beru v potaz, co píše výrobce.
Dobrý den Honzo,
Nastavení regulačních prvků reduktoru není předem dáno počtem otáček od jednoho z dorazů, ale je výsledkem podtlakových charakteristik v sacím traktu a na směšovači a odporu na reduktoru, membránách a ventilcích. Obecně dotahováním šroubků (po směru hodinových ručiček) se snižuje množství plynu, povolováním se množství zvyšuje. Ještě je potřeba brát v potaz funkci elektronického řízení bohatosti směsi – může být např. nepohyblivý krokový motorek. Zrovna tak může jít po těch letech o přicpaný reduktor a ztvrdlé membrány. Proto se obávám, že Vám vozidlo prostřednictvím internetu neseřídím. Proto Vám nemohu poradit jinak, než abyste se obrátil na servis, a nebo sice nedoporučovanou, ale přesto občas aplikovanou metodu pokus – omyl. Pokud byste chtěl poslat svíčky, můžete je objednat na našem tel. čísle 266 035 620. Zde byste se také mohl, v případě Vašeho zájmu, objednat na servis LPG.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobry den mel bych dotaz ohledne zakladniho nastaveni smesovace.Vlastnim auto skoda felicia 1,3MPI a je v ni system BRC z roku 2003.Chtel bych se zeptat jestli nahodou nevite nejake zakladni nastaveni smesovaciho sroubu.Nebo alespon na kterou stranu se smes obohacuje nebo ubira.Nasel jsem nejake cislo na smesovaci pokud vam to pomuze.67R-010076.Nebo vam ho mohu vyfotit.Mam system namontovany od vasi firmy.A mohli byste mi poslat svicky do tohoto motoru postou nebo ppl?Dekuji
Dobrý den Michale,
v současnosti nabízíme aditiva australského výrobce Flash Lube Valve Saver a italský VAP Saver (viz zde: <a href="http://neptun-harfa.cz/Ochrana-ventilovych-sedel/3467.html">neptun-harfa.cz/Ochr…</a> ). Green Add jsme po kratičké době z naší nabídky vyřadili, naopak připravovanou novinku ještě v nabídce zařazenou nemáme...
S pozdravem Ivan Vodička.