Dobrý den,
je možné přestavit na LPG nové motory od Forda (ecoboost u nového Focuse, rv 2011)?
S pozdravem PV
Dobrý den pane BMW540i,
Před 10 lety se pro přestavby používala technologie dávkování plynu centrálním směšovačem, a riziko „zpětných zášlehů“ byl jeden z podstatných neduhů těchto systémů. V současnosti používané systémy sekvenčního vstřikování dávkují plynnou fázi do sacího potrubí před vstup do hlavy válců – tedy do stejných míst jako se dávkuje benzin. Ke zpětným zášlehům tedy docházet nemůže – celý systém je principielně odlišný od toho, co jste měl v minulosti. Spotřeba LPG bývá o cca 1-2 litry větší než při provozu na benzin, úbytek výkonu je minimální, v běžné jízdě téměř neznatelný. Zde: <a href="http://neptun-harfa.cz/740i/3456.html">neptun-harfa.cz/740i…</a> si můžete prohlédnout provedení přestavby se systémem BRC do vozu 740i se stejným motorem jako ve Vašem autě. Ceny přestaveb jsou zde: <a href="http://neptun-harfa.cz/Cenik-montazi-LPG/3143.html">neptun-harfa.cz/Ceni…</a> , pro osmiválce cca 37-45 tis. Kč.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den! Zvažuji přestavbu na LPG svého BMW 540i, rv 98. Je tam motor V8, 4,4l, automat. Nyní jeszdím se epotřebou okolo 11-12l/100 a při dnešních cenách benzínu a návyku na komfort mi LPG přijde, jako dobrá volba - i když mé předchozí zkušenosti nejsou s nikterak valné. Měl BMW 525i, 6vál. s LPG a neustále motor měl problémy. Směsovač s přetlakovou gumou byl umístěn před váhu vzduchu. Často docházelo k náhodným "výbuchům" z přetlakového gumového kroužku v sacím potrubí, což mi několikrát zničilo váhu vzduchu. Následovaly i problémy se startováním. LPG bylo namontováno nové v UL a i po následných servisech se problémy opakovali. Vydržel jsem s tím autem 2 roky a pustil jsem jej dál. Spotřeba byla bezva, ale ty nervy, zda s tím dojedu... Přátelé mi říkaly, že byl zvolen asi špatný typ zařízení pro tento vůz a že prý se měl zvolit snad nějaký způsob přímého vstřikování lpg do hlavy motoru. Moc této problamatice nerozumím, prosím tedy o vysvětlení, abych s touto 540ko nedopadl stejně, jako před deseti roky s 525kou. Zajímal by mě i způsob montáže a cena. Děkuji.
Dobrý den pane Zemradko ...
platnost tlakové zkoušky tlakové nádoby na LPG (nádrže) je 10 let od data výroby nádrže, to znamená ve Vašem případě pravděpodobně do 9.11.2011. Datum montáže, ev. datum registrace přestavby v tom nehrají roli.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den pane Tošner,
nevím o tom, že by vozidla s LPG pohonem nemusela mít dálniční známku. Patrně půjde o nedorozumění, vozidla přestavěná na LG jsou osvobozena od platby silniční daně. Ostatné poplatky (dílniční, pojistky, ..) jsou stejné.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den, dne17.2.2002 jsem si nechal udělat do š.Favorit LPG včetně nádrže FOROID polská,dat. výroby 9.11.2001.Ptám se do kdy mi platí doba platnosti nádrže 10.roků? S datumem montáže do 17.7.2012,neb s datumem výroby nádrže t.j.10 roků do 9.11.2011. děkuji Vám moc za odpověď.
Dobrý den pane Pelikán,
Interní toroidní nádrž průměru 600 mm a výšky 200 mm (tak jak uvádíte) má kapacitu 42 litrů, při výšce 220 mm se její objem zvětší na 49 litrů. Naopak rozměr 630/200 mm má kapacitu 46 litrů a 630/220 53 litrů. Velikost nádrže bychom asi určili při prohlídce vozu tak, abychom nabídli Vám přijatelný kompromis.
S pozdravem Ivan Vodička
Chci se zeptat jestli je pravda ,že auta na lpg nemusí mít dálniční známku popřípadě ,že jo ,jaký je to § s pozdrave Tošner a předem díky za odpovědi, nevím jestli si to nepletou se silniční daní
Dobrý den.Plánuji u vás přestavbu svého vozu na LPG (nejlépe BRC) jelikož máte skvělé reference a mám dotaz na velikost toroidní nádrže.Vlastním vůz VW Golf 5, 1.4 55KW rv. 2004.Bohužel v zavazadlovém prostoru je jen dojezdové kolo 18" takže hloubka je pouze kolem 20cm a průměr asi 60cm.Jde mi o rozumný kompromis mezi objemem nádrže(dojezdem) a zmenšením prostoru v kufru(nazvihnutou podlážkou).Děkuji za odpověď
Dobrý den do Ústí pane Zavázal,
1. Přípojku plnění pod víčko tankování benzinu jako např. zde: <a href="http://neptun-harfa.cz/Odyssey-/3299.html">neptun-harfa.cz/Odys…</a> umístit můžeme. Jedinou podmínkou je, aby to bylo technicky možné – musí se tam fyzicky vejít, a musí být možnost ji uchytit a připojit k ní plynové potrubí. Proto k montáži přípojky pod víčko přistupujeme individuálně vždy podle prostorového uspořádání konkrétního vozu, a tak bychom postupovali i u Vašeho modelu. Pokud to u Vašeho vozu půjde, budete mít přípojku umístěnou pod víčkem, běžně za to žádný příplatek neúčtujeme.
2. ohledně zapalovacích svíček při provozu na LPG vypadá situace tak, že někteří výrobci svíček (Brisk, NGK, a další …) reagovali na poptávku (ale i skutečně odlišné požadavky LPG pohonu na zapálení směsi) a rozšířili svůj sortiment i o tzv. „plynové svíčky“ (konstrukčně s elektrodou z odolnějšího materiálu, a se sníženým přeskokovým napětím). Před delší dobou (tuším kolem roku 1997-8..) jsme v bývalém působišti spolupracovali s Briskem, a technici vývoje byli nadšeni, když jsme je pozvali a dali k dispozici pro měření různých variant svíček „Silver“ několik různých typů aut s plynovým pohonem. Přivezli k nám diagnostiku, osciloskopy a celý den měřili různé varianty svíček v různých zátěžích a motorech, aby v praxi prověřili laboratorní vývoj. Na tom chci pouze ukázat na to, že většina osazovacích tabulek pro svíčky je pouze modelována podle teoretických hodnot, a nikoli skutečným měřením, a proto se stává, že - jak píšete, Hondy jezdí nejlépe se svíčkami NGK či Denso, Fordaři zase tvrdí, že nic jiného než Motorcrafty u nich nefungují…. Každá firma na přestavby na LPG má také svoje, mnohdy rozdílné zkušenosti. Neptun Harfa používá již cca 10 let pro plynové motory (až na nepatrné výjimky) japonské svíčky Denso, jsme s nimi spokojeni. Pokud by Vaše svíčky byly opotřebované, pro výměnu bychom použili Vámi i námi odzkoušenou značku Denso, pokud byste měl svíčky zánovní a odpovídajícího typu, výměnu bychom neprováděli.
3. Ohledně rozdílů námi nabízených systémů – psal jsem to naposledy v příspěvku č. 327 18.10.2011, pochopitelně pokud bychom Vám přestavbu prováděli, můžeme to osobně prodiskutovat, s výběrem poradíme. „Přimazávání“ ventilů FlashLube či VAP Saver je možné u všech systémů, BRC navíc umožňuje použití strategie VSR - „přístřik benzinu“ ve vyšších zátěžích motoru.
Tolik jako snad nejobsáhlejší odpověď tohoto fóra, pokud budete mít nějaké další dotazy, můžete se na mě obrátit nejlépe mailem na adrese <a href="mailto:vodicka [zavinac] neptun-harfa.cz">vodicka [zavinac] neptun-harfa.cz</a> , a nebo telefonem 777 30 50 80 na příjem zakázek.
S pozdravem Ivan Vodička