Seznam příspěvků

RECAP

Buček 13.07.2015 13:24

Ještě jednou dobrý den,
pro upřesnění se jedná o rv 2007 a motor 1.8. Předpokládal jsem že palivoměr je umístěn pod zadními sedačky, ale tam nic není.

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 13.07.2015 13:08

Dobrý den pane Buček,
Nepíšete jaký emulátor máte ani jaký motor a rok výroby Vaší C4 máte. Jiné konektory a piny mají emulátory formy AC Stag, jiné AEB. Jiné zapojení bude u vozu se 4pinovým konektorem BA čerpadla a jiné u 6pinového konektoru. Takže obecné doporučení bude – podle schematu pro daný emulátor a auto. Ne každý model vozu se dá vyřešit emulátorem úrovně benzinu, pro Citroen C4 by mohlo přicházet do úvahy více emulátorů. Ale u každého byste měl mít patřičné schéma.
S pozdravem Ivan Vodička

Buček 13.07.2015 10:57

Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda-li nevíte kam připojit emulátor paliva na C4 picasso nebo jak vyřešit úbytek paliva na palivoměru při jízdě na LPG.
Děkuji Buček

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 13.07.2015 09:34

Dobrý den pane Růžička,
Podle Vašeho popisu bude problém v multiventilu. Do 60l nádrže byste měl natankovat cca 48 litrů plynu. Buďto multiventil omezí plnění dříve než by odpovídalo, a nebo nedosahuje sací hadička plynu až na dno nádrže. To by způsobilo, že nespotřebujete všechen plyn – nějaký vždy v nádrži zůstane. Bude nutná kontrola a oprava u Vašeho plynaře.
S pozdravem Ivan Vodička

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 13.07.2015 09:34

Dobrý den Otakare,
Pro přestavbu Vašeho vozu bychom mohli bez problémů použít systém AC Stag Q-Box ale i Vámi uváděné BRC Seq 24. Ochranu ventilů bych vřele doporučoval. Výhody i zápory systému BRC jste popsal poměrně výstižně, a tím souhlasím. Vzhledem k předpokládanému počtu najetých kilometrů bych se na Vašem místě přikláněl k systému Q-Box s externí aditivací ventilů.
S pozdravem Ivan Vodička

Růžička 10.07.2015 20:11

Dobrý den
Mam focus 2.0 16v. Nádrž lpg mam na 60 litru. Natankuji ale jen 30 litru, podle diod je plná ale po vyčerpání 30 litrů plyn vypadne a zas jde dotankovat jen 30

Otakar 10.07.2015 14:17

Dobrý den pane Vodičko,
byl jsem s autem u vás v Neptunu. Vše mi bylo ve vašem příjmu vysvětleno a byla mi doporučena montáž kombinace zařízeni „STAG Q-box“ s přívstřikem benzínu a ochrana sedel ventilů „Light sequential 4 kit-D“ Jedná se o montáž do Subaru Forester (SH) r.v.2009 s atmosfer. motorem s obsahem válců 1994 ccm/110 KW typ EJ 20. Tento motor je podle vyjádření importéra Subaru vhodný k přestavbě na LPG(použita kvalitnější sedla ventilů). Najeto má 70000 km, předpoklad ročního nájezdu cca 15000 km. Auto splňuje emisní normu „EURO 4“. Konečná volba je samozřejmě na mně, proto sháním ještě další rozumy. Na vašich stránkách jsem si prohlédl montáž do obdobného Forestera s nádrží na 55 ltr. se systémem BRC, který podle dostupných informací přesněji dávkuje, ale má dražší náhradní díly. Je shora doporučená kombinace zařízení vhodná zejména s ohledem na emise. Děkuji za vaší odpověď

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 10.07.2015 08:02

Dobrý den Jane,
Drnčení vydává multiventil. Je to příslušenství nádrže. Ve chvíli kdy je plovák v horní poloze dochází k uzavírání vstupu do nádrže. Při určité konstelaci tlaku plynu v nádrži a na přívodu plynu začne ventil omezení plnění vlivem proudícího plynu vibrovat a tím vydává zmíněný drnčivý zvuk.
S pozdravem Ivan Vodička

Jan 09.07.2015 18:16

Dobrý den,chci zeptat,při tankování lpg mi před plnou nádrží začne drnčet cosi u nádrže,nebo nádrž,je to dost hlasité,takže nedotankuji úplně plnou. Dříve to nedělalo. Netušíte co by to mohlo být?
Jan.

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 08.07.2015 16:27

Dobrý den Davide,
V naší nabídce máme i systémy které dokáží dávkovat aditivaci u přeplňovaných motorů – více zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/Elektronicke-tlakove/3883.html">www.neptun-harfa.cz/&hellip;</a> . U posledních verzí ŘJ LPG je možné i nastavit přístřik benzinu. Podrobnosti o jeho funkci máme zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/Ochrana-ventilovych-sedel/3467.html">www.neptun-harfa.cz/&hellip;</a> .
Ale aby to nebyl „ jen PR příspěvek“, abych se dostal ke druhé části Vašeho dotazu, budeme trochu počítat a trochu odhadovat. Doufám že mé odhady budou dostatečně přesné.
Přístřik benzinu se nastavuje v režimech překročení určité zátěže motoru a otáček – zjednodušeně při „velkém sešlápnutí pedálu plynu“. Množství benzinu se nastavuje na cca 15-40%, jak kdo a jak kdy. Takže v režimu kdy je aktivován přístřik se dávkuje nastavených např. 25% paliva v benzinu, a 75% v plynu. Ale nikoli z průměrné spotřeby, ale z momentální v režimu plného plynu – např. 50litrů (u turbomotorů ještě více…) na 100km! Pokud budete jezdit v dálničním režimu a nebo využívat dynamiky motoru, může se stát, že se do režimu „přístřiku“ dostanete i na cca 5% času jízdy. To vypadá jako malé číslo, ale nechť (někdo využije režimů přístřiku častěji….). Tzn ze 100 km pojedete 95km pouze na LPG a 5km s přídavkem benzinu, kdy motor spotřebuje pro přístřik podle výše uvedeného cca 0,63 litru benzinu. Při ceně 33Kč/litr je to 20,80Kč na 100km. Za 30.000km (příklad předpokládaného ročního nájezdu) je to cca 6.240,-Kč za benzin spotřebovaný přístřikem.
Cena montáže elektronické aditivace Electronic Valve Protektor je 5.490,- Kč. Za 30.000km spotřebujete cca 2,5 litru aditiva (600ml od nás dostanete v ceně montáže) např. ERC za 900,- Kč, celkem tedy 6.390,-Kč.
Z uvedeného je patrné, že v případě velkého kilometrického proběhu se zdánlivě levný přístřik nemusí každému vyplatit. Nastavení přístřiku při přestavbě u nás máte v ceně, ale platíte jeho provoz. Argument zákazníka „já budu jezdit tak abych se do otáček přístřiku nedostal“ , nebo „nastavte mi to až od x.000 otáček, abych ušetřil“ mi přijde lichý. Proč chtít ochranu, které se následně budu úmyslně vyhýbat? Tím přeci docílím pouze toho že ochrana nebude funkční!
Pochopitelně kdo jezdí zejména po městě, do režimů přístřiku se při rozumné jízdě téměř nedostane, u něj výše uvedená čísla neplatí.
Zde tedy vidíte hrubé ekonomické porovnání jednoho a druhého způsobu ochrany ventilů. V praxi používáme pro motory na LPG takový způsob ochrany ventilů, na kterém se domluvíme s konkrétním zákazníkem. Přizpůsobíme se jeho požadavků, vozu i způsobu provozu.
S pozdravem Ivan Vodička