Seznam příspěvků

RECAP

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 29.12.2015 11:26

Dobrý den pane Olejníček,
Podle katalogu Denso (viz zde: <a href="http://www.globaldenso.com/cgi-bin/global/plug/euro/4w/4w-plug.cgi?action=search&filename=4w-41.txt&name=&FF=100">www.globaldenso.com/&hellip;</a> ) patří do Vašeho motoru svíčky K16PRU11. Ale například přepínání na benzin s následným pískáním přepínače zcela určitě nesouvisí se špatnými či nefunkčními svíčkami. Přepnutím a pískáním reaguje Stag povětšinou na nízký tlak plynu na čidle. Mohlo by se jednat o to, že tam, plyn skutečně není (neprůchozí potrubí, elektroventily či regulátor tlaku včetně jejich elektrického ovládání), a nebo nedostává řídící jednotka LPG odpovídající údaje (chyba čidla, kabeláže). Je nutné zjistit příčinu a tu následně odstranit.
S pozdravem Ivan Vodička

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 29.12.2015 11:25

Dobrý den Karle,
Nádrž se dá zavřít na multifunkčním ventilu nádrže. Většinou mají šroubovací uzávěr kuželkou, některé typy kulový ventil který se zavírá pootočením páčky.
S pozdravem, Ivan Vodička

Roman Olejníček 29.12.2015 10:41

Dobrý den,
Mám vozidlo Hyundai Matrix r.v.2003 motorizace 1,6 76kw (G4ED-G) LPG systém STAG. Na svíčkách bylo odjeto více jak 40000 km tak jsem se rozhodl je vyměnit. Bohužel si nepamatuji jaké svíčky jsou tam teď, ani jaké svíčky byly ty původní. V každém případě mi vozidlo znatelně ztratilo výkon,zvýšila se spotřeba a občas se mi, i třeba při plné nádrži plynu,systém sám přepne na benzín.(hlasité pípání) A vždy se přepnul v době, kdy jsem jel třeba 3 a více vteřin uplně bez sešláhe plynového pedálu. Po akceleraci..... Zkuste mi prosím poradit, jaké svíčky by tam měly být, popřípadě o jakou závadu by se mohlo jednat. Podotýkám že v lednu to bude rok, co jsem LPG systém nechal kompletně zrevidovat,vyměnit filtry a seřídit vstřiky. Děkuji.

Karel 28.12.2015 23:03

Děkuji p. Vodičko.
Tam jsem se špatně vyjádřil, plyn neutíká.
Ten ventil jsem chtěl rozebrat, právě proto, že necvakal. Již podruhé. Napoprvé to po povolení chvilku utíkalo, potom přestalo, což je normální, takže jsem ho v pohodě rozebral, nic nelepilo, nevázlo, tak jsem ho namontoval zpět. Nyní jsem ho chtěl rozebrat podruhé, ale to se mě nepovedlo, protože po povolení asi dvou závitů plyn stále utíkal a nechtěl přestat. Tak jsem to utáhl zpět. Není možnost ručního uzavření u nádrže?
Cívku jsem si vzal domů na proměření, dnes jsem jí tam namontoval a kupodivu se to chová normálně, přepíná jak má, žádné pištění. Takže to mohly být 2 věci. Buďto ten filtr byl již tak hodně zanešený, že nechtěl propouštět plyn, nebo druhý případ, nějaká zrada v tom ventilu. Časem uvidíme.
Ještě k tomu filtru. Když jsem ho rozebral, tak je gumička jen s jedné strany, má tam na to osazení, ze druhé ne. Tak ho mám nyní tou gumičkou směrem ven.
Jinak přeji do Nového roku vše nejlepší a abyste ještě hodně dlouho tady radil, je to bezvadné.

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 28.12.2015 17:22

Dobrý den pane Zuska,
pokud jsem dobře pochopil, po přepnutí to pískalo pouze jednou, od té doby jsou již opět všechna přepnutí i první po ráno v pořádku? Pak to může být jakákoli nahodilost buď mechanická nebo elektrická. Pokud by se to opakovalo pouze po ránu studené, bude patrně něco mechanicky váznout. Nejpozději při výměně filtrů bychom zkontrolovali. Poprosím až se budete objednávat, připomeňte problémy, abychom si na kontrolu rezervovali dostatek času.
Děkuji, i Vám vše dobré do dalšího roku, Ivan Vodička

Zuska Josef 28.12.2015 14:49

Dobrý den.
stala se mi taková věc tankoval jsem plyn na vaší stanici v Neptunu 23.12 auto jelo normálně.Druhý den ráno start normální na BA a když přeplo na LPG pípání jako když je nádrž prázdná nechal jsem to více zahřát jízdou tak při 70c jsem to přepnul a už to pracuje normálně do výměny filtrů mám 3000km tak nevím jestli se klube nějaká závada už jednou jsem takový problém měl v loni v létě při návratu z dovolené byla špatná tankovací koncovka ale to vůbec nešlo přepnout pípalo to stále děkuji za radu.Přeji Hezký Nový rok 2016 celému týmu hodně spokojených zákazníků.

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 28.12.2015 07:36

Dobrý den Karle,
Filtrační vložka ve filtru kapalné fáze musí být utěsněna dole i nahoře, a dále musí týt zatěsněné celé těleso. Někdy jsou po demontáži těsnící gumové kroužky vymačkané a je lepší použít pro zpětnou montáž nové.
Plyn by měl přicházet z vnější strany filtru, procházet vložkou do vnitřní části a potom výstupem dále do reduktoru. Odpor cívky 11Ohm je u většiny cívek normální. To, že ventil necvaká znamená, že se nepohybuje jadýrko. To může být proto že cívka nevytvoří dostatečně silné magnetické pole a nebo že je jadýrko mechanicky nepohyblivé (např z důvodu nečistot kolem jadýrka). Některé typy cívek máme jako ND samostatně, někde jen společně s celým ventilem.
Důrazně varuji před provozem se zjevným únikem LPG. Také zkoušení zda ventil cvaká je nutné dělat opatrně, zejména při podezření na únik plynu u ventilu – při připojování a zejména odpojování konektorů pod proudem spoje vždy nepatrně jiskří, a tento přeskok by mohl iniciovat unikající plyn! Z tohoto pohledu je moje doporučení na opravu u odborníků jistě pochopitelné.
S pozdravem Ivan Vodička

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 28.12.2015 07:36

Dobrý den Jirko,
I Vaše metoda „pokus – omyl“ může někdy přinést své výsledky. Ale na mém doporučení se nic nemění.
Přeji Vám i ostatním čtenářům pokojný zbytek Vánočních svátků.
Ivan Vodička

Karel 28.12.2015 03:48

Dobrý den, vyskytl se mi nyní problém s tím, že jsem chtěl vyčistit filtr kapalné části a případně odmastit elektroventil na reduktoru (asi je to Valtek), a to z důvodu špatného přepínání na plyn. Ve filtru byl takový prášek jako mouka, tak jsem to vyfoukal, jenomže nyní nevím, jak ten filtr patří zpět, zdali tou těsnící gumičkou dovnitř, nebo ven.
Dále se vyskytl problém s tím ventilem. Po přivedení 12V z baterie na cívku by měl cvakat. Zkraje to párkrát udělal a nyní už necvaká. Ta cívka po změření má asi 11 ohmů, což je asi málo. A je na povrchu 2x prasklá. Mohla by být vadná? Takže na plyn už to nepřepíná vůbec. Dnes jsem chtěl ještě jednou vymontovat ten ventil, ale stále mě unikal plyn, nevím proč se to nechtělo u nádrže zavřít, tak jsem toho nechal. Poradil mě to takhle technik ze servisu, abych si to zkusil vyčistit sám, proto jsem se do toho pustil.
Ty cívky jsou běžně v prodeji?

jirka 23.12.2015 15:40

tak jsem zde zpět , abych popřál hlavně všem zdejším přispěvatelům hodně šťastné a veselé svátky a už jen okrajem se dotknul mé závady . tedy : auťák jsem byl znovu projet a skutečně už na LPG se neodehrálo ani jedno škytnutí . Čili snad podle hesla, čím blbější sedlák, tím větší brambory ..zas , aby to nebylo tak jednoduché, tak na LPG je auto až moc zpět za výkonem benzínu, dokonce při jízdě na LPG se najde místo někde uprostřed celkových otáček, kde motor delší dobu bojuje o přežití a marně se snaží dostat kobylku navíc. Pak se mu to přeci jen zdaří a výkon o něco povyleze , ovšem posledních zhruba čtvrt plynu na pedálu marně tento sešlapuji, auto prostě už nejede. LPG má najeto asi 150tis., a mám dojem, že za tu dobu možná ještě nikdo neměnil ani ty filtry, natož nějakou další omlazovací kůru dalších součástek...mějte se tady fajn a jak jsem řekl, pěkný Vánoce bez trablů plechových mazlíčků