Seznam příspěvků

RECAP

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 12.08.2016 09:10

Dobrý den pane Kůrka a jardah,
Oba se ptáte na to, zda je nový typ motoru vhodný pro provoz na LPG. Rád bych Vám nějak odpověděl, ale nemohu. Výrobci nám neposkytují žádné „tajné či skryté“ údaje o nových motorech, ani nové motory „netestují na odolnost“ při provozu na jiná paliva či jejich směsi (LPG, CNG, E85,…). Proto při našich doporučeních můžeme vycházet pouze ze zkušeností získaných našimi vozy, vozy našich zákazníků a dalšími případy vozů které se k nám dostávají na plynový servis. Dalším zdrojem pak jsou zkušenosti zprostředkovávané výrobci či dovozci jednotlivých systémů. U nového motoru, kde nemám nijak doloženo, že bude provoz na LPG bez problémů, musím zákazníkovi doporučit všechny technologicky dostupné varianty, které mohou provoz na LPG učinit bezpečnější a kvalitnější. Pro tyto motory nemám žádné relevantní zprávy o jejich životnosti při provozu na LPG bez aditivace ventilů. Proto i Vám doporučím pro provoz na LPG dodatečnou aditivaci ventilů.
Dacii Dokker 1,6 75kW i Citroen C-Elisee je možné na LPG přestavět, technologicky by tomu nemělo nic bránit. Pro přestavbu bych z naší nabídky doporučil systémy BRC Seq24, nebo Stag Q-Next Plus, doplněné o některý ze způsobů externí aditivace ventilů. Oba nabízené LPG systémy umožňují nastavení přívstřiku benzinu, pokud tuto funkci aktivujeme, tak vždy po domluvě se zákazníkem.
S pozdravem Ivan Vodička

jardah 11.08.2016 14:47

Dobrý den,uvažuji o přestavbě.V příspěvku 3078 je dotaz na motor Dacia(Dokker) 1,6SCE 75kW. Pokud už máte informace o tomto motoru,je vhodná přestavba? Jaký systém(značku) byste doporučil vzhledem k spolehlivosti a ceně oprav,když čtu,že LPG má v Česku různou kvalitu? Jaký spolehlivý typ přimazávání? Přívstřik benzínu se mi moc nelíbí,je asi provozně dražší? Děkuji.

Kůrka 11.08.2016 07:45

Dobrý den, uvažuji o pořízení nového Citroenu C-Elysée 1.2. Jak je tento motor vhodný na přestavbu, myslím hlavně z hlediska možného poškození ventilů/sedel?

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 10.08.2016 15:47

Dobrý den Štefane,
Pokud jste zjistil, že při přepínání na LPG nepřepne nějaký ventil a proto systém jede na benzin a píská přepínač, máte z půlky vyhráno. Nyní zbývá zjistit který z ventilů to je, opravit ho, nebo vyčistit či rovnou vyměnit. Ovšem také je možné, že elektroventily otvírají všechny, ale plyn neprojde zatuhlým reduktorem, nebo je naopak vadné čidlo tlaku – v systému je správný tlak ale elektronika jej nesprávně snímá. Pak by bylo vhodné vadné čidlo vyměnit. Ale protože já nevím co je ve Vašem voze rozbité, neumím Vám poradit konkrétněji. To by šlo až po prohlídce vozu a zjištění závady. S tím by si nejlépe poradili ve Vaší montážní firmě (nebo u jiného plynaře, který má diagnostické připojení na Váš LPG systém).
S pozdravem Ivan Vodička

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 10.08.2016 15:47

Dobrý den Luboši,
Varianta se čtyřmi dávkovači do jednotlivých větví sacího potrubí (4W) je asi technicky nejdokonalejší. Výhodou je shodné dávkování aditiva do všech větví a nezávislost na ostatních komponentech, nevýhodou technická složitost a cena. Další variantou je tlakové dávkování aditiva do plynné fáze LPG mezi filtr a vstřikovací lištu. Nevýhodou je riziko znečistění LPG vstřikovačů aditivem a tím zhoršení jejich přesnosti jak v dávce paliva, tak i aditiva. V našem provozu již máme ověřen provoz tohoto typu aditivace se vstřikovači BRC více než rok a žádné problémy jsme nezaregistrovali. Také již u nás bylo více vozů dovezených z Německa právě s kombinací vstřikovačů BRC a aditivací před lištu, evidentně s letitým provozem bez zásahu (vše patřičně zašlé, zaprášené a orezlé či zamaštěné). Z těchto důvodů si myslím, že je tato kombinace provozně dostatečně ověřená a preferuji ji i pro Vaše vozidlo se systémem BRC.
S pozdravem Ivan Vodička

Štefan 10.08.2016 09:01

Dobrý den,

mam otázku respektíve požiadať o radu. Pri naštartovaní vozidla ide všetko ako má ísť ale po prepnutí na LPG vozidlo nejde respektíve neprepne nejaký ventil na pohon LPG a začne pípať a opätovne to prepne na benzín. Za radu vopred ďakujem.

Luboš 09.08.2016 17:55

Dobrý den pane Vodičko,
v souvislosti s příspěvkem 3104, bych se chtěl dotázat na výhody/nevýhody v zapojení elektronického dávkovače Electronic Valve Protector ve variantě do sacího potrubí (Kit 4W) vs. dávkování před vstřikovače (chápu tak, že dávkování aditiva je zapojeno do přívodní hadice plynu za filtr plynné fáze a dále jde přes plynové vstřikovače).
Konkrétně by se jednalo o kombinaci s BRC Seq24 ve vozidle Hyundai I30.
Jako majitel vozidla této značky, u které je často zmiňováno zaklepávání ventilů, bych chtěl předejít těmto problémům.
Aktuálně mám najeto 78tis a co se týče ventilů objektivně v pořádku (vůle kontrolována 03/2016)
Ještě doplním, že mám aktivován přívstřik benzínu (od 3000 otáček).
Děkuji za váš názor.

BMW 745 09.08.2016 14:18

Děkuji za rychlou odpověd. Auto jsem koupil již s zabudovaným LPG systémem. Proto jste mě nemohl najit v evidenci podle jména. Pokud budu mít tento týden čas tak se za Vámi rovnou stavím a nechám se objednat. Přeji krásný den

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 09.08.2016 13:49

Dobrý den pane Šembera,
Patrně bude nutný nějaký servis a seřízení LPG systému. Zavolejte na náš příjem zakázek (podle jména jsem Vás v naší evidenci nenašel), domluvíme si termín, kdy byste nám auto přistavil.
S pozdravem Ivan Vodička

bmw 745 09.08.2016 09:33

Dobry den
Mam od Vas v bmw 745 lpg cca patym rokem a ted se mi auto za studena spatne startuje a citim mirne kolisani otacek pri volnobehu. A prijde mi ze auto ztratilo vykon. Kdyz jedu na benzin je vse v poradku. Predem dekuji za odpoved Sembera