Dobrý den,
mám zájem o přestavbu na LPG, Fabia 2.0 85kw, krátká, motor AZL. Doporučíte mi některý ze systémů prosím? Nemám dobrou zkušenost s montáží Tartarini do Fabia 1.4 50kw od jiné firmy, kdy opakovaně docházelo k poruše lambda sondy a rovněž k vybíjení akumulátoru při odstávce vozidla na několik dní. Na lambda sondu jsme rezignovali, nemělo smysl ji neustále měnit a vybíjení vyřešil elektrikář úplným odpojením LPG systému po vypnutí zapalování.
Obrátil bych se na Vás poptávkovým formulářem, ale nedaří se mi ho odeslat. Myslíte, že mohu čekat obdobné komplikace s lambda sondou u této motorizace? Prozradíte mi prosím v čem mohl být problém? Děkuji
Dobrý den Miroslave,
Prosím, prozraďte mi značku, model, rok výroby, obsah a výkon. Obratem se podívám do seznamu zpracovaných vozů. Pokud již bude mít některý z námi nabízených výrobců LPG systémů tento model zpracovaný, přestavba bude možná. Pokud tento motor nikdo na seznamu v současnosti nemá, nejsem schopen říci, zda už se na vývoji sady pro přestavbu tohoto motoru někde pracuje, s jakým výsledkem ev. kdy bude vývoj dokončen. To si zpravidla výrobci nechávají pro sebe a zveřejní pouze úspěšně dokončené modely.
Podrobnosti o konkrétním voze mi můžete poslat také mejlem na adresu: vodicka¨zavinac¨neptun-harfa.cz .
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, zdali je možné , nebo výhledově půjde přestavit na lpg motor purtech označen Hnp (EB2ADT). Děkuji Vám za odpověď.
Dobrý den pane Lanča,
Neumím a nechci polemizovat s tvrzeními typu „motor je, nebo není vhodný k přestavbě“ (zvláště bez uvedení podrobností). Mohu vycházet pouze z konkrétních zkušeností konkrétního vozu.
V naší historii jsem dohledal konkrétní montáž Dacie Lodgy s motorem H4MD7 1,6 SCe 75kW. Přestavovali jsme jej úplně nový v lednu 2017, a při poslední návštěvě u nás v 11/2019 měl na tachometru 101.000km. K přestavbě jsme použili systém BRC doplněný elektronickou aditivací ventilů. V historii tohoto vozu máme evidované pouze pravidelné revize a výměny filtrů se svíčkami. O žádném problému u tohoto vozu nemám informace.
Přeji Vám dobrou volbu nového vozu.
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jestli je vhodná na přestavbu LGP Dacia Lodgy 1.6 SCe 75 kW (s proměnným časování ventilů). Četl jsem totiž, že tento motor vhodný není. Máte s tímto motorem na LPG zkušenosti? Případně je některý jiný motor tohoto auta na přestavbu vhodnější? Děkuji za odpověď. David Lanča
Dobrý den Michaeli,
Podle katologu by to byly svíčky Denso s iridiovou elektrodou SK16PR-L11 nebo IK16TT a nebo běžné svíčky Denso K16TT.
S pozdravem Ivan Vodička
Vážený pane Vodička, můžete prosím poradit, jaké svíčky jsou vhodné pro KIA Sorento s motorem G6DB 3342ccm (182kW) na LPG? Děkuji.
Děkuji za vysvětlení. Tomík
Dobrý den Tomíku,
Regulátory tlaku u systémů sekvenčního vstřikování regulují tlak na vstřikovací liště LPG tak, že udržují „konstantní“ rozdíl tlaku mezi vstřikovací lištou (výstupem z reduktoru) a sacím potrubím.
U běžných atmosférických motorů se hodnota tlaku v sání (MAP) pohybuje v závislosti na otevření škrticí klapky v rozsahu cca 0,2 při deceleraci a minimální zátěži až na 1 bar při plně otevřené škrticí klapce. Pokud je nastaven na reduktoru plynu tlak 1 bar, jedná se o rozdílový tlak 1 bar mezi sacím potrubím a lištou. Absolutní tlak na liště je v tomto případě v rozmezí 1,2 až 2 bary.
U přeplňovaných motorů je tlak v sání v rozsahu cca 0,2 až 1,3 (u silně přeplňovaných motorů např. až 1,8) baru. Reduktor pak reguluje tlak LPG na liště opět o své základní nastavení výš, tj. v tomto případě v rozsahu cca 1,2 až 2,3 (resp. 2,8).
Diagnostika některých LPG systémů zobrazuje změřený rozdílový tlak (tlak na liště mínus tlak v sání), u některých vypočítaný rozdílový tlak, a u některých pouze absolutní tlak plynu v liště.
Z toho důvodu nehrozí, že by se „to v tom sání pěkně mlelo 1bar by letěl ze vstřiků do sání kde už 1bar je…“ jak uvádíte. Ostatně v tomto případě by ze vstřiků do sání nic neletělo…
Správný rozdílový tlak na liště je kombinací doporučení výrobce vstřikovačů a reduktoru se zohledněním minimálních a maximálních časů otevření LPG vstřikovačů, nutných pro správné dávkování plynu, a to ve všech reálných provozních zátěžích konkrétního vozu. U našich LPG systémů to nejčastěji bývá v rozmezí 1-1,3 baru.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den, rád se vás zeptal na jaký tlak by měl být seřízený reduktor u motoru s přeplňováním turbodmychadlem. Např. max. plnící tlak turba je 1bar, tak reduktor nastavit třeba o 1bar víc takže na 2bary. U atmosféricky plněného motoru to bývá okolo 1baru, ale u přeplňovaného to musí být víc. Jinak by se to v tom sání pěkně mlelo 1bar by letěl ze vstřiků do sání kde už 1bar je. Děkuji za odpověď Tomík