Seznam příspěvků

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 29.01.2020 16:38

Ještě jednou dobrý den Jirko,
To, že jsem psal, jaké motory bych si vybral, neznamená, že ostatní nejdou přestavět. Jen jsem na základě svých zkušeností a preferencí vybral to, co bych já upřednostňoval. Přestavět jsou i motory starší, jak 1,4 MPI 8V které vycházejí ještě z generace předchozích motorů Škoda, tak i novější 1,4 16V z „líhně„ VW. Chtěl jste poradit s výběrem k pravidelnému 100km ježdění, „s ohledem na dlouhou životnost motoru“… V případě Fabií I s motory 1,4MPI uvažujeme o vozech min. 15 let starých – vyráběly se do roku 2003. A projektovaná životnost motorů obecně nebude pravděpodobně na 15 let života… Tím nechci říci, takový vůz nemůže odvádět ještě stále dobrou službu, ale nehledejme v tom „jistoty“. Bude velmi záležet, jak se s motorem po dobu jeho životnosti zacházelo, jakou měl údržbu atd. Proto bych u této věkové kategorie vybíral spíš modernější varianty 1,4 16V a podle konkrétního projevu než typu motoru.
S pozdravem Ivan Vodička

Jirka 29.01.2020 16:16

Dobrý den pane Vodičko,
děkuju Vám za ochotu mi pomoct s výběrem vhodného vozu. Můžu se ještě jednou zeptat na Škodu Fábia I s motorem 1.4 Mpi nebo 1.4 16V 55KW ty nejsou vhodné? Po zakoupení vozu se na Vás obrátím s přestavbou na LPG. Mám na Vás jen ty nejlepší reference jak na záruční tak pozáruční servis. Děkuji

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 29.01.2020 15:34

Dobrý den pane Komárek,
Pro správné přiřazení vstřikovačů plynu je podstatné, aby byl vždy připojen plynový vstřikovač mechanicky na ten válec, ze kterého snímá a přepočítává impulzy. Pokud snímám benzinové impulzy z válce uprostřed přední řady, musí tento kanál jít na plynový vstřikovač, který dávkuje plyn do prostředního válce přední řady. Číselné označení válce nehraje roli.
S pozdravem Ivan Vodička

Dobrý den Jirko,
provoz koncernových motorů MPI je bezproblémový, použití dodatečné ochrany ventilů není nutné. Naprostou většinu Vámi uváděných motorů přestavujeme bez dodatečné aditivace ventilů. Pro přestavbu používáme systémy sekvenčního vstřikování plynné fáze LPG, nejčastěji od výrobců AC Stag nebo BRC. Nejdůležitější bude ve Vašem případě podle mého názoru skutečný stav Vámi vybraného vozu, dále pak pochopitelně kvalitně provedená přestavba a nastavení LPG systému. Provedení přestaveb různých modelů Škoda s různými motorizacemi si můžete prohlédnout v naší fotogalerii zde: <a href="http://neptun-harfa.cz/SKODA/3188.html">neptun-harfa.cz/SKOD&hellip;</a> . Osobně bych asi vybíral do Fabie II motorizaci 1,4 63kW nebo Octavie I 1,8T 110kW nebo 2,0 85kW, nebo Octavie II 1,6 75kW motor BSE/BSF.
S pozdravem Ivan Vodička

Dobrý den pane Rozkovec,
Už jsme spolu mluvili telefonicky, tak jen dodávám pro úplnost na foru – Fabie má kolem tankování benzinu pouze pryžovou manžetu, proto u těchto vozů montujeme přípojku plnění standardně na nárazník.
S pozdravem Ivan Vodička

Komárek 29.01.2020 13:51

Dobrý den, potřeboval bych poradit se zapojením ac stag300-8. Mám peugeot 407 3.0 v6, zapojení 1žl.2zel.3čer-zadní válce zleva, 4mod. 5oranž. 6fial.přední válce. 1,4,2,5,3,6... Ale peugeot má opačné značení.. 6,3,5,2,4,1... Může být problém v připojeném řízení v záměně 6-1... Místo 1-6.? Vstriku. Díky

Jirka 29.01.2020 13:32

Dobrý den, potřebuji auto pro dojíždění do zaměstnání cca celkem 100km denně. Rozhodl jsem se pořídit jedno z těchto aut Škodu Fabia první generace 1.4 mpi 50kw, 1.4 16v 55kw, Škodu Octavia 1.6 mpi nebo Škodu Octavia 2 1.6 mpi. Můžete mi pomoci s výběrem té motorizace která je pro přestavbu nejvíce vhodná s ohledem na dlouhou životnost motoru a s ideálním poměrem pořizovacích nákladu na přestavbu na LPG? Je potřeba tyto motory přimazávat? Případně jakou variantou? Děkuju za Vaší pomoc a radu. Přeji pěkný den.

Pavel Rozkovec 29.01.2020 12:00

Dobrý den,
lze do FABIE III nainstalovat plnící přípojku do prostoru plnění benzínu?
Díky za odpověď
Pavel Rozkovec

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 28.01.2020 15:20

Dobrý den paní Konířová,
Podle sdělení Vašeho servisu došlo u Vašeho motoru údajně k poškození ventilů nebo ventilových sedel. Je pravdou, že při provozu na LPG mohou být tyto díly více namáhané, než při provozu na benzin, k jejich opotřebení a zaklepávání může docházet rychleji. Podrobnosti máme uvedeny zde: <a href="http://neptun-harfa.cz/Ochrana-ventilovych-sedel/3467.html">neptun-harfa.cz/Ochr&hellip;</a> . Pokud u Vašeho motoru došlo skutečně k poškození mechaniky motoru, bude nutná jeho oprava. Po opravě a kontrole správné funkce na benzin bych doporučil pečlivou kontrolu a seřízení LPG systému. Dále by bylo možné domontovat nějaký ze způsobů dodatečné ochrany ventilů.
S pozdravem Ivan Vodička

Mgr. Jana Konířová 27.01.2020 21:14

Vážení, prosím o radu. Mám Fiat tipo, 3 roky, najeto 102 000km. Zakoupili jsme ho s namontovaným LPG. V pátek mě Tipoušek nechal na holičkách. V servisu mi hned řekli, že na vině je pohon na LPG. Jde o dva poškozené výfukové ventily. Vedoucí autoservisu mi vysvětlil, že při vznětové fázi je teplota hoření u LPG vyšší než u benzínu, dále pak že LPG tolik nemaže jako benzín a proto že došlo k poškození motoru. Dále mne upozornil, že by mělo být namontované nějaké přídavné mazání. Jezdíme na LPG od devadesátých let a tohle je první závada - je pravda, že je to ale také naše první nové auto, předtím jsme vždy nechávali namontovat LPG do ojetin. Nikdy se nic podobného nestalo a také jsem až do dnešního dne o žádném přídavném mazání neslyšela, nikdo mi ho nikdy nenabízel. Jsem zdrcená z tak závažné poruchy a hlavně s předpokládané částky za opravu krátce po záruce.