Zdravím,
zkoušeli jste někdy aditiva do lpg ?
Myslím např. Arexons GPL čistič.
Zaznamenali jste alespoň nějaký "přínos" ?
Děkuji.
Dobrý den pane Bredlere,
Pokusím se stručně popsat funkci kruhového přepínače BRC.
Horní samostatná dioda – „stavová“, signalizuje, v jakém režimu se systém nachází. Zbývající čtyři ve spodním půlkruhu (pokud je přepínač umístěn běžně jednou samostatnou diodou nahoře) jsou určeny pro orientační zobrazení výšky hladiny plynu v LPG nádrži.
Horní stavová dioda může svítit několika způsoby.
- Když svítí zeleně, systém používá jako palivo plyn.
- Pokud svítí červeně, systém je přepnut do provozu pouze na benzin a jako palivo používá benzin.
- Pokud bliká zeleně, systém je přepnut do režimu LPG, ale nejsou splněny všechny podmínky pro to, aby jako palivo plyn skutečně používal (běžně např. stav studeného motoru). V tomto režimu je aktuálně používané palivo benzin.
- Pokud svítí oranžově, je systém ve stavu přepínání (několik válců ještě jede na benzin, a několik už na LPG). Systém přepíná tak, že přepíná postupně jeden válec po druhém. Mezi přepínáním jednotlivých válců je v programu zadán počet vstřiků (nebo čas v řádu milisekund) jako stabilizace mezi přepnutím jednotlivých válců. Právě v tomto okamžiku svítí přepínač oranžově – každý válec používá jiné palivo.
- Pokud bliká přepínač pravidelně horní LED diodou a k tomu pravidelně píská, jedná se o stav, kdy došlo k nucenému přepnutí na benzin (nejčastěji proto, že poklesl tlak plynu pod nastavený minimální tlak – dochází plyn v nádrži). Jako palivo je používán benzin.
Čtyři spodní LED diody signalizují výšku hladiny plynu v LPG nádrži. Logicky 4 diody maximum, jedna minimum. Pokud poslední dioda bliká, je v nádrži minimum plynu (můžeme to nazvat rezervou). Pokud blikají všechny 4 diody, LPG jednotka dostala od snímače výšky plynu z LPG nádrže hodnotu vyšší, než je v programu zadáno jako hodnota plné nádrže. To se může stát, pokud se např. hladina plynu v nádrži po plném dotankování zahoupe tak, že zprůměrovaný a zatlumený signál překročí zadanou hodnotu, nebo je nádrž naplněná nad své maximum – cca nad 80%. Údaj o množství plynu LPG systém nijak nepoužívá (pro přepínání ani žádnou jinou funkci), jedná se pouze o informaci pro uživatele. U některých LPG zástaveb nemusí být instalován snímač množství LPG na nádrži, potom spodní 4 diody nic nesignalizují (nebo blikají zcela nahodile, pokud není vstupní signál nějak ošetřen).
Pokud je přepínač po tmě, bude systém (nebo přepínač) bez napájení. Pokud zaregistrujete jiné než výše popsané blikání (doufám, že jsem nic nezapoměl…), jedná se o poruchu a doporučím navštívit Vašeho plynaře.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den, koupil jsem fabii II s BRC přestavbou plynem. Máte ve fotogalerii stejný typ s takovým kolečkem s diodama.
Můžete mě prosím poradit jak to funguje? Prodejce mě řekl že diody dokola znamenají kolik je plynu v nádrži. Diody ubývaly a když blikala poslední natankovat jsem plyn. Čekal jsem, že se zase všechny rosvítí jako že je plno. Ale svítí pořád jen blikající jedna a teď asi po týdnu blikají všechny čtyři.
Co a kdy indikují tyto diody na tom kolečku ? Moc děkuji za pomoc. Bredler
Dobrý den Jaroslave,
To, že diagnostika vozu nevykazuje žádnou závadu, mě nepřekvapuje. V roce 1998 nebyly vnitřní diagnostiky „tak citlivé“, a na většinu drobných nepravidelností nijak nereagují. Hláška „řídící jednotka byla x krát resetována“ v LPG jednotce Stag 4+ souvisí s poklesem napájení. Patrně to bude pokles během startu motoru (elektronika Stag je na to poměrně citlivá), na nastavení ani funkci systému to nemá vliv. Pokud by však k poklesu napájení docházelo z důvodu problémů na elektroinstalaci (studené spoje, přechodový odpor na zoxidovaných kontaktech pojistky atd.) mohlo by to na funkcí LPG mít vliv. Ale pak bych hádal, že počet hlášek o resetování ŘJ by byl mnohem větší než 41x.
Pokud motor teplý funguje bezchybně ale studený nikoli, hádal bych na problém související se znečištěnými vstřikovači LPG (ale skutečně pouze hádám, může to být i něco jiného). Pokud by byly ve vstřikovači např. olejové úsady, mohou zejména studené brzdit pohyb jadýrka vstřikovače. Po ohřátí přestanou olejové úsady tolik lepit, a jadýrko začne chodit volněji. Tyto rozdíly v dávkování směsi při studeném chodu se nemusejí projevit na rozdílu křivek v množnou, protože jednotky Stag zaznamenávají body do křivky až od určité teploty reduktoru (liší se podle verze FW jednotky).
Další možností je nesprávný tlak reduktoru. V některých přestavbách s jednotkami AC Stag se používaly reduktory Tomasetto Alaska. Tyto reduktory (na rozdíl od reduktorů výrobce AC Stag) když jsou studené, drží vyšší tlak. Po ohřátí na provozní teplotu klesne na původní nastavenou hodnotu.
Jako poslední (podle Vašeho popisu asi nejméně pravděpodobnou variantu) zmíním možné problémy na zapalování.
Pro kontrolu funkce v režimu ohřevu motoru je dobré (protože vozidlo nepodporuje OBD diagnostiku) sledovat hodnoty časů vstřikovačů při provozu na benzina LPG a hodnoty sigmálu lambdasondy.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den Davide,
Podle registračních značek jsem zjistil, že u nás vozidlo bylo na výměnu LPG filtrů již v 10/2005, montáž tedy musela proběhnout dříve (starší záznamy nemáme nijak uchovávány). Další návštěva u nás proběhla v roce 2015, vícekrát u nás vozidlo nebylo. V roce 2015 máme poznámku, že je ve voze systém, který již nejsme schopni servisovat, protože jej nemáme v nabídce. Proto Vám ani dnes nenabídneme přepínač. Doporučím Vám, až budete mít vozidlo v pojízdném stavu, najděte si ve Vašem okolí plynaře, který se specializuje na Vaše LPG zařízení. Ten Vám může nabídnout nejen přepínač, ale i servis LPG systému.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den,
mám ve svém voze VW GOLF 1.4 55kw r.v. 1998 namontován již 7 let LPG systém STAG 4+ se vstřikovači Valtek T30 3ohm a najeto na LPG 90 000 km. Po celou dobu provozu nebyl žádný problém. Až letos na podzim. Po přepnutí na LPG (30 ͦ C) motor jede normálně až prvního vyřazení rychlosti a jízdy na volnoběh ke křižovatce.Ve většině případů motor zhasne,někdy je potřeba přidat trochu plyn aby motor nezhasl a někdy kolísají otáčky 600-1000/min.Až se motor ohřeje cca po 2-3 km se toto už nikdy neděje a volnoběh drží normálně.Pokud se dá křižovatka projet plynule(bez nutnosti zastavit), tak žádný problém nenastane.Když přepnu před křižovatkou na benzín,motor nezhasne a jen kolísají otáčky na volnoběh.Když studený motor nastartuji na benzín a jedu pouze na benzín,tak otáčky drží normálně.Studené i teplé starty jsou OK.
Od přepnutí na LPG do ohřátí motoru(cca 80 ͦ C) je cítit slabé cukání motoru v rozmezí 1800-2000 ot/min. čím je motor teplejší cukání slábne.Mapa LPG a odchylka OK a chyby diagnostika nevykazuje.
Při připojení diagnostiky se objevila hláška "řídící jednotka byla 41x resetována".
Mohl by jste mi prosím vysvětlit co tato hláška znamená a poradit co způsobuje zhášení motoru a jak tento problém odstranit.Děkuji
Puvodni spz je 4A94991, pripadne potom preregistrace na 3J14411. Automobil zrovna neni ve stavu, kdy by k Vam dojel, opravu a revizi vidim urcite az pristi rok.
Dobrý den Davide,
Cena přepínačů se liší podle typu LPG systému a přepínače použitého ve Vašem voze, řádově cca 500-1.500,- Kč. Cena revize LPG je 390,- Kč.
Revizi LPG (zjednodušeně řečeno kontrolu těsnosti a mechanického stavu) provádíme bez nutnosti se objednat na počkání. Opravy, servis, diagnostiku atd. (např. výměnu přepínače) provádíme po objednání, většinou v rámci jednoho dne. Na Revizi můžete přijet ještě příští týden, pro objednání servisu máme volno až po Novém roce. Pro event. domluvu servisu doporučuji telefonický kontakt našeho příjmu zakázek, když nám prozradíte registrační značku vozu, dohledáme i typ systému, který jsme pro přestavbu Vašeho vozu použili.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den Petře,
Omlouvám, se, že jsem Váš dotaz nezodpověděl celý. Neznám žádné „speciální zapalovací kabely“ pro LPG. Pro zapálení směsi při provozu na LPG je potřebné vyšší přeskokové napětí. To klade na všechny VN části z pohledu izolace vyšší nároky. Proto doporučuji kvalitní kabely určené pro Vaši motorizaci.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den, mám škodu Fabii 1.2 HTP 47kw. Přestavba na LPG je od Vás.
Potřeboval bych nový přepínač LPG/benzín + revizi systému. Jaká je prosím + - částka? Děkuji za odpověď.