Seznam příspěvků

Luděk 19.12.2017 11:36

Dobrý den, co budete dělat až budou všude elektromibily?

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 18.12.2017 13:22

Dobrý den HonzoB,
Pokud by benzinová ŘJ byla vadná a negenerovala impulzy pro BA vstřikovač, neměla by LPG jednotka tento signál na vstupu. Proto by ani LPG jednotka nemohla generovat impulzy pro daný válec (protože nula na vstupu krát cokoli bude stále jen nula na výstupu…).
Osobně si podle Vašeho popisu myslím, že budete mít špatně zapojené pořadí válců na kabeláži LPG vstřikovačů (např. prohozeno pořadí jako celku, všech, nebo jen dvou válců mezi sebou – např. konektor pro vstřikovač 2. Válce bude napojen na vstřikovač 3. Válce a naopak). Neprováděl někdo nějakou opravu, po které to přestalo fungovat???
S pozdravem Ivan Vodička

HonzB 18.12.2017 12:51

Dobry den. Dekuji Vam za odpoved. V programu Lovato pri deaktivaci plynoveho vstriku se ma nahradit toto vynechani benzinovym vstrikem. Tak to fungovalo do medavme doby. Nyni kdyz programove odpojim ja nebo mechanik lpg vstrik, auto bezi na 3 valce. Tzn ze se neaktivuje benz. vstrik. Mechanik zadnou chybu nenasel a mysli si ze js to chybou benzinove rj. LPG mam Lovato easy smart. Dekuji HonzaB

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 18.12.2017 12:15

Ještě jednou dobrý den Ladislave,
Ve výměně „originálního Opel“ filtru plynné fáze za „neoriginální“ se stejnou vložkou bych neviděl problém. Bude to kus za kus, pouze na tom novém bude jiné logo… Průměr 14mm používá vpodstatě pouze Landi Renzo, které běžně nemontujeme. Proto ani nemáme skladem polyesterový filtr plynné fáze o tomto průměru. Máme pouze polyesterové výměnné vložky pro filtry např. BRC, nebo papírové vložky různých průměrů.
S pozdravem Ivan Vodička

Ladislav 18.12.2017 10:45

Dobrý den, navazuji na svůj dotaz ohledně typů filtrů. Mám na autě originální zástavbu LPG od Opelu. Filtr plyn. fáze má klasický tvar, je jednorázový s průměrem na vstupu i výstupu 14mm, uvnitř polyesterová vložka (při výměně jsem chtěl starý vrátit a doma jsem ho rozřezal, abych zjistil, co je uvnitř). Originál stojí s daní téměř 1200 Kč, nikde jsem ho neviděl prodávat levněji, resp. vůbec prodávat. Lze tedy (podle mě) předražený originální filtr vyměnit za běžný jednorázový filtr s polyesterovou vložkou a stejnými průměry? V případě, že to možné je (záruku výrobce neřeším, auto už je po záruční lhůtě), jaký filtr plynné fáze byste mi doporučili a v jaké cenové relaci? Máte u vás na firmě nějaký typ nebo výrobce, kterého preferujete? Děkuji za odpověď.

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 18.12.2017 08:06

Dobrý den HonzoB,
Zcela jsem nepochopil, co přesně máte na mysli – kdy se má odpojovat plynový vstřik a být nahrazen benzinovým a z jakého důvodu? A pak je otázkou, jakou ŘJ od firmy Lovato ve voze máte a s jakou verzí programu a FW. Takže asi doporučím buďto telefonické upřesnění, nebo návštěvu a prohlídku nastavení konkrétní ŘJ.
S pozdravem Ivan Vodička

Dobrý den Ladislave,
Ohledně filtrace různých „parafinů“ a olejových úsad, je to ošidné. Pokud budou tyto složky v plynném stavu tak patrně stejně projdou. A to záleží na jejich složení a teplotě. A pokud budou v kapalné fázi, tak v podobné konzistenci jako med, který moc neteče… Takže jestliže někdo udává, že filtr plynné fáze je schopen odfiltrovat i „parafiny“ (jak Vy píšete), měl by udávat i jaké „parafiny“ a při jaké teplotě. Podle wikipedie je parafin: směs vyšších nasycených alifatických uhlovodíků. Jeho teplota tání se pohybuje od 42 °C (parafin měkký) do 65 °C (parafin tvrdý) i výše, teplota varu je zhruba 300 °C. Běžně bývá teplota plynu na vstřikovací liště od cca 0 °C v zimě (a to je velmi málo) do cca +90 °C v létě. Problémy činí spíše lehčí složky, (odparek – to co zbude po odpaření, povoleno pokud se pamatuji cca do 70mg na kilogram) které se odpařují již při teplotách v řádu 0-20 °C. Rozdíly ve filtrech plynné fáze jsou, ale cena 1.000,- Kč mi přijde neúměrná. „Laické“ pokusy s filtrací jsme dělali, ale přesný test velikosti propouštěných složek jsme nedělali. Ostatně neplatí, že čím jemnější filtr tím lépe - jemnější filtr se dříve se zanese. V poslední době se také „laboruje“ s tvarem – někteří výrobci začali používat těleso tvaru „sifonu“ proto, aby se neodpařené „olejové“ složky mohly usazovat ve spodní části a neucpávaly filtrační vložku. Někteří výrobci pro to dokonce používají obchodní označení „tajfunový efekt“ nebo tak něco…
Takže na filtru plynné fáze bych nešetřil, ale asi jako všude, extrémní cena nemusí znamenat extrémní přínos pro moje potřeby.
S pozdravem Ivan Vodička

Dobrý den Pavle,
Pro motor 1,6 1ZR-FE v Toyotě Auris nemáme v našich podkladech informace o způsobu vymezení ventilové vůle. Zkuste dotaz přímo u výrobce.
S pozdravem Ivan Vodička

HonzaB 16.12.2017 13:57

Dobry den. Rad bych pozadal o radu. V programu Lovato pri odpojeni plynoveho vstriku se ma zapnout benzinovy vstrik a ma ti byt videt. Me ani mechanikovi to vsak neukazuje. Delali mi novou hlavu, parkrat LPG rozpojovali. Ale mam 2x po revizi a porad to nejak nejde. Proste se nenahrazuje pln. vstrik benzinovym. Prosim o radu ci je to spatne nastavene, nebo je chyba v RJ benzinu? Jinak LPG jedd v pohode.

Ladislav 16.12.2017 12:06

Dobrý den, rád bych se zeptal, zda jsou rozdíly v použitých materiálech vložek filtrů plynné fáze pro LPG. Prodávají se filtry papírové, polyesterové a bulprenové (u nich se píše, že bulpren jako jediný dokáže filtrovat i parafíny a má teplotní rozsah použití od -40 do +120 °C). Druhou otázkou by bylo, zda jsou podstatné rozdíly ve vlastním provedení (konstrukci) filtrů, protože např. většina jednorázových filtrů lze koupit v ceně kolem 100 Kč, ale některé (např. originál Landi Renzo – jednorázový, polyesterová vložka) stojí přes 1000 Kč. Platí tady, že čím dražší, tím kvalitnější nebo zákazník platí jenom za „značku“?
Děkuji za odpověď.