Seznam příspěvků

Pavel 15.12.2017 18:07

Dobrý den. Uvažuji nad novým Auris 1.6. Nevíte prosím náhodou, jak se u něho seřizují ventily? Má hydraulické vymezení vůle? Děkuji.

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 15.12.2017 07:34

Dobrý den Pavle,
Tepelná hodnota svíčky vpodstatě určuje množství tepla, které je svíčka schopna přenést z elektrod do hlavy válců. Jako ideální teplota elektrod je uváděno nejčastěji rozpětí 500-800st.C. Při nižších teplotách se na svíčce mohou ve zvýšené míře tvořit úsady (samočistící teplota), při vyšších teplotách může docházet k detonačnímu hoření a samozápalům. Odvod tepla je řečen různě velkým přechodem izolátoru do kovového tělesa svíčky.
V současnosti již i pro provoz na LPG většinou doporučujeme stejnou tepelnou hodnotu svíčky, jakou předepisuje výrobce motoru. Pokud by bylo tepelné zatížení větší a rostla teplota elektrod tak, že by měl motor tendenci k detonačnímu hoření, pozná to elektronika auta (čidlo klepání) a má nástroje, jak tento jev potlačit (např. změnou předstihu). Ale když byste použil studenější svíčku, nemusí se zejména v režimech částečné zátěže ohřát na samočistící teplotu, budou se na ní usazovat karbony a tím se zhorší její funkce i životnost.
S pozdravem Ivan Vodička

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 15.12.2017 07:33

Dobrý den Roberte,
Děkuji, ale necítím se příliš jako odborník na to, abych posuzoval a porovnával jednotlivé motory. Navíc motorů 2,0 nejezdí zdaleka takové množství (jezdil jsem jen s pár vozy obecně v dost hanebném stavu…) jako motorů 1,6. Proto máme logicky nejvíce zkušeností s motory 1,6 75 kW. Tam bych se osobně vyhýbal motorům s váhou vzduchu a volil motory s MAP sensorem. Přijde mi, že se s nimi lépe zachází, odezva na pohyb plynovým pedálem je přirozenější.
Ale abych motory 2,0 nezatracoval, v létě jsem jezdil s jedním motorem 2,0 85kW (nevím přesný typ) na LPG, a je pravda, že dynamika je podstatně lepší než u motorů 1,6. Proto bych možná svoje dřívější preference 1,6 posunul k motoru 2,0 (pochopitelně za předpokladu, že oba budou v obdobně dobré kondici).
Protože mají tyto motory obdobnou konstrukci a koncepci, myslím, že budou srovnatelné i z hlediska náročnosti na údržbu. Spolehlivost si netroufám posoudit. Jestli byl v době vzniku některý z modelů spolehlivější, u auta staršího 10 let budou podle mého názoru rozdíly stářím srovnány. Podstatnější bude, jak správně píšete, to, co mají za sebou.
Pro přestavbu a provoz na LPG bych mezi nimi neviděl žádný rozdíl.
S pozdravem Ivan Vodička

Pavel 14.12.2017 13:46

děkuji za odpoved p. Vodička. Znamená to tedy, že čím vyšší je tepelná hodnota svíček, tím vyšší je jejich teplotní zatížitelnost, jako že pracují efektivněji ve vyšších teplotách ? Což tedy předpokládám že u plynu je to záhodno. ( při jízdě na plyn se motor víc zahřívá než při jízde na benzín ). Děkuji za tip a volím tedy svíčky K20TT

Robert 14.12.2017 07:57

Dobrý den pane Vodičko, chtěl bych se Vás jako odborníka zeptat na Váš názor a případné srovnání vozidel škoda octavia 1,6 MPI 75 kW vs. octavia 2,0 MPI 85 kW. Jedná se o vozidla vyrobená okolo roku 2005 a rád bych znal Váš názor na vhodnost jejich následné přestavby na LPG. pokud mi sdělíte, které je i celkově z hlediska spolehlivosti a nenáročnosti provozu vhodnější, budu Vám vděčen. S autem budu jezdit převážně kratší trasy okolo 20 km, dálniční provoz naprosto marginálně. jde mi hlavně o nenáročný servis a spolehlivost, předpokládaná vyšší spotřeba u modelu 2,0 i mi nevadí. Nerad jezdím každý měsíc servisovat (i když vím, že to je i záležitost toho konkrétního auta, najetých km, pečlivosti předchozího majitele apod). Každopádně budu vděčný i za obecné zhodnocení a srovnání.

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 13.12.2017 14:34

Ještě jednou dobrý den Pavle,
omlouvám se, ještě jeden rozdíl - číslo v označení svíčky označuje její tepelnou hodnotu.

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 13.12.2017 14:30

Dobrý den Pavle,
Klasická K20TT má elektrody ze slitin na bázi niklu - dvě "plošky" na obou elektrodách proti sobě. Používáme je v poměrně velmi často u motorů na pohon LPG, jejich výměnu doporučujeme každých 20.000km. Typ IK20TT má tenké elektrody s malými "pecičkami" proti sobě. Materiál elektrod na bázi iridia má podstatně vyšší mechanickou odolnost (i cenu...). Fotografie obou svíček si můžete prohlédnout na našem facebooku zde: <a href="https://www.facebook.com/neptunharfa.cz/photos/rpp.839321509473491/1742053462533620/?type=3&theater">www.facebook.com/nep&hellip;</a> (na diskusním foru nám nelze umisťovat obrázky, proto tahle malá komplikace…)
S pozdravem Ivan Vodička

pavel 13.12.2017 12:41

dekuji za odpoved p. Vodička. Mohl by jste mi jen říci v čem je tedy rozdíl mezi Denso K20TT a IK16TT ? dekuji

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 13.12.2017 08:53

Dobrý den pane Adam,
Multiventil (multifunkční ventil) má mj. i bezpečnostní funkce, je od výrobce nastaven tak, aby splňoval předepsané náležitosti. Nemá žádné nastavovací či seřizovací prvky (byť pochopitelně kovová tyčka plováku je ohebná…). Myslíte si, že se nádrž netankuje na oněch cca 80%, nebo naopak, že v ní i po nuceném přepnutí systému spojeném s pískáním přepínače něco zůstává? Jedná se o externí nebo interní toroid? Nejlépe zavolejte na náš příjem zakázek a domluvíme se jak dál postupovat. Jen bych upozornil, že eventuelní termín na servis bude patrně až po Novém roce – letos již máme plno.
S pozdravem Ivan Vodička

Adam 12.12.2017 16:07

Oprava - místo plivat na být plovák. Děkuji