Dobrý den Martine,
Omlouvám se, ale diagnostiku „na dálku“ , telepaticky ani nijak jinak neumím. Proto Vám neodpovím konkrétně – zaměřil bych se na zjištění příčiny potíží Vašeho motoru. Ve Vašem popisu mě zarazila mimo jiné udávaná závada: „bohatá směs na prvním válcu“. Nemyslím si, že uvedený motor dokáže rozpoznat bohatost v jednotlivých válcích, ale zjišťuje ji lambdasonda ve společné větvi výfukového potrubí – tedy pro všechny 4 válce v součtu, podle přítomnosti kyslíku ve výfukových plynech. Nejednalo se spíše o chybu P0301 – výpadek zapalování na 1. válci?
Pokud nejste nějak alespoň základně vzdělán v oboru blízkém autodiagnostice, raději svěřte Váš vůz nějakému odborníkovi, a nespoléhejte na „babské rady“. Ty sice mohou fungovat, ale je to metodou pokus – omyl. Také Google sice „zná všechno“, ale auto „nevidí a neslyší“. Proto i jeho odpovědi nemohou být přesné.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den Honzo,
Přestavba motorů s přímým vstřikováním je možná, nicméně je komplikovanější jak mechanicky tak i z hlediska SW kompatibility, a také je dražší. U systémů dávkování plynné fáze LPG do sacího potrubí a současného přídavku technologicky nezbytného minima benzinu (to jsou ty, které v současnosti montujeme) není návratnost tak rychlá jako u motorů MPI. Z těchto důvodů bych při pořízení nového auta s výhledem provozu na LPG vybíral spíš z motorů MPI (i když přiznávám, že z pohledu průběhu výkonu a kroutícího momentu se s motory TSI jezdí velmi příjemně). Takže u Hyundaie bych doporučil spíš motor MPI než atmosferický GDI. Ale tak bych volil já, konečné rozhodnutí bude na Vaší úvaze. Pouze bych doporučil – pokud se rozhodnete ke koupi motoru s přímým vstřikováním, předem nás kontaktujte s přesným typem motoru, abychom ověřili, zda jej budeme na LPG schopni přestavět (více zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/System-primeho-vstrikovani/3871.html">www.neptun-harfa.cz/…</a> ).
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den pane Polák,
Ani po opakovaném přečtení Vašeho dotazu Vám neumím odpovědět, jaký typ LPG systému ve voze máte. Na většině řídících jednotek plynu bývá štítek s názvem výrobce či jeho logem. Ale na Vaší patrně nic takového nebude, protože to by systém patrně identifikoval již ten plynař, který Vám to spravil. Takže pokud je vše bez názvů a štítků, nezbude nic jiného, než abych to viděl ( ať již na vlastní oči nebo ve fotografii). Můžete se také obrátit na prodejce s dotazem, co že Vám to vlastně prodával… Ala pro začátek myslím, že fotografie LPG komponentů by mohly postačovat.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den
Seat Altea 1,6 Lpg rok výroby 2007.
Lpg nádrž výměna červen 2017 včetně řídící jednotky plynu.
Go motoru 14 dní najeto cca.400 kmpo Go.
Svítí diagnostika motoru po přečtení závady bohatá směs na prvním válcu. Závada odmazaná cirka po 30 km zpět.Za dva dny při studeném startu kontrolka sama zhasla.Opět nájezd do 30 km a kontrolka svítí.Prosím na co se zaměřit? Googlím a každý udává něco jiného podle toho co jsem vygooglil bych asi vyměnil půl auta.
Dobrý den,
hodlám kupovat skoro ne jetý hyundai i30 kombi druhe generace v benzínu s tím, že bych si ho u vás následně chtěl nechat předělat na lpg, ale rozmyslim se mezi 1.6 mpi 88kw a 1.6 gdi 99kw. Původně jsem chtěl kupovat mpi kvůli jednodussimu systému a tak i přestavbě na lpg, ale ty se ted celkem špatně shánějí a všude mi nabízejí jen gdi. Tak bych se chtěl zeptat, jestli bych mel dal shánět mpi a nebo byste mi doporučili jít do gdi. Děkuji za odpověď
dobry den,jmenuji se Zbynek Polak mam takovy netradicni dotaz:mam auto z dovozu citroen xsara breakj mam na nem lpg ale nevim oi jake lpg se jedna?Mnel sem ho na oprave plynu,auto opravyli ale rekli mi ze nevedi jakye lpg mam nemam totis koncovku na ridici jednotku plynu.muzete mi poradit a navest a bych zjistil o jaky plyn jde.MOC DEKUJI ZA ODPOVED P.
Dobrý den Jirko,
Omlouvám se, nevím… Možná by to věděl původní majitel, je pravděpodobné, že problém s LPG pohonem se projevoval i jemu. Doporučím, zjistěte si typ LPG systému (podle dokladů, pohledem na řídící jednotku LPG nebo návštěvou nějakého plynaře). Podle typu LPG systému pak jeďte k někomu, kdo Váš typ LPG zná a montuje. Tam zjistí, co vozu chybí a nabídnou Vám nějaké postupy řešení.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den pane Trenčan,
Podle Vašeho popisu se zdá, že auto „zapomělo“ jezdit na benzin. Příčinou může být např. špatný benzin v nádrži (pokud ho tam máte dlouho, tak zejména v horkém létě může dojít k separaci různých složek a příměsí). Další možností je to, že elektronika motoru z nějakého důvodu (např. provozem na LPG posunuté adaptační korekce) dávkuje do motoru nesprávné množství benzinu. Také může jít o mechanický problém na vstřikovačích benzinu. Bez prohlídky vozu a kontroly skutečného stavu to patrně nepůjde.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den chtěl bych se zeptat . nedávno jsem kupoval bazarové auto Peugeot 406 1.8i 16v r.v.1998 dnes jsem poprvé tankoval LPG (plnou) a když přepnu palivo a jede to na plyn tak to začne cukat a když se to dostane do Malich otáček tak to hned chcípne +ještě ukazatel LPG ukazuje že v nádrži nic není . Nevěděli by jste co by to mohlo dělat ?? Děkuji
Dobrý den, na aute Opel Astra G 1.4 Twinport mam namontované sekvenčné lpg Tartariny.Bez vačších problémov som najazdil 130 tis. km. V posledných dnoch mi začalo auto zle štartovať, zvlášť pri dlhšom státí. Ak sa podarí naštartovať auto po chvíli začne cukať a akoby prestane reagovať plynový pedál,ledva sa udržia volnobežné otáčky. Ak sa však motor zahreje a prepne na plyn ide bez problémov. ak za jazdy prepnem z lpg na benzín auto stratí výkon a nereaguje na plynový pedál. Menil sa palivový filter,palivové čerpadlo vraj má dostatočný tlak. V čom by mohol byť problém? Ďakujem za odpoveď.