Este raz dobrý den.Chcel by som sa vlastne spytat ohladne tych sviecok to,ze v servise mi dali obycajne sviecky a nie na lpg ,ževraj je to lepsie.Mam renault THALIU r v 2001 a potom ,čo som dal robit rozvody a menit vsetko filtre atd mi auto pri rozbehu akoby zadrhava a pri preradovani z vyssieho stupna dole tiez .Vratil som to do servisu tam cosi vycistili snimac na motore a chvilu sa mi zdalo ze to pomohlo no nie.Viete mi poradit co tomu asi môze byt.dAKUJEM
Dobry den.Chcel by som sa spytat ci sviecky nejak ovplxvnia chod motora na lpg.
Dobrý deň,
Kupili sme ojazdenú Hondu FR-V , 1,7 benzin+LPG r. 2005. Od r. 2008 je namontovaný LPG systém BRC Genius MB. V motorovej časti nie je namontovaná nádržka na primazávanie ventilov. Jazdí to takto 9 rokov. Môže to tak byť alebo je to naškodu životnosti motora ? Mal by som to dať namontovať ?
S pozdravom
Ján z Oravy.
Dobrý den Adame,
Prosím, napište mi mejlem iniciály Vašeho vozu – nejlépe SPZ a typ LPG systému. Pak budu mít představu o voze, jeho historii a event. i LPG systému. Když k tomu přidáte telefonický kontakt, budu se Vám moci ozvat, vyptat se na podrobnosti a pokusit se poradit. Svítí přepínač a reaguje, nebo je zcela potmě? Systém ani nepřepne, nebo provede přepnutí na LPG a okamžitě přepne zpět na benzin a při tom bliká a píská přepínač obdobně, jako když dojde plyn?
Tyto základní odpovědi můžete přidat do mejlu.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den, před třemi týdny mi u vás měnili multiventil a pred 14ti dny reduktor. To z důvodu přepínání na benzin i pri plynu v nádrži. Bohužel jsem mel naplánovanoucestu do itálie at ak k prověření opravy došlo až cestou. Současná situace se ma tak, ze k výpadku opakovaně došlo a nyni již plyn nesepne vůbec. Je možná nějaká rychlá diagnostika na místě? Než vám odvezu? Děkuji za odpověď. Adam
Dobrý den Pavlo,
Množství plynu v nádrži snímá plovák v nádrži. Jeho polohu může snímat snímač, který je umístěn na multiventilu na nádrži. Tato hodnota může být elektronicky snímána a zobrazována na přepínači. U Vaší Felicie však nemusí být namontován ani elektronický přenos hodnoty na přepínač, ani snímač polohy plováku. Pak byste se množství plynu nijak nedověděla.
V praxi se vždy tankuje plynová nádrž „do plna“ (automaticky se naplní max. na cca 80% své kapacity). Pokud si vynulujete denní počítadlo plynu a budete jezdit na LPG až do doby než plyn dojde, zjistíte Váš dojezd na plnou nádrž. A po dalším tankování můžete podle stavu denního počítadla (nulovaného při každém tankování do plna) odhadnout zbývající dojezd na LPG.
Také můžete navštívit nejbližší LPG servis který montuje Váš typ plynového zařízení, a nechat si objasnit funkci právě Vašeho systému.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den, mám dotaz. Kde najdu u Škoda Felicie r. výroby 2000, předělané na LPG v roce 2002, ukazatel paliva LPG, (kolik mám v nádrži plynu)? Nikdy jsme auto na plyn neměli. Děkuji Pavla
Dobrý den Stando,
Zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/Ochrana-ventilovych-sedel/3467.html">www.neptun-harfa.cz/…</a> máme částečně rozebranou problematiku aditivace ventilů. Tam máme mj. uvedeno: „Do současných automobilových benzinů se široce používají různá aditiva. Ta se stále častěji používají ve formě "balíčků", které bývají tzv. šity na míru pro daný druh paliva a konkrétní distribuční firmu. Jedná se zejména o zvyšovače oktanového čísla, deaktivátory kovů, aditiva omezující růst oktanového požadavku, ale také o aditiva proti zatloukání ventilových sedel.“ … a LPG tato aditiva nepoužívá. To je patrně to, co se skrývá pod zjednodušeným označením, že je plyn „sušší“. Ohledně teploty spalin je to podstatně složitější, na ni má vliv nejen typ paliva, ale i konstrukce motoru a např. způsob, jakým elektronika vozu řídí předstih zážehu. Pak mohou růst i teploty spalin. V minulosti jsme nechávali dělat jednak chemické rozbory kapalin - viz např. zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/Chemicke-rozbory-nahradnich-naplni/3884.html">www.neptun-harfa.cz/…</a> , ale i rozbor spáleného aditiva. Ten nemáme nikde zveřejněn, ale výsledkem bylo, zjednodušeně řečeno, že „všechno shoří“. Takže Vaši domněnku o tom, že draslík neshoří tak aby se dostal mezi ventily, ale dostane se do katalyzátoru atd., nemohu nijak potvrdit. Naopak, jsou na internetu testy účinnosti aditiv i přes 100.000km a na motorech nemají problém.
To, že se u některých aut rozpadá katalyzátor, se stát může. Obdobné problémy potýkají motory i při provozu pouze na benzin, a u motorů naftových obdobně odchází např. filtry pevných částic.
Tyto problémy bych nespojoval s aditivací ventilů.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den pane Švejnoha,
Myslím, že tato chyba přímo nesouvisí s pohonem LPG, zaměřil bych se na vedení podtlaků, zpětné ventilky a potrubí v okolí recirkulace – může být někde nějaká nečistota, saze či olejové úsady které jsou v zimě tužší a následkem neprůchodnosti potrubí registruje ŘJ BA chybu.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den Petře,
Váš Mercedes CLK 240 by měl mít motor s bezproblémovou technologií pro přestavbu. Nicméně bych předem doporučil prohlídku vozu s ohledem na prostorové uspořádání – typ LPG zařízení, typ a velikost nádrže atd. Ceny přestaveb máme uvedeny v ceníku zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/Cenik-montazi-LPG--/3143.html">www.neptun-harfa.cz/…</a> , pro Vás by platil sloupeček 5-6 válcové motory. Přestavby takové kategorie vozů většinou provádíme cca během 3 dnů.
S pozdravem Ivan Vodička