Dobrý den Lukáši,
výrobce Prins vyrábí více typů LPG systémů. Předpokládám, že máte ve voze systém, který dávkuje do sacího potrubí motoru plynnou fázi LPG. Startování může být ovlivněno předchozím provozem na LPG, ale tlak benzinu 1bar je nízký. U BMW 328 nepředpokládám, že máte elektronické řízení tlaku paliva. Proto si na základě těchto dohadů odvažuji hádat, že je problém někde v benzinové části. Ostatně můžete zkusit přepnout do provozu pouze na benzin a jezdit několik dnů po sobě pouze na benzin, bez jediného byť krátkého přepnutí do plynu. Pokud by se jednalo o problémy startování způsobené např. posunutými korekčními hodnotami, ty by se přizpůsobily provozu na benzin a starty by byly opět normální.
Pokud Vám motor ve vysokých otáčkách přepíná na benzin, obdobně jako když dochází plyn, bude na vině patrně nedostatečná dodávka plynu do vstřikovací lišty. Pak nezbude než zjistit příčinu (nedostatečně dimenzovaný reduktor, potrubí, přicpané filtry, elektroventily, reduktor, event. nevhodné nastavení ovládacího programu), a zjištěnou závadu odstranit.
Systém Prins nemáme v nabídce, proto Vám s opravou nepomůžeme.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobry den pane Vodicka, je realizovatelna prestavba Dacia Dokker 1,6 SCe, 75Kw, Euro 6 ? Pripadne doporucujete montaz primazavani ventilu ? Dekuji za odpoved.
Dobrý den pane Vodička, mám systém Prins na svém BMW 328 a momentálně mám problém se startováním. a k tomu dalsi 2otazky na vás.
Auto nechce startovat - nastartuji tak na 15.pokus a kdyz se chytne tak je chod hodne nepravidelny- tlak paliva neni ani 1atm. je možné že by byl problém v systému plynu? respektive ze by plyn odstavil benzin byt jen castecne. napriklad nejakym nedovrenym ventilkem resp neotevrenym. po zahrati motoru a prepnuti na plyn je vse v naprostem poradku. mam sice objednane nove palivove cerpadlo ale vase odpoved by me zajimala.
Dalsi otazka se tyka prepinani z plynu na benzin ve vysokych otackach. casto se mne stava, ze pri vysokem vykonu motoru a pri nizsim zustatku paliva mne motor cukne a to dost podstatne, ozve se rana a prepne se na benzin. v nizkych otackach potom po prepnuti znovu na plyn ujedu treba i 100-150 km takze paliva tam je cca vzdy pres 10L. je to normalni jev? nebo je neco spatne.
a posledni otazka je na aditiva a system davkování. Montujete to u vás a co stoji montaz takoveho zarizeni? precetl jsem si nektere informace a pripada mne to jako vhodny doplnek pro ochranu soucasti motoru.
dekuji za odpoved
Dobrý den pane Jonáš,
Netuším, jakou řídící jednotku máte ve Vašem Volvu a zda se s ní dokážeme spojit. Mnohdy mají LPG systémy montované přímo výrobcem zablokovaný diagnostický vstup do ŘJ LPG. Pak není možná diagnostika ani oprava jinde, než u výrobce, který má patřičné diagnostické nástroje. Doporučím Vám, zastavte se u Vašeho nejbližšího plynaře, ať alespoň zjistí o jaký typ LPG systému se jedná. Pak můžete zvažovat jednotlivé varianty.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den!
Nově vlsatním Volvo V70 bi-fuel, které je již vyrobené jako auto na LPG. Je to pětiválec, 2,435l, 103KW. Trápí mne jeden poměrně závažný problém. Pokud jedu na benzín, auto šlape jako hodinky. Když jedu na plyn plynulou jízdou a motor je v zápřahu, tak je také vše v pořádku. Jakmile ale začnu snižovat rychost, podřadím, či zastavuji, motor se vypíná. Vždy se tak děje, v momentech, když už jedu malou rychlostí. Není tomu tak vždy, ale stává se to ninimálně 1x za 100 km. Setkáváte se s takovouto poruchou často? Doneslo se ke mne, že tento problém se občas vyskytuje. Chápu, že dokud auto neuvidíte, není možné dělat nějaké závěry, ale napadá vás v čem by mohla být chyba a kolik by mohlo stát její odstranění?
Dobrý den Simone,
Náhradní doklad, Revizní zprávu Vám vystaví některá z firem, které mají pro Váš plynový systém patřičné oprávnění. Zkuste najít nejlépe na řídící jednotce název výrobce (BRC, Zavoli, AC Stag, Lovato, Landi Renzo, Tartarini, atd). Také můžete mít uvedený typ LPG systému ve velkém technickém průkazu (např. typ AGC 01.16, …). Pokud nenajdete plynovou ŘJ ani žádný jiný identifikátor, navštivte nejbližšího plynaře. Ten by měl poznat, co ve voze máte. Pak rovnou vystaví náhradní doklady, nebo alespoň poradí, kam se můžete obrátit.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobry den, koupil jsem auto na lpg pohon, ale az doma jsem zjistil, ze mi prodavajici nedal papiry k plynu. Bohuzel semnou prestal komunikovat, takze papity k plynu nemam. V technickem prukazu je zmena zaznamenana. Kde mi vystavi nahradni papir?
Dobrý den Radku,
Motory Ford 2,0 107kW přestavujeme na LPG poměrně často. Pro plynový provoz motorů Ford doporučujeme některý ze způsobů dodatečné ochrany ventilů (více zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/Ochrana-ventilovych-sedel/3467.html">www.neptun-harfa.cz/…</a> ). Vzhledem k předpokládaným jízdám zejména po dálnici bych volil spíše Mondeo než Focuse II. Ford Focus druhé generace je zpřevodován více do pomala – při rychlostech 130 km/h již má motor poměrně vysoké otáčky.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den,
prosím o Váš názor. Je vhodný motor Duratec 2.0 pro přestavbu na LPG? Např. ve vozech Mondeo IV nebo Focus II po faceliftu). Sháním komfortní auto na každodenní cesty na dálnici s možností přestavby na LPG. Mám Fabii 1,2 na LPG, na dálnici to moc není. Popřípadě doporučte jiný typ auta a motoru na 100 km denně.
Díky za odpověď.
S pozdravem Radek
Dobrý den Borisenko,
Spotřeba kolem 9 litrů je možná, vždy záleží také na způsobu jízdy a provozních podmínkách. Jestli Vám jezdí vozidlo bez problémů, nesvítí varovná kontrolka motoru a plyn nikde neuchází, asi to bude odpovídat. Pokud byste chtěl zkontrolovat nastavení Vašeho systému Lovato EF Smart, je to u nás možné.
S pozdravem Ivan Vodička