Seznam příspěvků

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 14.04.2016 16:35

Ještě jednou dobrý den pane Král,
Máme nějaké problémy s funkcí stránek, moje včerejší odpověď zmizela, tak to zkusím ještě jednou.
Motory Flexifuel by měly provoz na LPG snášet lépe, s komplikacemi jejich motormanagementu a provozu na LPG jsem se zatím nesetkal. Před přestavbou a při provozu na LPG doporučuji tankovat pouze benzin, nikoli E85.
S volbou BRC systému se ztotožňuji. Vzhledem k jeho vlastnostem jej doporučujeme zejména pro nové vozy a vozy s vysokým kilometrickým proběhem.
Pro motory Ford obecně bych pro provoz na LPG doporučil některý ze způsobů aditivace ventilů, podrobnosti k tomuto tématu máme uvedeny zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/Ochrana-ventilovych-sedel/3467.html">www.neptun-harfa.cz/&hellip;</a> . Volbu konkrétního způsobu bychom provedli před event. zadáním zakázky podle Vašich převládajících provozních podmínek, Vašich nároků a preferencí.
S pozdravem Ivan Vodička

David 14.04.2016 14:56

Dobrý den, mám Focus I r.v.2004, 1,6 74kW, kód motoru FYDB. Zatím jsem používal svíčky DENSO T16VR-U10. Mohu použít i DENSO Twin Tip TV16TT ? Děkuji za odpověď.

Martin Král 12.04.2016 18:25

Dobrý den,
po dlouhém zvažování jsem se rozhodl, že mým dalším autem bude Volvo S40 II, pro faceliftu - tj. rok 2008 a mladší. Pro tento vůz jsou k dispozici 3 benzínové motory, pokud se nepletu původem od Fordu - 1.6 74 kw, 1.8 92 kw a 2.0 107 kw. Po zkušenosti z minula jsem rozhodnut nechat přestavbu na Vás s použitím dílů od BRC. Vnitřně jsem nastaven tak, že preferuji především spolehlivost, ale pokud není významný rozdíl beru to nejvýkonnější. Lze mezi výše zmíněnými motory najít některý, který je výrazně "doporučitelný" nebo naopak "nedoporučitelný" pro přestavbu na LPG ? Další dotaz se týká Flexifuel verzi motorů 1.8 a 2.0 - tj. kombinovaný provoz Benzín a E85. Spíše doporučujete nebo nedoporučujete tyto verze motorů pro přestavbu na LPG ? Setkal jsem se totiž s dvěma zcela rozdílnými názory 1) Flexifuel je pro přestavbu na LPG více vhodný, protože některé díly motoru jsou lépe dimenzované oproti "standardní" verzi. 2) Flexifuel motory mají natolik složitý management motoru, že LPG systém nadělá více škody než užitku. Předem děkuji za všechny odpovědí. S pozdravem Král

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 08.04.2016 13:27

Dobrý den tazateli 2965,
Různí výrobci mají přednastavené různé hodnoty, teplota cca 35 stupňů bývá nejčastější. Záleží také na typu reduktoru a vstřikovačů a jejich umístění. V naší praxi vycházíme z přednastavení programu, v jednotlivých případech tyto hodnoty přepnutí upravujeme. Rozumím tomu, že by každý uživatel chtěl jezdit na LPG v co největším procentu, ale předčasné přepnutí na LPG může být na úkor přesnosti dávky paliva a životnosti vstřikovače.
S pozdravem Ivan Vodička

Teplota přo přepnutí reduktoru 07.04.2016 18:06

Dobrý den, kolik je podle Vás ideální teplota pro přepnutí reduktoru? Měl jsem nastavených 35° ale zdá se mi to celkem moc. Nechal jsem přestavit na 30° a je to OK. Díky za odpověď.

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 07.04.2016 08:39

Dobrý den Michale,
Turbomotory jsou z principu konstruovány pro větší tepelné zatížení dané technologií přeplňování. Myslím, že to je důvod, proč provoz na LPG zvládají bez problémů. Takže bych použití aktivace u Vašeho vozu neviděl jako nezbytné. Ale je pravdou, že pokud dnes existuje možnost přívstřiku benzinu či tlakové aditivace pro turbo motory, je možné ji použít. Co by bylo pro Vás vhodnější, bychom se domluvili před event. přestavbou. Zohledníme prostorové uspořádání v motorovém prostoru, Vaše očekávání i převládající provozní podmínky.
S pozdravem Ivan Vodička

Michal 06.04.2016 19:25

Dobrý den, je u vozu Opel Meriva 1.4 turbo 88kw nutná ochrana ventilů? Pokud ano je vhodnější aditivace nebo přístřik benzinu od určitých otáček nebo zatížení motoru?

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 06.04.2016 15:53

Dobrý den Lukáši,
Motory AEE (1,6 55kW) měly poměrně nízké volnoběžné otáčky a přechod do volnoběhu u nich byl vždy kritickým bodem. Podle tohoto popisu Vám však konkrétně neporadím… V principu půjde do motoru málo vzduchu, směs bude při přechodu do volnoběhu příliš chudá nebo příliš bohatá. Ale co je skutečnou příčinou a jak ji odstranit, to se bez fyzické kontroly určit nedá. Zrovna tak netuším, zda to ve Vašem případě nějak souvisí s tím, že motor vařil.
S pozdravem Ivan Vodička

Lukáš 06.04.2016 13:20

Dobrý den . Mam škodu octavia 1.6 55kw. Chtěl bych se zeptat.
Když proturuji motor abych prepl na LPG tak problikne kontrolka baterie a motor zdechne. Když to teda chytne tak po cca 100 metrech zasviti kontrolka tak to opakovaně zdechne. Na benzin jede bez problému. Začalo to od doby kdy mi vyvrel chladič....předem děkuji za rady.

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 06.04.2016 09:58

Dobrý den Karle,
V minulém dotazu jsme řešili vysokou teplotu reduktoru, nyní píšete o vysoké teplotě plynu. To jsou dvě rozdílné hodnoty s rozdílným významem.
Teplota reduktoru souvisí s ohřátím reduktoru na teplotu, při níž se již propanbutan dostatečně odpařuje z kapalné na plynnou fázi. Snímá se nejčastěji na reduktoru nebo na hadici přivádějící vodu do reduktoru. V programu Stag se nastavuje minimální teplota reduktoru pro přepnutí – systém přepne až po překročení této hodnoty.
Teplota plynu se nejčastěji snímá samostatným čidlem na plynné fázi LPG mezi reduktorem a vstřikovací lištou LPG. Slouží mj. pro výpočet dávky plynu. V programu Stag se nastavuje minimální teplota plynu, pokud teplota plynné fáze LPG poklesne pod nastavenou hodnotu, systém přepne zpět na benzin. Hodnota maximální teploty plynu se v systému běžně nezobrazuje.
Takže jako ve většině ostatních případů – doporučuji řešit u Vašeho plynaře. Ten uvidí, zda se jedná o čidlo teploty reduktoru (vody) nebo plynu, jaké udává hodnoty a podle toho bude dále řešit změnu nastavení či výměnu patřičného teplotního čidla.
S pozdravem Ivan Vodička