Dobrý den Milane,
Pro přestavbu vozu Peugeot 308 s motorem 1,6 5FS bych doporučil systém BRC. Ochrana ventilů u tohoto motoru lze použít pouze elektronická s čerpadlem, protože Váš motor používá technologii Valvetronic a v sacím potrubí nebývá podtlak pro správnou funkci podtlakové aditivace ventilů.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den Pavle,
Na Váš dotaz není jednoduchá odpověď. Sám píšete, že jste na LPG jezdil posledních 20 let a to bez problémů.
Nyní jste si vybral Hyundaie, a jestli jsem pochopil, říkal jste prodejci, že si auto koupíte a následně necháte přestavět na LPG. Na to pracovník prodeje zareagoval strašením… Přitom i Hyundai delší dobu nabízel prodej nových vozů již s LPG (podle Vašeho sdělení již patrně nenabízí – to by se asi prodejce takhle necukal…) Problém u každého nového výrobku se jmenuje „optimalizace nákladů“ – česky ušetřit při výrobě. Slovo šetřit není sprosté (ostatně kdo z nás by nechtěl kupovat co nejlevněji). Cílem je, aby se konstruktér s kvalitou materiálů a konstrukcí (konkrétně v problematice LPG pohonu u ventilů a jejich sedel) dostal na nejnižší náklady – šetří mj. i na kvalitě materiálu. Pak se může stát, že tyto díly vydrží provoz na benzin „jen tak tak“ pouze s minimem rezervy např. pro „závodivější“ řidiče či proměnnou kvalitu paliva. A konkrétně Hyundaie patři mezi motory, kde máme zkušenosti s tím, že při provozu na LPG může docházet ke zvýšenému opotřebovávání ventilových sedel. Ventilové sedlo se postupem času může nepatrně zaklepat – tím se zmenší ventilová vůle. A v kombinaci s tím, že Hyundai nemá hydraulické vymezování ventilových vůlí, se problém může zvětšit. My pro přestavby motorů Hyundai používáme nejčastěji systém BRC doplněný v současnosti o elektronickou aditivaci ventilů (podrobnosti zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/Elektronicke-tlakove/3883.html">www.neptun-harfa.cz/…</a> ).
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den pane Pospíšil,
Přepnutí na LPG může být lehce znatelné, ale jinak by tento motor pocukávat neměl. Pro provoz na LPG bych Vám poradil důsledněji než u benzinu měnit zapalovací svíčky, a zkuste se ve svém okolí porozhlédnout po nějaké slušné firmě která má s Vašim LPG systémem AG zkušenosti, a kam budete jezdit na plynový servis a kontroly.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobry den mám šjodu fabii 1.4 16v 55kw na lpg.V malých rychlostech při nizkych otáčkách při akceleraci škube.System asi tomasseto mam ji nově cca 3 dny je to normální?Děkuji za odpoved Karel
Dobrý den
Chci se zeptat na doporučený systém pro peugeot 308 1,6 vti (5FS) r.v 2010 a jakou zvolit ochranu ventilů a ventilových sedel
Děkuji za odpověď
Dobrý den
Chci se zeptat na doporučený systém pro peugeot 308 1,6 vti (5FS) r.v 2010
Dobrý den.
Na LPG jezdím už bezmála 20 let. Nejdřív téměř 10 let Favoritem a nyní už skoro 9 let Hyundai Lantra Combi. Bez sebemenších problémů. Nyní jsem se rozhodl udělat si radost a zakoupit si poprvé v životě nový vůz. Po dlouhém hledání, rozhodování a počítání jsem zvolil Hyundai I30 Combi s motorem 1,6. Minulý týden jsem navštívil autosalon jednoho z největších prodejců Hyundai v ČR. Autem jsem se svezl, důkladně ho prohlédnul a u prodejce začal zjišťovat veškeré podrobnosti, které mě napadly. Jaké bylo však mé překvapení, když na dotaz co vše obnáší přestavba nového vozu na LPG mi bylo sděleno, že, mimo omezení záruky na motor s čímž jsem tak trochu počítal, přestavbu v žádném nedoporučuje. Údajně tyto motory nejsou na provoz na LPG "stavěné", LPG motor ničí a budu prý s tím mít jen starosti a vysoké náklady na opravy a údržbu. Můžete mi prosím sdělit co je na tom pravdy?
Děkuji předem za odpověď a případnou radu.
Dobrý den.
Jsem majitelem Škoda Octavia rv.2002 motor 2.0 85kw benzín. Toto vozidlo jsem koupil původně dovezené z Holandska a to již se zabudovaným systémem LPG od zančky AG. Je to moje úplně první zkušenost s tímto alternativním palivem. Chci se zeptat: při automatickém přepnutí z benzínu na LPG vozidlo trochu cukne a poté občas (opravdu jen minimálně cuká při sešlápnutí plynu a to cca při prvních 5km jízdy). Zajímalo by mne zda je to normální jev u LPG, nebo zda se jedná o něco čemu bych měl věnovat pozornost? předem děkuji za Vaši odpopvěď.
Dobrý den Honzo,
Motor ve Vaší Octavii má přímé vstřikování benzinu. Podrobnosti o problematice přestavby těchto motorů máme zde: <a href="http://neptun-harfa.cz/System-primeho-vstrikovani/3871.html">neptun-harfa.cz/Syst…</a> . Sada pro přestavbu Vašeho motoru je k dispozici, přestavba je možná. Provedení přestavby tohoto vozu s obdobným motorem CJZA (stejná koncepce a technologie jako Váš CJZB, pouze jiný výkon) si můžete prohlédnout v naší fotogalerii zde: <a href="http://neptun-harfa.cz/Octavia-III-TSI/3952.html">neptun-harfa.cz/Octa…</a> . Pokud budete mít o přestavbu vážný zájem, můžete mne kontaktovat telefonicky nebo mejlem. Odpověděl bych na Vaše další případné dotazy a domluvili bychom podrobnosti eventuelní přestavby.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den Lukáši,
Naše firma v naprosté většině případů používá pro motory na LPG běžné svíčky Denso, podle specifikace výrobce motoru. Tyto svíčky doporučujeme měnit každých cca 20.000km. Termín „plynové svíčky“ je obchodní termín, bývají tak označovány svíčky s kvalitnější (platinovou, stříbrnou nebo iridiovou elektrodou). Tyto svíčky mají vyšší cenu i životnost, my je používáme pouze u některých motorů s přeplňováním, u motorů kde je výměna svíček problematická (vyžaduje rozsáhlou demontáž různého příslušenství) a nebo u motorů např. TSI.
S pozdravem Ivan Vodička