Seznam příspěvků

Radek Hess 21.01.2016 07:46

Dobrý den

chci se zeptat,máme auto kia cerato,r.v.2006,motor 1.6 16v 77kw ,je možné ho předělat na plyn?Který systém by jste nám doporučil?Pokud to půjde,jak probíhá objednávka u vaší firmy?
Děkuji za odpověď

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 19.01.2016 14:46

Dobrý den Michale,
Moje rada by byla požádat o pomoc s prohlídkou vozu před koupí někoho, komu důvěřujete (známý, kamarádův známý, …) a kdo má alespoň nějaké zkušenosti s auty (pokud si v tomto nevystačíte sám). Vybrat auto ve slušném stavu, udělat nutný servis podle stavu (oleje, filtry, event. rozvody atd), najezdit alespoň nějaký kilometr na benzin k ověření stavu a funkčnosti a pak přestavět na LPG. Pokud byste i přes moje doporučení chtěl kupovat auto s již namontovaným plynem, vyberte LPG systém který se dá ve Vašem okolí servisovat, a radil bych spíš Škodovky než Fordy. Také pozor na platnost tlakové zkoušky plynové nádrže. Ta je 10 let od data výroby nádrže, potom se musí vyměnit.
S pozdravem Ivan Vodička

Michal 19.01.2016 13:29

Dobry den,
chtel bych poprosit o radu jake ojete auto s pohonem LPG koupit do 60 000 + 10 000 na pocatecni servis.
Premyslel jsem o focus 1.6 ,mondeo 1.8 ,2.0 ,octavia 1.6 , fabia 1.4...dekuji za odpoved

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 19.01.2016 11:38

Dobrý den Radime,
Nemyslím si, že provoz na LPG má negativní vliv na těsnění pod hlavou válců. K jeho částem které těsní olej se plyn nedostane. Teplota chladicí kapaliny v motoru by měla být konstantní, na teplotě udržované termostatem. Ta je při provozu na BA i LPG stejná. Gufera těsnicí ventilová vodítka jsou na ventilech z horní strany v místech, kde na ně působí olej – opět s plynem ani benzinem nepřicházejí do styku, proto bych tam nehledal podstatné rozdíly.
Mezi jednotlivými kapalinami pro externí aditivaci ventilů rozdíly jsou. Jejich chemické rozbory máme uvedeny zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/Chemicke-rozbory-nahradnich-naplni/3884.html">www.neptun-harfa.cz/&hellip;</a> . Vámi zmiňovaný VAP Saver pochází z Itálie, FlashLube je Australský produkt, JLM pochází z Holandska a ERC z Německa. Netvrdím, že se kapaliny skutečně vyrábějí v uvedených zemích, země skutečné výroby se v současnosti mnohdy těžko určuje… Z výše uvedeného vyplývá, že Vámi uváděné tvrzení „polský s….“ je v tomto případě zcela mimo.
A pouze jako doplnění, AC Stag je polská firma, její systémy pro přestavby na LPG pracují kvalitně, jsme s nimi spokojeni (jinak bychom je nenabízeli…). Naprostou většinu komponentů (od výroby tištěných spojů řídících jednotek přes vstřikovače, vývoj, testování až po odlitky plastových dílů) si jsou schopni vyrobit sami. Zde to můžu tvrdit s jistotou, výrobu jsem viděl na vlastní oči.
P.S. proti „starým dobrým TDI“ osobně nic nemám, sám jsem to sice nikdy nejezdil, ale kolegové od nafty tvrdí, že to tenkrát ještě byly Motory…
S pozdravem Ivan Vodička

Radim z Loun 18.01.2016 16:35

Dobrý den pane Vodičko,
můj kamarád má citroen xsara 1.8 90koní,rok 1998,najeto cca 200 000,z toho 50000 na plyn,AC stag montovaný u Vás.V poslední době motor začal "žrát" olej,zjistili jsme masívní únik okolo těsnění pod hlavou motoru.Vzhledem k tomu,že motor léta ani nekápl,napadá mě,jestli tu nemůže být nějaká souvislost s provozem na LPG.Říká se ,že válci je vyšší spalovací teplota,než při spalování benzinu,nemůže tato skutečnost způsobit rychlejší smrt již tak dost letitého těsnění pod hlavou?A co třeba simmeringy na vodítkách ventilů,nemůže dojít k předčasnému ztvrdnutí,nemáte s tím nějakou zkušenost?
A ještě poslední otázku,je nějaký kvalitativní rozdíl mezi náplněmi pro aditivaci ventilů?Sami nabízíte výrobky několika firem,garážoví odborníci tvrdí,že jedině Vap Saver.ostatní jsou "polský sračky"......ovšem Flash Lube by měl být z Austrálie,co poradí odborník?
Děkuji za odpověď,snad mě jako skalního fandu starých dobrých TDI neuplácáte čepicí........

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 18.01.2016 10:35

Dobrý den pane Vlesek,
Pro provoz Dacie Duster bych nějaký ze způsobů aditivace ventilů doporučil. Kdybych s tím vozem jezdil já, se současnými znalostmi bych s ním bez aditivace nejezdil. (Ostatně psal jsem to několikrát zde na foru i jinde – podědil jsem Focuse 1,6 74kW na LPG a aditivaci ventilů jsem si ihned domontoval…).
S pozdravem Ivan Vodička

vlesek 17.01.2016 13:19

Dobrý den.
Mám 1,5 roků Dacia Duster, najeto cca 24000 km. Doporučujete pane Vodičko instalaci přímazu ventilů Flash lube? Názory se různí. Na starém mondeu jsem to namontovat ve 120 000 km, žádnou změnu jsem nepozoroval.

René Neuman 14.01.2016 18:22

Díky i za toto info!

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 14.01.2016 11:14

Dobrý den uživateli Handballb,
Předně, doporučím Vám, svěřte vozidlo pro donastavení LPG systému Vaší montážní firmě. Vybral jste si ji na základě Vašeho uvážení jako odborníky pro přestavbu Vašeho miláčka, tak dejte na jejich znalosti a zkušenosti. Osobně si neumím představit, že bych přišel do dobré restaurace a šel radit kuchaři jak zahustit guláš podle jednoho skvělého receptu mého souseda. Asi bych dostal vařečkou… ;-)
Přesto, pokud byste s Vaším montážníkem nebyl spokojen, můžete se pochopitelně obrátit nejlépe na dovozce LPG systému.
Ale pro Váš přehled to zkusím trochu objasnit.
Ve Vašem příspěvku bych viděl patrně určité nedorozumění. Pokud jste změřil skutečnou spotřebu plynu 12 litrů (na základě několika tankování a dostatečného počtu najetých kilometrů), může to mít několik důvodů.
1.Elektronika do motoru dávkuje nepřiměřeně mnoho plynu (byť třeba pouze v některém režimu jízdy), směs je bohatá, event. se i rozsvěcuje kontrolka motoru s hláškou typu „bohatá směs“. Pak je potřeba upravit nastavení dávkování paliva v mapě ovládacího programu.
2.Jezdíte v takových provozních podmínkách, kterým spotřeba 12 litrů odpovídá. Nejčastěji se může jednat o popojíždění po městě s malou průměrnou rychlostí (vozy taxi, autoškoly, rozvozy atd). Řešením je úprava způsobu jízdy.
3.Plyn někde uniká, do změřené spotřeby máte započten i plyn který se nespálil v motoru, ale bez užitku utekl. Zde je NUTNÁ bezodkladná oprava.
Pokud při udání spotřeby vycházíte z ukazatele na palubní desce, nejde o skutečně změřenou spotřebu, ale o hodnotu vypočítanou elektronikou vozu na základě délky impulzů. Ta nemusí odpovídat skutečné spotřebě. Pokud zobrazuje ukazatel 12 litrů, může být na vině i mechanikem předpokládaná malá dodávka plynu – chudá směs. Když LPG systém dávkuje méně plynu, elektronika vozu to na základě lambdaregulace pozná. Pak si prodlouží délku impulzu pro vstřikování, a tuto větší délku právě zobrazí jako vyšší číslo o spotřebě. Skutečná spotřeba a hodnota vypočítaná palubním počítačem sice souvisí, ale pouze okrajově a bez přímé úměry.
V LPG systému se nastavuje v určité otáčkové mapě úroveň přepočtu impulzů které generuje benzinová jednotka pro BA vstřikovače na impulzy které ovládají vstřikovače plynu. Ale to zná každý slušný montážník plynu…
S pozdravem Ivan Vodička

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 14.01.2016 10:34

Dobrý den Jirko,
Přestavby motorů s přímým vstřikováním mají spoje specifika (podrobnosti např. zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/System-primeho-vstrikovani/3871.html">www.neptun-harfa.cz/&hellip;</a> ). Pro posouzení možnosti a event. variant přestavby je vždy podstatný zejména přesný typ motoru. Ve Vašem případě půjde patrně o jeden z motorů BWA nebo CCZA. Pro upřesnění možnosti montáže mi prosím napište na mejl nebo zavolejte přesný typ motoru podle velkého TP, event. stav tachometru. Podle toho bych Vám navrhl možné varianty přestavby. Kontakty máme uvedeny zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/Kontakty/3169.html">www.neptun-harfa.cz/&hellip;</a> .
S pozdravem Ivan Vodička