Seznam příspěvků

David 08.07.2015 10:58

Dobrý den pane Vodičko, uvažuji o koupi Opel Astra J s tím, že bych ho chtěl nechat přestavět na LPG. Z hlediska přestavby by asi byla nejjednodušší volba motoru 1,6 85kw, který se mi ale zdá z krátkého vyzkoušení velmi slabý. Takže přemýšlím o 1,4 TURBO(103kw) příp. 1,6 TURBO (125kw). U atmosferické 1,6 (85kw) bych dával přimazávání ventilů, ale jak řešíte ochranu ventilů u TURBO motorů? Slyšel jsem, že kvůli vysokým nákladům na ochranů ventilů u turbo motorů se přimazavání nedává. Takže se to řeší přístřikem benzínu? Děkuji za odpověď.

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 07.07.2015 08:35

Dobrý den Vašku,
Zkuste večer přepnout např. 5km před vypnutím motoru pouze na benzin, a uvidíte druhý den ráno. Buďto to chytne v pořádku, a nebo ne. Když by to posledních 5 km na benzin nevyřešilo, nechte přepnuto pouze na benzin a jezděte cca 3 dny bez jediného přepnutí na LPG. Pokud problém nezmizí, bude vada patrně na straně auta a benzinového paliva. Pokud to začne startovat normálně, bude problém patrně na straně LPG. A podle toho jak se bude auto lepšit, můžeme usoudit na určitou oblast kde by mohla být příčina.
S pozdravem Ivan Vodička

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 07.07.2015 08:35

Dobrý den Honzo (pane Slanec)
Pro provoz na LPG je nutné mát zapalování v bezchybném stavu. Palivo LPG se zapaluje hůř než benzin. Proto se každý problém na okruhu zapalování (zejména na VN části – cívka-kabely-svíčky) projeví mnohem více na LPG než na benzin. Dokonce je auto často na benzon bez příznaků a na LPG jsou již výpadky zřejmé. S tím by pochopitelně souvisel i nárůst spotřeby. Ale nepíšete to podstatné. Má auto na LPG klidný volnoběh? Jede auto na LPG bez problémů, nebo pocukává? Udáváte spotřebu na plyn 13,5 litrů, v mejlu mi píšete dokonce 15,5 litru a spotřebu benzinu před přestavbou 8,8 litru.
Právě jste se mi dovolal a upřesnil že auto neškube, při dojíždění do křižovatky občas chcípne a od montáže auto špatně startuje. Zařízení máte LPG Tech a do firmy která to montovala a kde by měli držet záruku už nechcete… Co dodat, dokončím myšlenku.
Ve Vašem případě si myslím že není problém v zapalování, ale v nastavení LPG systému. Vaše zařízení nemáme v nabídce. Doporučím Vám obraťte se na dovozce zařízení a držitele oprávnění k provádění typu přestavby a zkuste se na „dodělání“ přestavby domluvit u nich.
S pozdravem Ivan Vodička

Anonym 06.07.2015 13:56

Dobrý den, mám problém se startováním. Jakmile auto večer zapakrkuji tak rano nemohu nastartovat.. Motor i třeba chytne ale po par vterinach opet vypne. Někdy zase jen točí a vubec nechytne.. Většinou tak na 15-tý pokus nstartuji.. Díky ya odpověd Vašek

HONZA 03.07.2015 21:33

DOBRÝ DEN,PROSÍM O RADU JESTLI STAV SVÍČEK MÁ NĚJAKÝ DRAMATICKÝ VLIV NA SPOTŘEBU LPG ??? TAM KDE MI DĚLALI PŘESTAVBU ŘEKLI,ŽE BUDE SPOTŘEBA DO 10 LITRŮ,ALE JE 13,5 LITRU. MÁM RENAULT ESPACE III 2.0 84KW - BENZÍN SPOTŘEBA BYLA PRŮMĚR 8,8 LITRU. SVÍČKY JSOU TAM OBYČEJNÉ NAJETO 17.000 KM. MOC DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ. HONZA.

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 01.07.2015 08:37

Dobrý den Petře,
Obávám se že Vámi vybraný motor používá technologii přímého vstřikování benzinu (více např. zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/System-primeho-vstrikovani/3871.html">www.neptun-harfa.cz/&hellip;</a> ). Podle mých informací zatím přestavba motoru 0,9 není možná ani v sítí Dacia ani u ostatních plynařských firem. Tolik ve stručností, v případě dalších dotazů mne můžete kontaktovat mejlem nebo na našem příjmu zakázek.
S pozdravem Ivan Vodička

Dobrý den Josefe,
Pro přestavbu bychom použili systém sekvenčního vstřikování plynné fáze LPG, konkrétního výrobce bychom si domluvili při event. zadávání zakázky. Zároveň bych se přimlouval za použití nějakého ze způsobů dodatečné aditivace ventilů.
S pozdravem Ivan Vodička

Dobrý den Martine,
Podle typu filtru plynné fáze je cena za výměnu obou cca 500,- až 1.000,- Kč.
S pozdravem Ivan Vodička

Dobrý den Aleši,
Váš problém bohužel není ojedinělý (viz např. příběh tohoto vozu zde: <a href="https://www.facebook.com/media/set/?set=a.843810622357913.1073741832.839321509473491&type=3">www.facebook.com/med&hellip;</a> ). Vozidlo máte v záruce u firmy, která Vám přestavbu prováděla. Ta by měla řešit Vaše problémy. Pokud to u nich není možné, ozvěte se mi telefonem, event. mejlem. Budu potřebovat nějaké identifikátory od vozu (typ motoru) a pokud budete ochotný tak kontakt na Vaši montážní firmu. Pokusil bych se nejprve domluvit podrobnosti, problémy a již použitá řešení (verze řídících jednotek, použitého SW a FW, nastavení komunikace OBD atd). Věřím že se nám (ať již ve spolupráci s Vaším montážníkem nebo bez jeho účasti) podaří Vaše auto na LPG zprovoznit. Práce na zprovoznění u naší firmy budou standardně zpoplatněny.
S pozdravem a přáním ať už konečně můžete jezdit na LPG bez problémů
Ivan Vodička

Petr 30.06.2015 21:39

Dobrý den.
Poradíte mi? Budu kupovat novou Dacii logan mcv s motorem 0.9 Tce a nějak nemůžu vykoumat jestli na plyn přímo z výroby, nebo tam raději nechat jen ten benzín.Vím, že úspora na plyn je dostatečná, ale co životnost motoru? Už jsem tady dole četl, že je to novinka a ještě s tím není moc zkušeností, ale obecně. Ničí se motor na lpg pohon rychleji, když je více namáhán? Nebo je to nějak pojištěno? A kolik kilometrů by měl motor na lpg vydržet? Děkuji za odpověď:-)