Zdravim chcem sa spytat na prestavbu na lpg Rover 75 1,8 16v r.v.2001
Dobrý den Katko,
Pokud se jedná o zástavbu LPG kterou provedl prodejce vozu (nový vůz z roku 2013), patrně se budete muset z důvodu jejich záručních podmínek obrátit na Vašeho prodejce a řídit se jeho podmínkami. Ale obecně je možné namontovat externí aditivaci ventilů (FlashLube, VAP Saver, Electronic Valve Protector atd) a následně snížit nebo zcela vypnout nastavení přívstřiku benzinu. Pak by klesla Vámi udávaná spotřeba benzinu např. na 0,5-1,5 litru (pro starty motoru) a odpovídajícně by vzrostla spotřeba plynu. Podrobněji si o aditivaci ventilů můžete přečíst na našich stránkách zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/Ochrana-ventilovych-sedel/3467.html">www.neptun-harfa.cz/…</a> , a nebo můžete kontaktovat náš příjem zakázek na čísle 777 30 50 80.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den,
máme KIu CEED 1,6 benzín, rok výroby 2013, kde máme spotřebu LPG cca 6-7 litrů, a spotřebu benzinu cca 2,5-3 litry. V servisu Kii nám doporučili domontavat VAP SAVER a prý by se měla spotřeba snížit. Doporučili by jste nám domontovat VAP SAVER?
Dobrý den MiroK,
Pro přestavbu tohoto vozu bych doporučil systém sekvenčního vstřikování plynné fáze LPG AC Stag 300 Plus. Se vstřikováním benzinu „Fullgroup“ ve Vašem voze si bez problémů poradí, technologicky je plně dostačující.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den Ivane,
Citroena 1,6 HDi uvedeného ve Vašem odkazu Vám na LPG nepřestavíme. Vůz má vznětový (naftový) motor, námi nabízené přestavby je možné použít pouze pro zážehové (benzinové) motory.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den Davide,
Vaše představa že: “ Chápu to tak, že od hranice, od které je nastaven přístřik je zvýšené riziko poškození ventilů a do této hranice, tzn. i těsně pod touto hranicí, toto riziko není…“ není správná. Problematiku máme objasněnou v úvodním článku o aditivaci zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/…">www.neptun-harfa.cz/…</a> . Ze zde uvedeného vyplývá, že motor je při provozu na LPG zatěžován o něco více než na benzin vždy, v celém provozním rozsahu. Se zvyšováním zátěže a otáček motoru postupně narůstá i tepelné zatížení horkých dílů, ale skutečně není nikde a pro žádný motor stanoveno (ani doporučeno), kdy tepelná zátěž motoru při provozu na LPG dosáhne maxima možné zátěže při provozu na benzin, a od té chvíle by bylo nejlepší ji dále nezvyšovat.
Zkuste si představit sám sebe např. při vzpírání. Každý zvedneme pouze určitou zátěž, kdybychom si naložili více, nepůjde to (činka mi spadne na hlavu, přetrhnu si vazy nebo si jinak ublížím). To je mých 100% možného. Ale představa, že např. s 80% této váhy budu cvičit jak chci dlouho a navíc mě to neunaví, nebude nadměrně opotřebovávat klouby, šlachy, oběhový systém atd. je mylná. Obdobně s motorem. Pokud bych např. se svým Focusem jezdil bez aditivace ventilů pouze po městě, patrně by se nic nestalo. Když bych při každé jízdě několikrát prohnal motor při předjíždění do maxima, také by se mu nic nestalo. Ale když bych jezdil pravidelně po dálnici 140km/h např. z Prahy do Brna (delší jízdy ve vysokém procentu zátěže motoru), už by to bylo podstatně horší - obdobně jako v mém příměru se vzpíráním.
Proto si myslím, že zejména při dálničních jízdách je vhodné občas motoru tepelně ulevit, např. přívstřikem benzinu.
Pokud jezdíte často po dálnicích, může pro Vás být místo přívstřiku vhodnější a možná i ekonomicky zajímavější elektronická aktivace ventilů – viz zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/Elektronicke-tlakove/3883.html">www.neptun-harfa.cz/…</a> .
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den, rád bych se Vás zeptal, jaký systém LPG a od jakého výrobce by jste mi doporučil pro montáž do 5-ti válcového benzínového motoru s kontinuálním el. vstřikováním Digifant, do výkonu motoru 100kW, používaném ve voze VW T4 rv96. Poznámkou dodávám, pulz pro benzínové vstřiky je od jednotky ECU pro všechny současný, napájený z jednoho konektoru. Předem děkuji za odpověď
Dobrý den, zajímalo by mě, zda je možné přestavět toto Berlingo <a href="http://citroen.carling.cz/berlingo-1-6hdi-75-furgon-2">citroen.carling.cz/b…</a> na lpg?
Vážený pane Vodičko,
chci se vrátit k Vaši odpovědi č.2155 ohledně aditivace ventilů. Podivujete se tam nad tím, že se zákazníci často ptají od kolika otáček mají nastaven přístřik benzínu a pak záměrně jezdí těsně do této hranice. Mně se to naopak zdá velice logické a zachoval bych se úplně stejně. Chápu to tak, že od hranice, od které je nastaven přístřik je zvýšené riziko poškození ventilů a do této hranice, tzn. i těsně pod touto hranicí, toto riziko není. Nebo pokud je podle vás rizikové jezdit i těsně pod hranicí přístřiku, tak je asi nastavena tahle hranice špatně a měla by se nastavit níž, ne? Tím nechci říct, že by bylo např. pro mě zbytečné nastavovat přístřik. Když budu výjimečně někam spěchat, pak by se samozřejmě hodil i mně, ale při normální jízdě bych se mu taky chtěl vyhýbat. Takhle jsem alespoň principu ochrany ventilů přístřikem benzínu rozuměl já. Děkuji za vysvětlení.
Dobrý den Michale,
Děkuji za uznání a důvěru. Toyota Rav4 není často přestavovaná, s tímto modelem nemáme relevantní dlouhodobou zkušenost. Ale např. Vámi zmiňovaný podobný motor v Hondě CRV zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/CR-V/3435.html">www.neptun-harfa.cz/…</a> se přestavuje poměrně často. Tento konkrétní vůz jsme přestavovali v 04/2011 při stavu 74.000km a naposledy u nás byl v 09/2014 při stavu tachometru 195.000km. Jezdí stále v pohodě, problémy s ventily nemá. Ochrana je pouze VAP Saver, přívstřik benzinu jeho jednotka v té době ještě neumožňovala. Takže vidíte, dva stejné vozy, a každý zákazník má jinou zkušenost. I proto se bráním generalizaci a jednoznačným soudům. Vámi uváděné dávkování aditiva ValveCare je obdoba námi nabízeného elektronického dávkování Electronic Valve Protector, pracuje na stejném principu. Ale je pochopitelné, že ani holandský výrobce Prins ani my nejsme schopni na 100% garantovat, že u konkrétního vozu nedojde k vyššímu opotřebování ventilových sedel.
Pro Váš vůz bych jednoznačně doporučil aditivaci ventilů. Typ dávkovače event. v kombinaci s určitou úrovní přívstřiku benzinu bychom si upřesnili při eventuelním zadání zakázky.
S přáním správného rozhodnutí Ivan Vodička