Seznam příspěvků

David 15.10.2014 09:53

Vážený pane Vodičko,
chci se vrátit k Vaši odpovědi č.2155 ohledně aditivace ventilů. Podivujete se tam nad tím, že se zákazníci často ptají od kolika otáček mají nastaven přístřik benzínu a pak záměrně jezdí těsně do této hranice. Mně se to naopak zdá velice logické a zachoval bych se úplně stejně. Chápu to tak, že od hranice, od které je nastaven přístřik je zvýšené riziko poškození ventilů a do této hranice, tzn. i těsně pod touto hranicí, toto riziko není. Nebo pokud je podle vás rizikové jezdit i těsně pod hranicí přístřiku, tak je asi nastavena tahle hranice špatně a měla by se nastavit níž, ne? Tím nechci říct, že by bylo např. pro mě zbytečné nastavovat přístřik. Když budu výjimečně někam spěchat, pak by se samozřejmě hodil i mně, ale při normální jízdě bych se mu taky chtěl vyhýbat. Takhle jsem alespoň principu ochrany ventilů přístřikem benzínu rozuměl já. Děkuji za vysvětlení.

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 10.10.2014 16:12

Dobrý den Michale,
Děkuji za uznání a důvěru. Toyota Rav4 není často přestavovaná, s tímto modelem nemáme relevantní dlouhodobou zkušenost. Ale např. Vámi zmiňovaný podobný motor v Hondě CRV zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/CR-V/3435.html">www.neptun-harfa.cz/&hellip;</a> se přestavuje poměrně často. Tento konkrétní vůz jsme přestavovali v 04/2011 při stavu 74.000km a naposledy u nás byl v 09/2014 při stavu tachometru 195.000km. Jezdí stále v pohodě, problémy s ventily nemá. Ochrana je pouze VAP Saver, přívstřik benzinu jeho jednotka v té době ještě neumožňovala. Takže vidíte, dva stejné vozy, a každý zákazník má jinou zkušenost. I proto se bráním generalizaci a jednoznačným soudům. Vámi uváděné dávkování aditiva ValveCare je obdoba námi nabízeného elektronického dávkování Electronic Valve Protector, pracuje na stejném principu. Ale je pochopitelné, že ani holandský výrobce Prins ani my nejsme schopni na 100% garantovat, že u konkrétního vozu nedojde k vyššímu opotřebování ventilových sedel.
Pro Váš vůz bych jednoznačně doporučil aditivaci ventilů. Typ dávkovače event. v kombinaci s určitou úrovní přívstřiku benzinu bychom si upřesnili při eventuelním zadání zakázky.
S přáním správného rozhodnutí Ivan Vodička

Michal 09.10.2014 20:28

Dobry den pan Vodicka, Vase odpovede mi pripadaju velmi fundovane a podlozene dlhorocnymi skusenostami. Preto sa na Vas obraciam s radou, ci je rizikove prestavanie auta 2006 Toyota RAV4 A/T 2.0 VVTi, s motorom 1AZ-FE na LPG hlavne vzhladom k opotrebovaniu ventilov a ventilovych sediel. Da sa ich opotrebeniu uplne predist napr. Pouzitim privstreku benzinu v kombinacii s pouzitim elektronickeho primazavania? Auto ma spotrebu 11.5 l/100km, pricom jazdim cca 75% mesto, z tohto dovodu zvazujem LPG, no moj znamy ma od toho odhovara, nakolko jemu LPG na Honde CRV znicilo motor po 40 000km, pricom tam mal od zaciatku aj primazavanie. A hovori sa, ze Toyota ma motory zrejme rovnako nachylne na opotrebovanie ventilov pri prevadzke na LPG ako Honda. Skopirujem Vam sem aj informaciu, ktoru mi poslali priamo z firmy Prins, ktora ma teda od prestavby skor odradza: “In this particular case we’ve have reports from our Prins dealers that this engine is prone to excessive valve / valve seats wear. With ValveCare, again with this specific engine, the wear will be delayed but cannot be prevented.”
Mate Vy pripadne skusenosti, ze za urcitych okolnosti, ako nastavenie privstreku + aditivum k zvysenemu opotrebovaniu nedojde ani po najazdeni 100 000 km? Dakujem vopred za Vasu radu.

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 08.10.2014 19:52

Dobrý den pane Trojan a Honzo,
Je vidět že aditivace ventilů je skutečně aktuální téma. Přístřik benzinu od 1200 otáček znehodnocuje ekonomiku provozu na LPG, ale máme téměř jistotu že se nic nestane (i když uhnat se dá každý motor i na benzin…). Naopak přívstřik nad 4500 ot. je z pohledu nárůstu spotřeby benzinu bez problému, ale málokdy jej využijete.
Mnohokrát se mě zákazník ptal od jakých otáček má přívstřik nastaven. Když jsem řekl že od např. 3000, poděkoval a ujistil mě, že bude jezdit maximálně 2950 otáček… Takže sice ušetří za benzin, ale nastavení ochrany bude neúčinné, protože se jí zákazník úmyslně vyhýbá! Proč jsme tedy přívstřik nastavovali když ho nechceme používat?
Ale zpět a aditivaci ventilů. Německá zkušebna TUV Nord provedla test účinnosti aditiva ERC GasLube Premium P 1000 v obdobném voze - Kia Ceed 2,0 105kW z roku 2010. Test proběhl od stavu tachometru 3.000km do stavu 113.000km. Po celou dobu testu nedošlo ke zmenšení ventilové vůle. Patrně proto, že si test zadal výrobce aditiva (toto aditivum máme v naší nabídce), není v něm typ použitého dávkovače. Ale podle mých informací bylo aditivum dávkováno elektronickým dávkovačem Electronic Valve Protector Sequential 4D (také máme v nabídce). Na jedné z fotografií zde: <a href="http://www.lpg-additive.com/tests/kia-testtagebuch.html">www.lpg-additive.com&hellip;</a> je v levé spodní části snímku vidět část jednotky a hadičky přivádějící aditivum do jednotlivých větví sacího potrubí.
Výrobce aditiva se rozhodl pro dlouhotrvající test. Životnost motoru při provozu na LPG je problém trápící i naše řidiče. Použil elektronický dávkovač a dlouhodobý test dopadl úspěšně. To jsou důvody, pro které jsme zařadili do naší nabídky i tyto produkty. Věříme, že budou dobře sloužit i českým řidičům.

Ludvík Trojan 08.10.2014 17:59

Honzo, je dobře že věnujete čas ochraně ventilů tohoto motoru. Sám jsem se osobně na svém voze po ujetí 90.000 km přesvědčil, že provoz na LPG nezvládá. Jsou to nová auta a málokdo má na nich najeto 100 tisíc a víc. Zatím nejsou zkušenosti a servisy Hyundai doporučují všem svým zákazníkům domontovat přímaz! Ale k motoru. Po změření tlaků mi technik v servise oznámil, že motor je KO!. Ventily totál zaklepané. Dnes po opravě hlavy motoru (což jsem si zařídil mimo záruku Hyundai kde bych se nedoplatil)jsem okopíroval nastavení z fora ing.Patakiho. A to kombinaci přívstřiku od 1200 otáček a dávkování aditiva pavoukem. Přesto dávejte velký pozor, oprava je celkem nákladná. Po dálnici doporučuji spíše klidnou jízdu.....Plynařům zdar mi nastavil přístřik od 4500 otáček, což bylo naprosto diletatntské a neúčinné. Tvářil se že všechno ví všechno zná...

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 08.10.2014 17:58

Dobrý den Richarde,
I Vás bych stejně jako v předchozí odpovědi Honzu varoval před jednoduchým přebíráním informací z různých internetových diskuzí. Stag 4 Plus je základní jednotka sekvenčního vstřikování plynné fáze LPG. Ta jako taková problémy nemá. Problematické může být její nesprávné použití, nastavení, nebo namontování dalších LPG komponentů. My tuto jednotku používáme také, proti její montáži do Vašeho konkrétního vozu bych nic neměl. Pokud Vám palubní počítač ukazuje průměrnou spotřebu 6,5 litru, patrně nebude LPG korektně nainstalováno (ať již mechanickým provedením nebo nastavením softwaru), tato hodnota mi přijde nízká. Při provozu na LPG by měl palubní počítač zobrazovat obdobné hodnoty spotřeby jako při provozu na benzin. Skutečná spotřeba plynu bývá o cca 1-2 litry vyšší. Doporučím, pište si skutečně natankované litry plynu a stav tachometru, a např. po třech tankováních můžete hodnoty zprůměrovat a určit skutečnou průměrnou spotřebu LPG. Ale pokud bude palubní počítač ukazovat průměrnou spotřebu výrazně jinou při provozu na LPG než při provozu na benzin, doporučím kontrolu nastavené u Vaší montážní firmy.
S pozdravem Ivan Vodička

Richard 08.10.2014 14:19

Dobrý den,mám čersvě namontovaný lpg pohon Stag 4+ do Octavie 74 kw 1.6i rok výroby 1999, někde jsem četl, že jsou s tímto polským, systémem problémy.Dále bych se chtěl zeptat, je reálné, že mi palubní počítač ukazuje průměrnou spotřebu 6,5 l/100, je tedy pravda, že jezdím s lehkou nohoum,ale ta spotřeba se mi zdá nízká.

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 07.10.2014 18:05

Dobrý den Honzo,
Je vidět že problematiku přestavby Vašeho vozu důkladně rozmýšlíte. Ale opatrně se „slepým přejímáním“ informací z internetu. Věřím, že po pročtení diskuzních for věnujících se LPG musíte mít v hlavě „guláš“. Já vždycky radím, vyberte si servis který ve Vás vzbudí důvěru (a to nejlépe po osobní návštěvě – internet snese téměř všechno). Od nich si nechte doporučit LPG systém a způsob aditivace. Já při výběru způsobu a dávkování aditivace doporučuji zohlednit typ motoru (nasávaný, přeplňovaný, Valvetronic), tvar sacího potrubí a předpokládané provozní zatížení vozu. Např. Hyundai nemá sací potrubí vhodné pro centrální dávkování aditiva, dávkování do jednotlivých větví sacího potrubí je vhodnější. Také je zpřevodován poměrně krátce (při rychlosti 130 má již dost vysoké otáčky). Při častých jízdách v dálničním režimu proto bývá při použití přívstřiku benzinu jeho spotřeba vyšší a snižuje ekonomickou výhodu provozu na LPG. Nevýhodou levnějších podtlakových dávkovačů aditivace je nestálost nastavení jehlovým ventilkem a ta skutečnost, že se aditivum přisává podtlakem v sacím potrubí. Ten je největší při volnoběhu, naopak ve vysokých otáčkách např. při jízdě po dálnici je nejmenší. Pravdou je, že aditivum vytváří na ventilových sedlech ochrannou vrstvičku, která tam po určitou dobu vydrží. Ale pro pravidelné jízdy po dálnici to není nic moc. Dnes již existují dávkovače, které si s tím dokážou poradit. Jsou vybaveny elektronikou, která načítá hodnoty dávkování paliva a podle toho dávkují patřičné množství aditiva. Čím větší zátěž motoru, tím více aditiva pro ochranu.
Takže podle mě je nejkvalitnější dávkovač takový, který elektronicky řídí velikost dávky aditiva a rozděluje jej stejně pro každý válec. Ostatní typy dávkovačů představují při dnešních možnostech (ale i nárocích jednotlivých vozů) určitý kompromis z pohledu jejich ceny a nebo funkce (ale také z pohledu uživatelského komfortu).
Podrobnosti o jednotlivých způsobech aditivace ventilů které máme v naší nabídce si můžete přečíst zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/Ochrana-ventilovych-sedel/3467.html">www.neptun-harfa.cz/&hellip;</a> . Pokud byste se rozhodl pro přestavbu v naší firmě, klidně se můžete zastavit. Zohledníme Vaše představy a požadavky a vybereme patřičný způsob jak přestavby na LPG tak i aditivace ventilů.
S pozdravem Ivan Vodička

Honza 07.10.2014 07:43

Dobrý den pane Vodičko, jsem fanda LPG a pravidelně sleduji fóra s touto tématikou. Mám vozidlo Hyundai i30, 1,4, 73 kW. Hodlám ho přestavět na LPG a dočetl jsem se, že u těchto vozidel může nastat problém s ventily při provozu na LPG. Na různých fórech jsem si přečetl o možných způsobech ochrany ventilů. Nechci přístřik benzínu protože zbytečně prodražuje provoz. Zbývá tedy volit mezi laciným systémem kapajícím a dražším elektronickým programovatelným systémem. Viděl jsem kapající systém s „pavoukem“ má použití „pavouka“ vůbec smysl? Děkuji za Vaši odpověď. Jaký systém by byl z Vašeho pohledu pro mé vozidlo nejvhodnější? Děkuji za Vaši odpověď.

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 06.10.2014 18:04

Dobrý den Radime,
Pokud máte UAZe jen na neděli, je otázkou kolik kilometrů během těchto nedělí najezdíte, a jestli by Vám v něm nepřekážela plynová nádrž. Jestli aditivace ventilům starých Škodovek, UAZů nebo Volhy pomůže se asi nedozvíme. Pochybuji že by dnes někdo tyto motory ještě předělával v počtu alespoň několika kusů aby se dala účinnost aditivace věrohodně posoudit. Ale pamatuji si, že jsme kdysi předělávali na LPG právě tuším UAZe v sanitní verzi, bohužel bez podrobností z provozu. Vím o několika kusech rumunských vozů ARO M461, ty tenkrát na LPG jezdily bez problémů.
S pozdravem Ivan Vodička