Dobrý den pane Jemelka,
Budu hádat, ve Vaší Felicii máte řídící jednotku Tartarini Junior (nebo ještě historickou AEB Voila 180) se samostatným přepínačem a jsou vyhřáté kontakty na konektoru přepínače. Ale to jenom hádám, křišťálovou kouli bohužel nemám. Můžete mít např. i jednotku (např. TEC99), problém může být i někde jinde… V Brně působily dvě firmy – přímí dovozci systému Tartarini. Zkuste je kontaktovat, určitě si s tím poradí.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den Karle,
Aditivum se dostává do motoru kde shoří (v o několik řádů menším množství než palivo nebo vzduch). Je žádoucí, aby se společně s aditivem nedostávaly do motoru nečistoty. Na to výrobci pamatují a dávají do některých dávkovačů jakési „filtříky“ (něco jako knot či molitan). Jiní výrobci to s nutností ale i účinností filtrace (velmi malý průtok a riziko jeho omezení jemným filtrem, hrubý filtr by naopak neměl efekt…) nevidí tak černě a dávkovače jsou bez filtrů. Přesto bych důsledně dbal na to, aby byly nádobky dobře zavřené nejlépe originál víčkem.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den, po výměně nádrže (po 10letech) se stáva že studený motor nastartuje na benzín, pak v klidu přepne na LPG. Ale po nastartování teplého motoru (nebo po parkování na sluničku) jednotka ukazuje že přepla na LPG ale není slišet cvaknutí ventilů a jede jen na benzin. Felicie 1,3 MPI + Tartarini LPG. Děkují za odpověď.
Dobrý den, může být problém když podtlakový dávkovač lpg aditiva do sání nemá žádný filtr? Je to polský velmi jednoduchý výrobek: nádobka s víčkem - hadice - jehlový ventil - průhledný stavoznak - hadice. Flashlube má v nádobce filtr, tento nikoliv8-O. Děkuji
Dobrý den Dane,
Nádobka se nemůže smršťovat podtlakem. To by z ní pak neodtékala kapalina. V horní části okolo víčka musí být průchod pro vzduch, nesmí být hermeticky uzavřená. Protože jak ubývá aditivum, musí se do nádobky dostávat vzduch. Právě rozdíl tlaků v sacím potrubí a atmosférického tlaku nad hladinou kapaliny umožňuje vlastní přisávání aditiva. Na dálku nevím co, ale na Vašem původním dávkovači muselo být něco špatně.
S pozdravem Ivan Vodička
"Podtlakove ventilky"
Jedna se opravdu o jehlovy ventilek. Na mou dusi, opravdu s tou lahvickou ESGI po vypnuti motoru nadale zustaval ve vedeni podtlak a kapalina neustale odtekala do sani. Jednou jsem si i vsimnul, ze lahvicka (byla takova obycejna plastova) byla uplne smrsknuta, jak ji podtlak zdeformoval. Kdyz jsem to reklamoval, tak mi pouze vymenili nadobku za JLM (? takova hranata a tekutina byla modra). S rozvodem nic nedelali (byl jsem u toho). Po teto vymene jiz roztok po vypnuti motoru samovolne neodtekal.
Dobrý den Bohouši,
Podle Vašeho popisu bych hádal, že problém bude v nastavení LPG systému. Korekce benzinové jednotky budou rozdílné pro provoz na LPG a BA. Časová shoda s výměnou svíček bude pouze náhodná (pokud při výměně svíček např. omylem např. nevypadla hadička podtlaku, konektor čidla teploty atd - ale to by asi zlobilo více a i teplý motor…). Pokud jsou to rozhozené korekce, pozná se to tak, že budete jezdit cca 2-3 dny pouze na benzin bez jediného přepnutí na LPG. Korekce by se měly opět přizpůsobit provozu na benzin a po studeném nastartování by měl být volnoběh bezproblémový. Řešením je doseřízení LPG systému. Ale to je můj odhad, nevím o jakém voze a LPG systému se bavíme, nevidím a neslyším projevy ani skutečné hodnoty. Takže můžete prohlédnout zda není něco vypadlého, zkusit provoz pouze na benzin a nebo rovnou navštívit Vašeho plynaře.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den,
Nevím jestli můj dotaz a problém souvisí s LPG ale rád bych se zeptal. Po poslední výměně svíček (cca 3 týdny a 1000Km) jsem začal registrovat špatný start auta a to zejména, když stojím přes noc (nebo přes den) tedy, když startuji od poslední jízdy alespoň po 8 hodinách. Motor nastartuji, ale otáčky skáčou 100 – 1200 po dobu cca 10 sec. A auto má tendenci chcípnout, jako by se dusilo. Je možné, že tato chyba je po výměně svíček, nebo je to pouze náhoda?
Zkoušel jsem i dojezd na benzín, kdy jsem vypnul plyn už několik km před dojezdem.
(problém se startem není, pokud zastavím např. u obchodu a nastartuji, klidně i za hodinu auto nastartuje bez problémů)
Děkuji za rady Bohouš
Dobrý den Dane a Pavle,
Pokud je řeč o podtlakových dávkovačích, tak netuším o jakých podtlakových ventilcích mluvíte, kde by měl po vypnutí motoru „zůstat podtlak“?… Podtlakové dávkovače aditivace ventilů jsou napojeny hadičkou do sacího potrubí. Za běhu motoru je v sacím potrubí podtlak (v různých zátěžích motoru se mění jeho velikost). Ten si přisává kapalinu z nádobky. Na nádobce je jehlový ventil, kterým se nastavuje množství – průtok aditiva. Toť vše. Pokud se vypne motor, zmizí ze sacího potrubí podtlak. Aditivum v hadičce poteče jako každá jiná slušná kapalina „dolů z kopce“. Pokud je na hadičce od dávkovače k sání „kopec“, může stéci část kapaliny do sání a druhá zpět k nádobce do té skleněné trubičky. Ale originál hadička bývá velmi tenká a proto většinou kapalina pouze částečně klesne směrem k trubičce. Ale pochopitelně záleží na konkrétním provedení (umístění nádobky, navrtání sání, použitém průměru hadičky a „horizontálnímu profilu“ vedení hadičky, …). A to přes internet nevidím. Proto jsem panu Bučkovi doporučoval ať to prohlédne někdo znalý. A pokud tam skutečně máte nějaké „podtlakové ventilky“ (ty se používají např. u sad elektronického dávkování s tlakovým čerpadýlkem (více zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/Elektronicke-tlakove/3883.html">www.neptun-harfa.cz/…</a> ), které jsou vadné, tak je bude potřeba vyčistit nebo vyměnit. Ale to zjistí odborník až při prohlídce a kontrole Vašeho skutečného provedení.
S pozdravem Ivan Vodička
Pro Pavla Bucka:
Mel jsem podobny problem. Mel jsem instalovany podtlakovy system od ESGI (myslim ze to je polsky). Takovy bila plastova lahvicka na cca 0.5litru tekutiny. Byl tam nejaky vadny ventilek a kdyz jsem zastavil, tak tam zustaval podtlak a teklo to do sani a teklo a teklo a teklo ... Jednou tam toho nateklo tolik, ze jsem na parkovisti u Globusu na Cernem Moste jezdil dokola snad 20 minut,protoze jsem si neodvazil vyjet na silnici,jak to kourilo. Pak mi to vymenili za jinou nadobku (JLM ?) a tam uz problem nebyl. Takze si myslim,ze bude zavada ve ventilku.