Dobrý den,chtěl jsem dát LPG do vozu MB190 1,8 r.v.91 manuál,ujeto200tis.km v pěkném stavu.Technik v servisu mi řekl,at na to zapomenu,že v těchto autech je vstřikování typu ,,ani ryba ani rak,,.Prosí o Váš názor zklamaný Karel.
Dobrý den Radku,
Běžně vybíráme velikost a typ nádrže podle prostorových podmínek konkrétního vozidla tak, aby výsledné provedení vyhovovalo jak požadavkům zákazníka, tak i bezpečnostním a legislativním podmínkám. V tomto konkrétním případě požadoval zákazník co největší nádrž i za cenu toho, že podlaha zavazadlového prostoru bude nepatrně zvýšená. Proto vozidlo vypadá tak, jak jej vidíte. Pro přestavbu lze pochopitelně použít i menší nádrž tak, aby bylo víko přes prostor rezervy zcela zavřené.
Přípojka plnění je umístěna v zadním nárazníku. Obávám se, že je to proto, že pod víčkem tankování benzinu tohoto vozu nebyl dostatek místa. Ale přesně Vám odpovíme až po prohlídce Vašeho vozu.
Pokud uvažujete o přestavbě, můžete mě ( a nebo kolegy) kontaktovat na čísle naší přijímací kanceláře 777 30 50 80, nebo prostřednictvím elektronické pošty zde: <a href="mailto:vodicka [zavinac] neptun-harfa.cz">vodicka [zavinac] neptun-harfa.cz</a> .
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den,
měl bych zájem o přestavbu na vůz Hyundai IX35, který jsem objevil ve vaší fotogalerii. Chtěl jsem se zeptat, zda je možno umístit plnící hrdlo pod víčko nádrže,jaká je doba montáže a zda není problém s velikostí nádrže (snímek vaší fotogalerie) při uzavření víka, které odstává.
Děkuji
Dobrý den Honzo,
Omlouvat se nemusíte, ale se dvěma nádržemi do Felicie Vás zklamu. Obecně lze použít pro přestavbu na LPG více nádrží. Ale přestavby mají nejen technické, ale i legislativní aspekty. Ve Vašem případě vidím problém právě v legislativě, a pokusím se Vám jej zjednodušeně popsat. Přestavba Vaší Felicie byla realizována jako tzv. „hromadná přestavba“. U „hromadné přestavby“ se jedná o to, že dovozce nebo výrobce LPG zařízení předvede schvalovacím orgánům státní správy přestavěný vůz. Pokud je vše v pořádku, vydá orgán státní správy „Osvědčení o schválení….“ To následně znamená, že všechna další vozidla stejného typu se mohou přestavovat na LPG bez nutnosti posouzení a schválení každého konkrétního kusu. To je jistě velký přínos a usnadnění pro provozovatele vozů. Zároveň to však znamená, že všechny přestavené kusy musí být provedeny tak, jak byla schválena jejich způsobilost k provozu (pochopitelně včetně schválených variant). A pokud je mi známo, Felicie dvě nádrže schváleny nemají. Pokud bychom Vám druhou nádrž do auta namontovali, hrozilo by nám v krajním případě až odebrání licence k provádění přestaveb. Proto Vám druhou nádrž nenamontujeme.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den,
omlouvám se asi za opravdu amatérskou otázku:-), ale zajímalo by mě, jestli lze použít zároveň více nádrží na LPG. Jde mi o to že ve své Felicii s LPG (od Vás AC Stag 4) mám toroidní nádrž, ta je ale malá. Zdá se mi zbytečné vyměnit toroidní za další, nelze tedy jen přidat klasickou válcovou a používat je obě?
Děkuji
Dobrý den Pavle,
Myslím si, že Vaše vozidlo může na LPG jezdit i bez přimazávání ventilů FlashLube. Pochopitelně jeho použití není na škodu, ale pokud s vozem nejezdíte např. dvakrát měsíčně po dálnici přes celé Německo, myslím že se bez podobného přípravku obejdete.
Děkuji za důvěru, Ivan Vodička
Dobrý den,
mám krátkou dobu namontovaný systém LPG Stag 300 na Hyundai Lantra 1,6 Gls r.výroby 1997.Nemám ale namontován žádný přípravek na ochranu ventilů a ventilových sedel.Ptal jsem se
montážního technika jestli je přípravek nutný a jeho odpovědˇ
byla že to nutné není .Zajímal by mne Váš názor.
Děkuji.
Dobrý den Honzo,
Nejprve se omluvím za pozdější odpověď – včera jsem byl mimo kancelář i internet. Vynahradím Vám to tedy obsažností. Ohledně nastavení teploty pro přepnutí na LPG je to všelijaké. Já bych se přimlouval za zachování nastavené hodnoty.
Obecně systémy sekvenčního vstřikování potřebují dostatečnou teplotu pro odpaření plynu v reduktoru. Vámi zmiňovaná teplota 35 stupňů bývá standardní nastavení výrobců LPG systémů. Je to určitý odzkoušený kompromis mezi ekonomickým tlakem ze strany zákazníka (co nejvíce jezdit na plyn) a technickými potřebami plynového systému. Obecně se odvážím tvrdit, že nízká teplota přepnutí, resp. provoz na LPG za nízkých teplot plynu není pro systém nic příznivého, a snižování teploty přepnutí je na úkor životnosti filtru plynné fáze i vstřikovačů . U některých vozů se teplota dokonce v zimním období musí zvýšit – motor po přepnutí nefunguje korektně. Teplotu přepnutí u Vašeho vozu by zcela jistě bylo možno snížit (zkusil bych o cca 5 max. 10 stupňů níž), ale jak to bude fungovat Vám neprozradím. Rychlost ohřívání reduktoru je kus od kusu jiná, záleží na mnoha okolnostech (jak rychle se ohřívá motor, jak dlouhé jsou hadice k reduktoru, kde v motorovém prostoru je reduktor umístěn, zda se po nastartování hned rozjedete - pokud hned najedete na dálnici a jedete třeba stovkou, je náporový proud studeného vzduchu v motorovém prostoru výrazný, a reduktor se zákonitě ohřeje později, než když po nastartování napřed škrábete okna, a pak popojíždíte v koloně vozů…). A situace, kdy do promrzlého filtru plynné fáze a vstřikovačů přijde nedostatečně ohřátý plyn, který na studených částech začne kondenzovat je skutečně proti životnosti dotčených komponentů. Pokud je vozidlo montovánu u nás, můžete mě kontaktovat na čísle příjmu zakázek 777 30 50 80, pokud přestavbu prováděli jinde, můžete se obrátit s žádostí o konzultaci (a podle jejich uvážení event. i snížení teploty) na Vaši montážní firmu.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den,
Mám systém Stag4 a od montáže nastavenou teplotu na 35st a teď v zimní době to dloooouho trvá než přepne na lpg(KO):*(. Bylo by možno u vás snížit třeba na 20-25st a bude to šlapat??? Jezdím často,ale převážně krátké vzdálenosti.Děkuji
Dobrý večer pane Zelingr,
Pro přestavbu Citroenu C5 2009 s motorem 1,8 o výkonu 92kW bych doporučil zařízení sekvenčního vstřikování plynné fáze LPG minimálně na úrovni typu AC Stag 300 Plus s cenou 29.000,-Kč. Vozidlo by u nás bylo cca 1-2 dny. Tolik ve stručnosti, v případě dotazů mne můžete kontaktovat telefonicky na čísle přijímací kanceláře 777 30 50 80, nebo i prostřednictvím el. pošty zde: <a href="mailto:vodicka [zavinac] neptun-harfa.cz">vodicka [zavinac] neptun-harfa.cz</a> .
S pozdravem Ivan Vodička