Seznam příspěvků

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 05.12.2011 12:10

Dobrý den pane Januška,
Správně píšete o spoustě fám, které kolem nás „žijí svým životem“. Ale jak uvádíte, máte vlastní dobré zkušenosti s pohonem LPG. Nevím jaké zařízení kým montované jste v Octavii měl, ale sám jste se přesvědčil, že provoz na plyn může být bezproblémový. U Toyoty Yaris však musíte počítat s menší nádrží – větší se do tohoto malého vozu nevejde. Co se týče ventilů, je možné doplnit přestavbu o aditivaci FlashLube či VAP Saver (více zde: <a href="http://neptun-harfa.cz/Ochrana-ventilovych-sedel/3467.html">neptun-harfa.cz/Ochr&hellip;</a> ). Relevantní údaje o provozu máme z jedné přestavby Toyota Yaris, od 10/2010 najela do poslední revize cca 40.000km bez závad či problémů s plynovým systémem (ostatní mají buďto najeto velmi málo km, a nebo se u nás delší dobu neobjevily).
S pozdravem Ivan Vodička

Petr - BMW LPG 05.12.2011 09:32

Dobry den, před necelým měsícem jsem koupil vůz zn. BMW e46 318 87kW r.v.11/1999, nejeto 220tis., kde již je namontován LPG pravděpodobně zn. Magic 2, platnost nádrže do 1/2013 válcová 60litrů..
Problém:
1. Svítí oranžově kontrolka motoru a to stále ať jedu na benzín či LPG, co jsem našel na netu tak že to je údajně vlivem systému LPG
2. motor buď kolísá na volnoběh řádově mezi 500 až 1 500 otáček jak kdy.. již jsem najel přes 1500km a vůz byl na servisu z důvodu prasklé hadičce na benzín u motoru a u plyn.hadic chyběli kovové stahovací pásky..
3. Připadá mi, že vůz má velkou spotřebu na lpg najedu cca 350km a na benzín jsem najel tak 200km za celou dobu co mám vůz.
4. Údajně lpg má nějaké fitry, tak kdy se mění, případně pokud jsou špatné jak to poznám atd.
5. Rád bych věděl jaké doklady bych měl mít? Mám jen list o záznamu montáže, v TP je lpg zapsáno.
6. Musím na přepis vozidla tudíž i evid. kontrolu tak zda je potřeba zpráva od Vás či ne?

Prosím tedy zda mi můžete odpovědět na výše uvedené, případně doporučit co by se mělo nechat udělat.. za další pokud máte zájem o cenovou nabídku na odstranění závad či uvedených problémů apod.
Kontakt: <a href="mailto:herpetr [zavinac] seznam.cz">herpetr [zavinac] seznam.cz</a>
S pozdravem a poděkováním
Petr

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 05.12.2011 08:59

Dobrý den pane Patrik,
všechny uvedené vozy můžeme bez problémů na LPG přestavět, koncernové motory 1,8T 110 kW a 2,8V6 142kW máme na LPG několik let i ve firmě, ale i Mondea se přestavují poměrně často. Pokud budou vozidla ve slušném stavu, tak Vám při patřičné údržbě odvedou na LPG dobrou službu všechny.
S pozdravem Ivan Vodička

Filip Januška 04.12.2011 20:16

Dobrý den. Uvažuji o montáži LPG do Toyoty Yaris 1,3 VVTi (r.v 2006). Ve fotogalerii jsem našel, že do yarisů jste zařízení už montovali. Chci se zeptat, zda s majitelem máte zpětnou vazbu a zda se systémem nejsou problémy. Po internetu koluje spousta fám o nespolehlivosti a ničení ventilů. Doma vlastníme Octavii RS (1,8T - 132kw) předělanou na LPG. Najeto má přes 200tis a z toho jsme najeli 120tis na LPG a naprosto bez problémů. Předpokládám, že u yarise by problémy také neměli za normálních podmínech nastat. Dále se chci zeptat, jestli se toroidní nádrže montují jen 35 litrů nebo lze namontovat i větší. Děkuji za odpověď.

Patrik 03.12.2011 10:16

Dobrý den, žádám Vás od radu, které auto a motorizace by byla nejvhodnější pro nájezd mnoha km jako taxi po Praze. Můj výběr a následná přestavba na LPG: Ford Mondeo 2005,2.0(107kw), Škoda Superb 1.8T(110kw) a V6, 2.8 ? Děkuji za Váš názor.

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 21.11.2011 13:35

Dobrý den pane Kotáb,
Podrobnosti Vašeho problému jsme již probrali telefonicky, přesto alespoň ve stručnosti odpověď zveřejním i zde na foru. V létě při provádění kontroly po cca 25.000 km od přestavby a při provádění Emisního testu pro STK jsme mj.zjistili v paměti závad BA jednotky uloženou vadu „ P0171 - chudá směs“ bez dalších podrobností (uváděl jste, že kontrolka svítí, ale vozidlo je jízdně bez problému). Řízení bohatosti směsi bylo funkční na obě paliva, vozidlo splnilo bez problémů emisní limity a proto jsme pouze podle parametrů plynového SW AC Stag 300 Plus upravili parametry „množnika“ LPG. Při následné krátké zkušební jízdě se problém chudé směsi neprojevil.
Pokud se přesto kontrolka opakovaně rozsvěcí, doporučil bych následující: zjistit, za jakých podmínek dochází k avizované chudé směsi (otáčky, zatížení motoru, teplota, …) a provést úpravu LPG parametrů v patřičné oblasti. Předtím bych Vám nainstaloval nejnovější verzi plynového SW s funkcí ISA2 (do Vašeho typu jednotky by to mělo být možné). Takže až budete znát Váš časový rozvrh, ozvěte se na tel. čísle našeho příjmu zakázek 777 30 50 80, domluvíme si termín provedení těchto úprav.
S pozdravem Ivan Vodička

Kotáb 19.11.2011 14:18

Dobý den,
od února mám namontovaný LPG v Seatu Cordoba 1,2 12V a pořád mi svítí kontrolka na motor. Do února mi kontrolka nesvítila. Při vymazání chyby se stejně poněkolika km zase rozsvítí.
Děkuji za odpověď

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 14.11.2011 18:13

Dobrý den pane Smítka,
Asi není náhodou, že mě právě napadlo přísloví „ …a teď je každá rada drahá…“. Zkusím se vyjádřit alespoň ve stručnosti. Podstatné jsou příčiny (ale ty už budeme asi pouze hádat…), které vedly k propálení pístu – nejčastěji to bývá déletrvající vyšší zátěž při chudé směsi. Spalování chudé směsi vede k vyššímu tepelnému zatížení motoru, a jejím následkem může dojít dokonce až k propálení pístu. Nevím jaké LPG zařízení máte kolik km ve voze, ani jakým způsobem bylo vozidlo servisováno. Vámi uváděné „občasné zaškubání“ na volnoběhu při LPG bývá poměrně časté, většinou je dáno sporadickými výpadky zapalování a určitě nekončí propáleným pístem. Následně se Vám aktivovala chybová kontrolka motoru – ale opět nevím, jakou závadu signalizovala, a zda to byla závada stálá, či pouze sporadická (ve Vašem případě pravděpodobně stálá, protože Vám následně „odešel“ motor, ale již asi nedokážeme určit, zda byla příčinou chyba např. na vstřikovači plynu, nebo např. lambdasondy motoru). Myslím si, že při patřičné péči věnované funkci motoru bylo možné jeho zásadnímu poškození předejít. Po opravě motoru Vám určitě nedoporučím používat LPG zařízení před důkladnou kontrolou jeho funkce. Na druhou stranu jsem přesvědčen, že při správné funkci je provoz Vašeho vozu na LPG bez problémů možný (ostatně manželka má již 3 roky Ford Focus 1,6 74kW na LPG). Pokud bych se měl vyjádřit konkrétněji, potřeboval bych od Vás více informací – můžete mi napsat na adresu <a href="mailto:vodicka [zavinac] neptun-harfa.cz">vodicka [zavinac] neptun-harfa.cz</a>, a nebo zavolat na číslo příjmu zakázek 777 30 50 80.
S pozdravem Ivan Vodička

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 14.11.2011 17:39

Dobrý den pane Salaj,
pravděpodobně jste již dostal el. poštou odpověď na Vaši poptávku - kolegyně byla rychlejší než já... Zde bych její nabídku dále doplnil - provedení přestaveb Hyundaie I30 si můžete prohlédnout zde: <a href="http://neptun-harfa.cz/I-30/3367.html">neptun-harfa.cz/I-30&hellip;</a> a zde: <a href="http://neptun-harfa.cz/I-30/3427.html">neptun-harfa.cz/I-30&hellip;</a> . Montáže proběhly cca před rokem (u jednoho vozu je vidět sníh...), od přestavby jsme u těchto vozů neřešili žádný problém - ani jeden z nich se od té doby v Neptunu neukázal. Přestavovat lze i nová vozidla, technicky tomu nic nebrání a záleží vždy na uvážení zákazníka. Přesto může být výhodné najet se zcela novým vozem několik tis. km, aby se mohly projevit případné nedostatky vozu ještě před instalací LPG. Další informace ohledně Huyndaie je např. ve starším příspěvku tohoto fora č. 325.
S pozdravem Ivan Vodička

Jiří Smítka 14.11.2011 13:42

Dobrý den, mam ford Fusion 1,6 upravený na LPG již tři roky. V posldením půlroce jsem cítil občasné zaškubání motoru při volnoběhu. Posléze se mi začala svítit kontrolka motoru a já plánoval kontrolu motoru a řídící jednotky u Fordu. Bohužel jsem to nestihl a tak jsem skončil na dálnici s propáleným pístem. Výsledkem byla výměna polomotoru ve Fordu bratru za 46 tis. Kč s tím že na vině je LPG s tím, že mi nedávají záruku na vyměněný díl dokud bude LPG namontováno a zapsáno v TP. Co byste mi poradili být na mém místě? Děkuji za odpověď.