Dobrý den, již dva měsíce mám ve voze Š Felicia MPI namontováno
LPG. od toho času jezdím v bundě a čepici, jelikož ochlazování reduktoru je takové, že pro topení už tepla moc nezbývá. U známého jsem zjistil, že napojení reduktoru je tzv.paraelní provedeno pomocí "T" spojek. Propojení tak není
seškrceno a topení není nadměrně ochlazováno reduktorem.
Topení je nefunkční i po vyčštění, výměně termostatu-škoda a chladiče.
Dobrý den pane Paull,
Pokud se závada nahodile opakuje, bude se příčina hledat obtížněji. Pokud jste technicky dostatečně zdatný, můžete zkontrolovat připojení kabelových oček , napájení LPG systému bývá zpravidla připojeno na kontakty akumulátoru (plusový i mínusový pól), občas se stává, že např. po dobíjení baterie v mrazech zůstanou tyto kontakty nedotaženy, a pak by se nespolehlivé napájení mohlo takto projevovat. Další relativně lehce kontrolovatelné je ještě zapojení kabelového konektoru do přepínače, ten musí být plně zasunut do konektoru na zadní straně přepínače. Další zjišťování již bude spíše na odbornou diagnostiku.
P.S. poznámka o Vaší dostatečné technické zdatnosti skutečně není myšlena ironicky - někteří např. „humanitárně zaměření zákazníci“ (ale ani toto označení nemyslím pejorativně – zkrátka každý jsme nějaký) občas ani nevědí, že mají ve voze akumulátor, natož jak vypadá a kde je, a péči o své vozidlo přenechávají kompletně autoservisům.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den pane Vodička
Děkuji za odpověd na nefunkční přepínač na LPG od BRC
Pojistky jsem zkontroloval jsou OK Druhý den jedu asi po 3 km zacnou kontrolky blikat přepínač se zmátořil a šel i po několika zkouškách jak by asi jit měl.Dnes jedu znovu ale již vše mrtvé plyn nejde ani kontrolky ani prepinac ani po 30 km se to nezmátořilo.Jestli víte poradte díky Paull
Dobrý večer Tomáši,
Přestavby vozů Kia Cee´d i Hyundai i30 jsou možné, problém v tom nevidím. Hyundai nyní dokonce nabízí prodej nových vozů již s přestavbou na LPG, používají systém BRC (je to i námi preferované zařízení). Ale tyto motory nemají (alespoň podel údajů které máme k dispozici) "hydroštely", ventilová vůle 0,20/0,25mm je nastavena mechanicky. Pokud je mi známo, Hyundai pro své přestavby v současnosti nepoužívá žádnou dodatečnou ochranu ventilových sedel (FL), ale u nás provedené přestavby těchto motorů jsou v naprosté většině aditivací vybaveny (viz např. údaje v naší fotogalerii např. zde: <a href="http://neptun-harfa.cz/I30/3544.html">neptun-harfa.cz/I30/…</a> ).
Jinak jsem rád, že jste s dvouletým provozem na LPG spokojený.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den,
uvažuji o koupi 1,4 starší Kia ceed nebo hyundai i30 a následné přestavby na Lpg. Mají jsou tyto motory vhodné na lpg - tvrzené ventily, vent. sedla?
Mají tyto motory hydroštely nebo se musí seřizovat manuálně?
FL beru jako samozřejmost. Nyní používám u fordu lpg najeto prozatím 2roky 50tkm a spokojenost. Plánuji novější vůz s brc. Děkuji za info
Ještě jednou dobrý den pane Žid,
Zjišťoval jsem nějaké podrobnosti ohledně Vašich potíží. Podle sdělení Vaší montážní firmy se jedná o Mercedes ML 350 s motorem 3,5 V6 o výkonu 200kW s automatickou převodovkou. Dále jste se údajně zatím ani nedomluvili na kontrole a seřízení po montáži. Určitě bych doporučoval kontrolu a doseřízení (ať již u montážní firmy, nebo u nás, či kdekoli jinde - to je na Vašem uvážení). Ale Vámi udávaná spotřeba 11 litrů bude u tohoto vozu při provozu na LPG podle mého názoru zcela mimo realitu. Vždyť já jezdím s Octavií, také s automatem ale vpodstatě s polovičním motorem - 1,8 110kW a na LPG se v dlouhodobém průměru pod 11 litrů nedostanu (to se mi povede občas při jednotlivé jízdě...). Tolik jako doplnění k mé předešlé odpovědi.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den pane Faško,
jsem rád, že jste spokojen, mechanikovi jsem Vaši pochvalu předal. Revize LPG je předepisována každých 10.000 km, takže správně by to mělo být před Vaší dovolenou. Ale vzhledem k realitě současného života si myslím, že se nic nestane když přijedete až po návratu z dovolené (pochopitelně pokud nepociťujete s vozem problémy, a když se cestou nestane žádná nehoda...).
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den pane Žid,
Předně Vám musím napsat, že jsem byl ve velkém pokušení Váš příspěvek vymazat. Na našem fóru kritizujete práci i přístup jiné společnosti. Oprávněnost Vaší kritiky nemá nikdo šanci si ověřit, a dotčená firma se ani nemůže účinně bránit. Ale to je bohužel vlastností většiny diskuzí prostřednictvím sítě, a já zde nejsem v roli cenzora. Proto zůstal Váš příspěvek na fóru v plném znění.
Takže nyní k Vašemu vozu: nevím bohužel jaký motor máte ve Vašem Mercedesu – může to být od čtyřválce 2,3 až po motor 5,5 V8 AMG. Ale podle toho, že píšete spotřebu na benzin před přestavbou 11 litrů, tak bych hádal pouze na čtyřválec 2,3 o výkonu 110kW s mechanickou převodovkou. Obecně bývá podle naší zkušenosti nárůst spotřeby po přestavbě cca 1-2 litry, pochopitelně podle provozních podmínek. Tomu by odpovídalo ve Vašem případě cca 13 litrů. Jestli však máte spotřebu 20 litrů tak, jak uvádíte, musí být někde zásadní chyba. Pokud jde do motoru tak příliš bohatá směs, zaregistruje to benzinová ŘJ, uloží závadu „bohatá směs“ a rozsvítí kontrolku na palubní desce.O té se však nezmiňujete – takže je i možné, že nesvítí, a pak by to mohlo znamenat, že je bohatost směsi v pořádku. Další možnost krátkého dojezdu (pouze z Prahy do Plzně) mohou být i extrémní mrazy, které minulý týden panovaly. Dodávka plynu z nádrže je zajišťována pouze tlakem plynu, a jak známo, s poklesem teploty dochází i k poklesu tlaku plynu v nádrži. Proto se mohlo stát, že Vám systém již přepnul na benzin, ale v nádrži ještě nějaký plyn zůstal (přepnutí na BA je dáno poklesem tlaku plynu na vstřikovací liště LPG, nikoli množstvím plynu v nádrži), a tudíž spotřeba není tak velká jak se zdá. Doporučuji psát si všechna tankování i se stavem tachometru a spotřebu průměrovat.
Dále neuvádíte zda jste byl po přestavbě (provedené před týdnem, najeto 1800km) na kontrole a doseřízení. Běžně se doporučuje kontrola tlaku plynu a SW nastavení cca 1000 km po přestavbě – přece jen mechanické komponenty se usadí na provozní hodnoty, a tím se může i změnit nastavení celého systému. My u našich přestaveb tuto kontrolu doporučujeme, byť u většiny současných vozů tento zásah nebývá potřebný (ale Váš Mercedes může být tou výjimkou potvrzující pravidlo).
Poslední možnost velké spotřeby jsou provozní podmínky a jízdní způsob – ty však můžete částečně ovlivnit pouze Vy.
To je k technickým aspektům Vaší přestavby vše. Přístup pracovníků Vaší montážní firmy komentovat nebudu – jedná se vždy o jednání dvou lidí, a já jsem mu nebyl přítomen.
Prohlídce Vašeho vozu, kontrole funkce se nijak nebráním, systém BRC v nabídce máme, takže jsme schopni zkontrolovat funkci celého systému, a event. nedobroty upravit. V případě Vašeho zájmu doporučuji telefonický kontakt na příjem zakázek 777 30 50 80, v současnosti máme cca na týden dopředu obsazeno.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den, Chválím mechanika za úpravu hadice k reduktoru. Od poslední návštěvy je vše na Golfu O.K.(OK) a LPG všem doporucuji. Chtěl bych se zeptat. Za měsíc se chystam do rakouska na lyže, tou dobou budu mít okolo 9-10000 km od montáže. Je problém když přetáhnu revizi o 500km nebo je lépší se stavit při 9000km? Děkuji
K dotazu na Mercedes ML jsem zapomněl dopsat jméno,omlouvám se nejsem anonym:-).Pavel Žid