Seznam příspěvků

RECAP

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 25.03.2013 16:53

Dobrý den pane Vít,
Já takovou zkušenost nemám, a nesetkal jsem se s relevantními skutečnostmi, které by tento jev prokazovaly či vysvětlovaly (proto zvýšenou spotřebu oleje či zvýšený únik oleje nemůžeme řešit jako vadu způsobenou LPG pohonem). Naopak mám zkušenosti s tím, že se ještě nedávno proklamovalo jako „všeobecně známé“ že „plyn patří do kamen“, „ničí motory“ atd, nejčastěji od značkových servisů. Paradoxně také od těch, kteří dnes nabízejí k prodeji nová vozidla s LPG pohonem…
Plyn je prostě alternativní palivo, které má jiné vlastnosti než benzin. Např. je levnější (to se nám líbí), spalováním zatěžuje méně životní prostředí (to se nám také líbí), hoří při vyšší teplotě (to se nám u některých motorů nelíbí, u jiných ano), ……., a stále se kolem něj točí mnoho zjednodušených tvrzení a polopravd (ostatně jako okolo téměř všeho).
S pozdravem Ivan Vodička

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 25.03.2013 16:53

Dobrý den Jane,
Systémy Lovato se dodávají do ČR v několika hardwarových provedeních, a také s různým firmwarem řídící jednotky. Některé verze snímají pouze teplotu vody, některé pouze teplotu LPG, a některá provedení obě teploty. V ovládacím programu je nastavena určitá teplota, kdy systém umožní přepnutí na LPG. Další faktor je umístění komponentů a proudění vzduchu v motorovém prostoru. Pokud je např. Vámi uváděných 14 pod nulou, a Vy pojedete pomalu v koloně v pražské ranní špičce, budou komponenty v motorovém prostoru minimálně ochlazovány proudícím náporovým vzduchem a dříve se ohřejí. Pokud krátce po nastartování najedete na dálnici a pojedete vysokou rychlostí, bude „průvan“ v motorovém prostoru řádově vyšší, ale s tím se i řádově zvýší soustavné ochlazování všech komponentů v motorovém prostoru. Toto ochlazování podstatně prodlouží dobu potřebnou k ohřátí reduktoru a přepnutí na LPG. Vaše montážní forma kontrolovala provedení přestavby a nastavení programu a nenašla problém. Osobně bych vyzkoušel (dokud mrzne), zda se doba pro přepnutí změní v závislosti na rychlosti a zatížení, a potom event. řešil dále (např. zkušební jízda po ránu s připojenou diagnostikou a monitorování nárůstu teplot až do okamžiku přepnutí…)
S pozdravem Ivan Vodička

Petr 25.03.2013 16:00

Dobrý den.Jezdím ne LPG asi 8 roků.Voctaviji 2,0/85kw Poslední dobou mám problém,že se mě pod víčkem dolévání olejeTvoří emulze.Je také v trubce ,kudy vede do motoru mněrka oleje.Mechanik mě řekl,že to LPG dělá,když se jezdí na krátké trasy.Že po delší trase se to po prohřátí odpaři.Olej je čistý.Má mechanik pravdu?Mám srtach z těsnění pod hlavou.Renault Club sekce Trafic/Masteroda se mě nestrásí.

Michal Vít 25.03.2013 12:47

Dobrý den,

mohu se zeptat na Váš názor na obecně (v servisech) proklamovanou informaci, že provoz na LPG ničí veškerá těsnění (případně některá) v motoru, což vede ke zvýšené spotřebě oleje po nějakém čase (10-20-30 tis. km)? Nikde jsem se tu o tom nedočetl, ale servisy, které mají zkušenosti s těmito vozy (tj. posledních třeba deset let se zabývají opravami motorů a mají možnost se setkat i s těmi na LPG) se na této zkušenosti shodují. Setkáváte se s tímto, případně vztahuje se Vaše záruka i na toto?

Děkuji

Jan 25.03.2013 11:07

Dobrý den,
mám v Renault Megane r.v.2011 namontovaný systém Lovato. Dle mého názoru se ale v chladivých dnechj nespíná tak jak má. Při nějakých -4C° se mi přepne až po ujetých asi 6km jizdy, při -8C° po 13km a při -14C° se mi nepřeplo vozidlo na plyn vůbec(tedy po ujetí 20km). Všem známým to přepíná do 3km i při -10C°. Ve firmě kde mi montovali LPG mi řekli, že je to normální kvůli nějaký ochraně motoru a že mám novější a dražší systém, než mí známí. Nemyslíte si, že je třeba jen špatně nastavená řídíci jednotka, když známým to přepíná mnohem dříve?

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 21.03.2013 18:52

Dobrý den Petře,
pokud má Váš MV kromě dvou vodičů na ovládání cívky ještě jeden kabel, patrně bude vycházet z elektrického snímače polohy plováku na MV. Ten může sloužit k zapojení kontrolky rezervy plynu v nádrži - ovšem za předpokladu, že bude propojen s ŘJ LPG, která tuto funkci a typ snímače bude podporovat. Doporučím konzultovat u Vaší montážní firmy, patrně se bude jednat o starší systém LR IGS. Poslal bych Vám nějaké odkazy, ale neuvedl jste na sebe kontakt. Můžete mi také napsat na adresu vodicka{zavinac}neptun-harfa.cz
S pozdravem Ivan Vodička

Petr 21.03.2013 18:23

Dobrý den, bylo by možné, aby mi někdo poslal schéma zapojení Multiventilu - mám Audi A4 Avant 1,8, LPG systém je Landi Renzo kontinuální vstřik. Pokud vím, tak normálnímu multiventilu vedou pouze 2 drátky - k nápájení magnetického ventilu k uzavření přívodu plynu do motoru, na svém multiventilu jsem ale našěl ještě jeden vodič, a opravdu mi není jasné, k čemu by mohl být. Snad jen k signalizaci množství plynu v nádrži?
Za odpověď předem děkuji

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 21.03.2013 12:35

Dobrý den pane Zejda, reaguji na Váš příspevěk č. 1205:
Po několikerém telefonickém i písemném kontaktu ohledně možnosti nahradit rezervu u Nissana opravnou sadou jsem získal následující odpověď:

Evidenční číslo žádosti: 1-3W2Z17
Vážený pane Vodičko,
Na základě Vaší žádosti ze dne 20.3.2013 jsme obdrželi odpověď z technického oddělení společnosti Nissan Sales CEE Kft.
U vozidel značky Nissan, kategorie M1 a N1, může být náhradní kolo nahrazeno prostředky pro bezdemontážní opravu poškozené pneumatiky umožňující nouzové dojetí.
pozdravem Barbora Růžičková
Zákaznická linka Nissan Česká Republika

Toto vyjádření již považuji za dostatečné, a odeslal jsem je i na Vaši adresu mejlem.
S pozdrřavem Ivan Vodička

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 20.03.2013 08:21

Dobrý den Vašku,
U Octavií montujeme přípojku plnění na nárazník (viz obrázky různách modelů v naší fotogalerii zde: <a href="http://neptun-harfa.cz/Octavia/3690.html">neptun-harfa.cz/Octa&hellip;</a> ). Octavie má v benzinovém provedení pod víčkem tankování benzinu gumovou manžetu a do ní plnění uchytit nelze. Octavie na LPG z výroby má tuto gumu a uchycení ve voze řešeno jinak.
S pozdravem Ivan Vodička

Vašek 19.03.2013 14:47

Dobrý den, mám Octávii II,1,6, r.v. 2011 a chci umístit plnící hrdlo LPG pod víčko benzinové nádrže, tak jako to má řešený OC již z výroby. Máte s touto montáží zkušenosti a jakou? Jste schopni mi provést tuto montáž? Předem děkuji za vaši odpověď. Vašek