Seznam příspěvků

RECAP

David 21.11.2014 10:31

Dobrý den,
omlouvám se za příspěvek, který sem asi úplně nepatří, ale nedá mi to, abych nezareagoval pane Vodičko na Vaši informaci v předešlé odpovědi. VW Caddy najel od 4/2013 do 11/2014 370 tis.km? Pokud správně počítám, tak to je 19 měsíců a vychází to tím pádem na denní průměrný nájezd 649 km, 365 dní v roce !! Tomu opravdu někdo věří?

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 21.11.2014 09:05

Dobrý den Jiří,
Přestavba vozu Kia Rio 1,4 je možná se systémy sekvenčního vstřikování plynné fáze LPG. Provedení přestavby Vašeho typu vozu si můžete prohlédnout v naší fotogalerii zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/Rio/3431.html">www.neptun-harfa.cz/&hellip;</a> . Toto konkrétní vozidlo jsme na LPG přestavovali v březnu 2011 při stavu tachometru 18.000km, naposledy u nás byl zákazník tento měsíc na pravidelné Revizi LPG a výměně filtrů. Stav tachometru měl 100.000km, takže na LPG najezdil 82.000km. Za tu dobu nemáme v naší evidenci u tohoto vozu evidován žádný problém s provozem vozu, pouze jsme měnili filtry, svíčky, pneumatiku, měřili emise a zajišťovali STK. Posledním mě známým rekordmanem v kilometrickém proběhu našich montáží je jeden VW Caddy, který po přestavbě na LPG se systémem BRC najezdil od přestavby v 04/2013 do dneška neuvěřitelných 370.000 km!!! LPG komponenty jsou stále původní. Z tohoto je patrné, že tvrzení Vašeho servisu neplatí na 100%, auta která jezdí na LPG bez problémů skutečně existují…
Pokud byste se pro přestavbu na LPG u naší společnosti rozhodl, můžete mi napsat na mejl, nebo zavolejte na náš příjem zakázek. Domluvili bychom typ zařízení a event. i způsob dodatečné ochrany ventilů.
S pozdravem Ivan Vodička

Jiří 20.11.2014 15:58

Dobrý den,
prosím o radu, chci předělat na LPG Kia rio 1,4 16v rok 2008, najeto 67000km. V Kia servisu mi řekli že po ujetí zhruba 70 000km hrozí zaklepání ventilů, drahá oprava hlavy motoru, tudíž se lpg nevyplatí. Chtěl bych vědět Vaši zkušenost s auty po ujetí 150 000km na lpg a doporučit který systém plg je vhodný do tohoto typu motoru, přimazávání a přívstřik benzinu - pokud je nutný, myslím si, že předělání na LPG ztrácí smysl - malá úspora. Děkuji za odpověď.

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 17.11.2014 11:34

Dobrý den Honzo
a další zájemci o přestavbu a provozní vlastnosti motorů TSI na LPG. Doplním moji odpověď č. 2181.
Cestou do Itálie a zpět jsme s naší firemní Octavií 1,2 TSI 77kW motor CJZA najeli 2098 km. Jedna cesta byla na hranici povolených rychlostí (na dálnici typicky 3000 otáček, rychlost podle tachometru cca 140km/h, jinde jak mi to provoz a strach z radarů umožňoval…), druhá byla ve skupině s pomalejším vozem, na dálnici cca 120km/h. Při pomalejší jízdě zobrazoval palubní počítač průměrnou spotřebu 5,6 litru, při rychlejší jízdě to bylo 6,1 litru. Po konečném dotankování benzinu i LPG „po víčko“ jsme vypočítali celkovou průměrnou spotřebu 5,61 litrů LPG a 1,02 litru benzinu na 100 km.
Pokud byste chtěl další podrobnosti ohledně přestavby motorů TSI, můžete mne kontaktovat na tel. Příjmu zakázek 777 30 50 80.
S pozdravem Ivan Vodička

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 17.11.2014 11:32

Dobrý den pane Pulchart,
Jsem rád, že jste i přes počáteční nedůvěru s LPG pohonem spokojený. Navíc mě těší i veřejné ocenění naší práce. Zítra si v databázi dohledám, který mechanik prováděl právě Vaši přestavbu a poděkování mu (ale i ostatním pracovníkům Neptunu) vyřídím. Přeji Vám bezproblémový provoz na LPG a možná se uvidíme, až přijedete na Revizi či výměnu filtrů.
S pozdravem Ivan Vodička

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 17.11.2014 11:32

Dobrý den Jardo,
Děkuji za Vaši důvěru, nerad bych ji zklamal. Vlastníma rukama přestavby neprovádím (vyjma vlastních vozů, nebo u občasných speciálních případů…). Zaměřuji se zejména na diagnostikování problémů a nastavení LPG systémů a uvádění novinek do provozu. Ale budiž, na Vaše otázky odpovím. U žádného svého vozu jsem si při navrtávání sací potrubí nedemontoval, pouze jsem „foukal a odsával“. Stejně bych postupoval i u vozu Hyundai. Ve firmě Neptun Harfa jsme našli několik „zpřízněných“ vozů našich kolegů či známých, ze kterých jsme udělali „pokusné králíky“ a namontovali jim právě jednotky s připojením k OBD. Takže mám soustavné informace o provozu vozů se všemi v Neptunu nabízenými systémy BRC Seq PD, AC Stag Q-Box Plus, Zavoli New Bora, Lovato OBD i Landi Renzo Omegas ve verzích s připojeným OBD. Nemyslím si, že je použití verzí jednotek s připojením k OBD nutné. Je to nadstandardní možnost, která nabízí větší komfort v provozu, nastavení a údržbě, ale pro vlastní provoz není nezbytná.
S pozdravem Ivan Vodička

Pulchart M. 16.11.2014 19:40

Dobrý den, před rokem jsem si nechal u vás v servisu namontovat LPG do vozidla Honda CR-V. K pohonu LPG jsem neměl důvěru, na netu lze najít spoustu "zaručených" informací o problémech s následným provozem. Musím po cca 16 tis. km konstatovat že vozidlo jezdí naprosto bez problémů a nevyskytla se jediná závada.Vaše práce odvedená při montáži a výborně "vyladěné" nastavení řídící jednotky - vše naprosto profesionální.Jsem přesvědčen, že pokud někdo systémům LPG a jejich nastavení rozumí je to pan Vodička spolu s týmem mechaniků.Moc Vám všem děkuji a přeji hodně úspěchů.

Jarda 16.11.2014 19:24

Dobrý den pane Vodičko,

velice Vám děkuji za odpovědi (13.11.14 18:32) na mé otázky. Zejména oceňuji, podle mého názoru, férovou odpověď ohledně vrtání otvorů do sání. Pokud dobře rozumím odpovědi týkající se připojení OBD, funkce přináší výhodu pouze za určitých, méně častých okolností při provozu. Instalace nemusí mít vždy znatelný vliv např. na činnost motoru, zachování výkonu či snížení spotřeby při provozu na LPG.
U obou odpovědí uvádíte, že hodně záleží na konkrétním typu vozidla/motoru. Uvedu tedy konkrétní případ a opět bych byl rád za Váš názor na věc.

automobil/motor: Hyundai i30 (r. v. 2012), 1,6/88kW
plynové zařízení: Landi Renzo + elektronická tlaková ochrana ventilových sedel

1.) Demontoval byste sání nebo byste použil odsávání?

2.) Doporučil byste instalaci řídící jednotky s možností připojení na systém OBD?
Je možné provést montáž i dodatečně?

Děkuji
Jarda

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 13.11.2014 18:32

Dobrý den Honzo,
Přestavby přímovstřiků jsou aktuální pro výrobce plynových systémů i montážní firmy – bez toho bychom za pár let neměli co přestavovat. Např. minulých 14 dní jsem intenzivně jezdil s Golfem 1,4 TSI 90kW na LPG, tento týden jsem v Itálii u výrobce na dalším školení na nové systémy TSI. Konkrétně je zde jeden Ford Kuga a naše firemní Octavia 1,2 TSI 77kW s novým motorem CJZA. Naše Octavia má na LPG najeto přes 5.000km se spotřebou cca 6 litrů LPG a do jednoho litru benzinu. Cestou do Itálie jsme se dostali na skutečnou spotřebu nádherných 5,6 litrů plynu ( na dálnicích jsem motor nešetřil a naplno využíval rychlostních limitů…) a zatím neměřitelnou spotřebu benzinu (ručučka se nepohnula, uvidíme kolik dotankujeme po cestě zpět do Prahy). Takže zde vidíte že se systémům pro přestavbu přímovstřikových motorů poměrně intenzivně věnujeme. Na našich stránkách zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/Cenik-montazi-LPG-pro-motory-FSI,-TSI,-TFSI,-GDI/3874.html">www.neptun-harfa.cz/&hellip;</a> máme pod ceníkem uveden částečný seznam motorů, pro které Vám již přestavbu nabídnout můžeme. Přesto není přestavba těchto motorů jednoduchá, kromě typu motoru je potřeba zohlednit i další provedení konkrétního vozu, přestavby realizujeme po individuelní domluvě a prohlídce vozu.
S pozdravem Ivan Vodička

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 13.11.2014 18:32

Dobrý den Jardo,
Výkonné odsáváví (nikoli domácím vysavačem) i vyfukování tlakem vzducu dokáže mnoho. Ale stoprocentní by určitě bylo navrtávat demontované sání. U některých motorů to bez demontáže potrubí ani není možné, potrubí sundaváme, u jiných odsáváme. Jsou i motory, kde je demontáž sacího potrubí na půl dne práce. Proto nemohu dát jednoznačnou odpověď.
Jednotky s možností připojení OBD dokážou číst online za provozu na LPG zejména dlouhodobé a krátkodobé korekce prováděné benzinovou jednotkou. Pak je možné v určitých případech použít tzv. autoadaptační režimy LPG jednotek, které mohou podle těchto korekcí průběžně přizpůsobovat dávkování plynu požadavkům benzinové elektroniky. Moje zkušenost je taková, že je nejdůležitější správné mechanické provedení přestavby a následně kalibrace LPG systému. Okruhy automatického přizpůsobení jsou až poslední „nadstavbou“, která může „vyhladit“ drobné odchylky základních parametrů. Použití autoadaptací podle OBD korektorů se nedá používat jako „paušální všelék“ LPG nastavení. Jejich využití bych doporučoval až podle konkrétních vozů a motorů.
S pozdravem Ivan Vodička