Seznam příspěvků

RECAP

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 26.01.2015 08:57

Dobrý den Honzo,
Předně je nezbytné rozlišovat vozidla která pro provoz na LPG (nebo CNG) upravil přímo výrobce ve fabrice při výrobě vozu od těch, které upravil prodejce např. ve své prodejní síti či u jiných smluvních partnerů.
Přestavby provedené výrobcem (nyní např. Škoda, VW, Dacia, …) jsou technicky dokonalejší. Výrobce může uzpůsobit všechny potřebné komponenty i řídící program pro provoz na LPG. Většinou se údajně používá jiná hlava válců a vačkové hřídele. Ale např. Škodovácké motory 1,6 na LPG měly i jiný plastový odlitek sacího potrubí. V programu řídící jednotky benzinu je mj. jiný průběh základní mapy i regulace předstihu zážehu. Z těch komfortních funkcí se jedná např. o zobrazování dojezdu na jednotlivá paliva (byť u LPG poměrně nepřesně). To jsou změny, které naše dodatečné přestavby (ale ani přestavby prováděné prodejci nových vozů – nyní např. Hyundai, Kia, Mitsubishi, …) nemohou realizovat.
Daní za tovární přestavby je zpravidla vyšší cena (ale budiž, za více peněz dostanete skutečně lepší přestavbu). Podstatnější problém však vidím v následném servisu továrně provedených přestaveb. Podle mých informací i zkušeností je zablokován diagnostický konektor LPG, a proto se běžné plynařské servisy nespojí s řídící jednotkou LPG a tudíž nejsme schopni provádět ani servis těchto vozů. Proto musejí zákazníci i na LPG servis do značkových servisů prodejce. A tam bývá problém (podle zkušeností, které od uživatelů těchto vozů máme). Ne každý značkový servis má mechanika proškoleného na LPG, a i ten proškolený nemívá s LPG provozem velké zkušenosti. Pokud chcete koupit vozidlo s tovární zástavbou LPG systému, doporučuji zjistěte si, zda ve Vašem značkovém servisu je proškolený plynař, a jestli se mu tam na plynový servis nějaké vozy objevují. Pouze pak se dá předpokládat, že budete mít svoje auto také kde servisovat. Další informace o továrních přestavbách se dají získat od uživatelů těchto vozů.
Provedení dodatečné přestavby na LPG u VW Caddy tak jak jsme je realizovali v naší firmě si můžete prohlédnout v naší fotogalerii zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/VOLKSWAGEN/3189.html">www.neptun-harfa.cz/&hellip;</a> . Starší ojeté vozidlo s namontovaným LPG (lhostejno jestli s tovární či dodatečnou přestavbou) bych si já nekoupil. U nového vozu bych o tovární přestavbě možná uvažoval.
S pozdravem Ivan Vodička

Tom 26.01.2015 06:38

Přesně takto se Lovato hlásí o servisní prohlídku. Standardně nastavená po 360 hodinách provozu, resetuje se LPG diagnostikou.

Vasil 25.01.2015 11:32

Dobrý den, měl bych dotaz k systému Lovato. LPG již mám v autě cca 2 roky a teď mi začala při vypnutí motoru pípat řídící jednotka (tlačítko) Znamená to nějaký problém? Dle všeho funguje standartně LPG se klasicky startování na benzín po zahřátí se normálně přepne na LPG. Jen při vypnutí motoru zapípá a rozsvítí se oranžová a rozbliká zelené kontrolka. Předem děkuji za vaší odpověď.

Honza 23.01.2015 12:01

Dobrý den pane Vodičko, rád bych pořídil VW CADDY na LPG, a proto si dovoluji Vás požádat o odborný názor zda je vhodné zakoupit Caddy Bi Fuel 1,6 75 KW s již namontovaným továrním LPG, anebo je v tom nějaký háček. Mám tím na mysli revize, servisování u vás nebo jen u VW? Jakou roli v tom hraje stáří vozu? Nebo je lepší pořídit Caddy 1,6 benzin a LPG realizovat nově? V tom případě je dodatečně namontovaný systém s nádrží LPG pod podlahou jako u továrního produktu? Jde mi o srovnání, čemu byste Vy dal přednost, bude pro mne rozhodnutím. Děkuji Vám za pomoc.

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 22.01.2015 16:48

Dobrý den Honzo,
Pro Opel Corsa z roku 2003 můžeme použít libovolný sekvenční systém z naší nabídky. Nevím v jakých provozních podmínkách nejčastěji jezdíte, kolik km má Corsa za sebou atd. Ale pokud bych měl pouze na základě stáří vozu doporučit, přiklonil bych se k některému ze systémů polského výrobce AC Stag (varianty Stag 4 Plus nebo Stag Q-Box Basic). Dále bych pro Vaši Corsu doporučil nějaký ze způsobů aditivace ventilů. Podrobnosti máme zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/Ochrana-ventilovych-sedel/3467.html">www.neptun-harfa.cz/&hellip;</a> .
S pozdravem Ivan Vodička

Honza 22.01.2015 13:57

Ještě pro upřesnění dotazu č. 2273, jde mi hlavně o spolehlivost a nákladovost případného servisu a údržby.. nejlepší poměr cena/výkon. Děkuji

Honza 22.01.2015 11:57

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jakou značku z vámi nabízených výrobců byste doporučoval pro montáž LPG do Oplu Corsa 1.2 55 kW, r.v. 2003? Děkuji za odpověď.
S pozdravem Honza

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 20.01.2015 13:39

Dobrý den pane Málek,
Zobrazování množství plynu v nádrži je skutečně výrazně nejslabší část systému. Problém však není v diodovém zobrazovači (přepínači). Největší nepřesnost je v magnetickém přenosu z plováku multiventilu na elektrický snímač jeho polohy. To je věc principielní, daná konstrukcí homologovaných komponentů a v současnosti ji nejsme schopni obejít. Další, podstatně menší nepřesnost je skryta v zatlumení a zprůměrování hodnot snímače v řídící jednotce. O nepřesnosti zobrazování zásoby LPG víme. Proto naše zákazníky upozorňujeme, že je indikace množství LPG poměrně nepřesná a ukazatel je pouze orientační.
S pozdravem Ivan Vodička

Málek 20.01.2015 10:58

Dobrý den,
diodový ukazatel paliva lpg je poněkud problémový. Zajímalo by mě jestli jsou i jiné spolehlivější ukazatele a na kolik by cca přišly? Děkuji

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 19.01.2015 09:41

Dobrý den Ivane,
Motory K4M-A6 v Dacii Logan a Duster jsou poměrně často přestavovány. Do těchto motorů doporučujeme nějaký způsob ochrany ventilů (podrobnosti zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/Ochrana-ventilovych-sedel/3467.html">www.neptun-harfa.cz/&hellip;</a> ). Konkrétní provedené bychom si domluvili při event. zadávání zakázky.
S pozdravem Ivan Vodička