Seznam příspěvků

RECAP

Stehlík 18.10.2015 22:50

Dbrý den! Vlastnín Renault Espace 2,0, který jsem plynofikoval. Zatím jsem na LPG najel cca 15000 km, Motor má celkem 180000km. Prý na LPG hrozí zaklepání ventilů. Je skutečně nezbytné přidávat aditiva, jaká a jakým způsobem? S díky Stehlík, Poděbrady

Josef 18.10.2015 01:29

Dobrý den,
chci si pořídít Fiat Stilo 1.6 a přestavit na plyn. Jaký systém byste mne doporučil? Četl jsem na jedné internetové stránce, věnující se LPG přestavbám a foru, kde nedoporučují drahé italské systémy BRC, LANDI RENZO a holandské systémy kvůli vysoké ceně dílů. Ba naopak doporučení patří českému výrobci nebo polskému STAGG, kde za nižší cenu dílů dostanu maximální možnou kvalitu a dostupný servis. Dalším kritériem je poruchovost. I zde jsem se dočetl, že všechny LPG systémy mají životnost vstřikovačů zhruba 50 tis km při nejlepších možných kvalitách LPG a reduktoru 100tis km.

Jak to vlastně je s výdrží, spolehlivostí LPG systémů, co nevyhnutelně odchází a na co se má člověk připravit a čekat, když se rozhodne pro LPG?

Karel F 17.10.2015 21:35

Chci se podělit o jednu zkušenost. Měl jsem únik vody pod reduktorem. Zjistilo se vadné kolínko, tak se vyměnili obě. Při tom se muselo demontovat teplotní čidlo a to nevydrželo, tak se dalo jiné. Jaké bylo moje překvapení, že nyní přepnutí na LPG trvá nejméně 2x tak dlouho. Za mrazů by se to nepřepnulo asi vůbec. Tak jsem pátral a zjistil, že ty teplotní čidla mají různé odpory a zřejmě je tam nyní čidlo špatné (s velkým odporem) a teplotu vody vyhodnocuje špatně (při 80°C ukazuje asi 40°C). Vyřešil jsem to zatím tak, že jsem tam paralelně připájel odpor 2kOhm. Nevím, zdali to nyní nebude přepínat zase moc brzy (studené).

L.Monhart 17.10.2015 15:27

Dobrý den. Koupil jsem nové Berlingo 1,6VTi 120 a prosím jaký by jste mi doporučil systém LPG. Typ motoru je 5F01, prosím i emulaci stavu benzínu a el.přimazávání. Je možnost připojistění? Děkuji

Jaroslav Sirovy 16.10.2015 23:43

Dobry den mam 10 mesicu instalovan system Stefanelli na LPG.Od zacatku mam problem pri zahratem motoru mi na jizdu na Lpg motor vynechava.Nejvic pri zatezi(kopec,prudke pridani plynu) na benzin to nedela.Jinak pri jizde bez problemu obcas si skytne.Take jsem se chtel zeptat nedal jsem si primazani,bylo mi receno ze se nemusi? Mam Land Cruiser FZJ 80 4.5 litru.Dekuji za info Jarda

Anonym 16.10.2015 16:33

Děkuji Vám za vyčerpávající odpověď!
S pozdravem....
Pavel Nossek

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 16.10.2015 15:07

Dobrý den Pavle,
Nevím jaký plynový systém a s jakým přepínačem máte ve voze. Většina dodělávaných LPG systémů signalizuje provoz na LPG zelenou LED diodou s nepřerušovaným světlem. Blikání, oranžová nebo červená barva většinou značí, že se jako palivo používá benzin. Pokud máte LPG systém přímo od Vašeho prodejce nového vozu a nejste spokojen s informacemi, které Vám dal, můžete se obrátit na dodavatele LPG systému (v případě dodatečné montáže zajišťované prodejcem) či na technické oddělení importéra (v případě že se jedná o originální zástavbu zajišťovanou výrobcem či dovozcem). Nevím kolik jste najezdil kilometrů ve vaší nejistotě, ale odvodit se to dá i podle toho, kolik litrů jakého paliva postupně tankujete.
S pozdravem Ivan Vodička

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 16.10.2015 15:06

Dobrý den pane Martine,
Jsem přesvědčen, že provoz na LPG obecně má své místo jak ekonomicky tak i ekologicky. Ale jednou z podmínek je dobrý stav vozu jako celku i správná funkce LPG systému. A když elektronika signalizuje chybu ve složení bohatosti směsi, auto jezdí bez vzduchového filtru atd (jak uvádíte), bude něco špatně. Následkem pak může být vyšší opotřebení či přímo poškození některých částí motoru. Doporučil bych jezdit několik dnů po sobě pouze na benzin, bez jediného přepnutí na plyn. Následně nechat zkontrolovat stav benzinového pohonu (skutečné hodnoty, to že auto jezdí docela normálně, ještě nemusí nic znamenat…). Až když bude provoz na BA v pořádku, má smysl nechat dotřídit a prověřit funkci na plynový pohon.
S pozdravem Ivan Vodička

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 16.10.2015 15:06

Dobrý den uživatelé 2658 a 2654,
Ano, i výhodně nainstalované vstřikovače LPG mohou způsobit problém. Ale z příspěvku jsem vypochopil, že auto nějakou dobu jezdilo dobře, a až nyní začalo zlobit. Také bylo kontrolováno v nějakém servisu. A pokud ten servis zajistil kontrolu nastavení technikem BRC prostřednictvím vzdálené správy, nebudou to amatéři a problému s instalací vstřikovačů by si patrně všimli.
Ale ano, jednou vidět a slyšet je řádově více než stovky slov…
S pozdravem Ivan Vodička

Anonym 16.10.2015 11:32

Dobrý den.Sice jezdím s vozy na LPG pohon již delší dobu,ale v současné době mám problém rozpoznat u Peugotu 3008 skutečnost,kdy je systém LPG v chodu.Prodejce mi sice poskytl určité (podle mne scestné) informace,nicméně mám pocit,že stabilně jezdím na benzín!Mohl byste mi poskytnout radu,v jaké poloze,při jakém svět. signélu přepínače je systém LPG v provozu?Děkuji!Nossek Pavel;mngr