Seznam příspěvků

RECAP

Karel Saab 05.04.2016 23:19

Děkuji za cenné informace. Ten přesný typ reduktoru Stagu nevím, zkusím to nějak zjistit.
Posledně když jsem s tím byl v servisu, tak vím, že mi tam říkal, že tam visela porucha vysoká teplota plynu, proto se ptám, zdali to při vysoké teplotě nějaká ochrana přepne na benzin.

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 05.04.2016 16:21

Dobrý den Karle,
netuším, jak na dálku vyřešit Váš problém. V ovládacím programu současné verze SW (a pokud se pamatuji tak ani v žádné minulé) není žádná položka, kde by se dalo nastavit při jaké maximální teplotě reduktoru se má systém přepnout zpět na benzin. Používáme patřičná čidla teploty a proto většinou takový problém neřešíme. V programu AC Stag se zadá ten typ čidla, který je ve voze namontován. Nebylo by ve Vašem případě vhodnější nastavit v programu správný typ, a nebo patřičný typ namontovat do vozu? Také nepíšete typ řídící jednotky Stag. Za těch více než 10 let co se v ČR montuje, se vyrábělo více typů a SW variant, možnosti výběru typů teplotních čidel se u nich mohou lišit.
S pozdravem Ivan Vodička

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 05.04.2016 16:21

Dobrý den pane Havala,
volbu, zda LPG či CNG nechám na Vás. LPG má mnohem rozsáhlejší síť čerpacích stanic a nižší cenu přestavby. CNG má vyšší cenu přestavby, podstatně nižší pokrytí čerpacích stanic, a o něco nižší náklady na vlastní pohonné hmoty než u LPG.
Pokud se rozhodnete pro LPG, můžeme Vám nabídnout provedení přestavby za použití základního systému AC Stag 200 GoFast, nyní v akční slevě při platbě v hotovosti za 20.400,- Kč. Jsem přesvědčen, že tento systém odvede ve Vašem voze dobrou službu. Kdybyste však chtěl systémy vyšších řad, nic tomu nebrání. Ceník přestaveb máme uveden zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/Cenik-montazi-LPG--/3143.html">www.neptun-harfa.cz/&hellip;</a> , Vašeho vozu se týká sloupec se 4-válcovými motory.
S pozdravem Ivan Vodička

Karel Saab 05.04.2016 11:56

Dobrý den,
když z nějakého důvodu vzroste teplota na reduktoru na max , přepne se plyn na benzin? Mám Stag.
Proč se ptám. Staré čidlo teploty se vyměnilo za jiné, ale je jiné i co se týká odporu a tudíž ukazuje jinou teplotu, nižší, než by mělo. Vyřešil jsem to přidaným odporem, abych zvedl teplotu, jenomže je nyní zřejmě zvednutá i ta horní a např. při 90°C asi ukazuje nějakých 120, nebo i více, to nevím. Zkrátka zničeho nic to přepne na benzin a nelze to přepnout na plyn ani po chcípnutí motoru a znovu nastartování. Jedině asi až to trochu zchladne.

Anonym 05.04.2016 11:39

Dobrý den, mám SEAT Ibiza 1,4 MPI 44kw rv.2001 zajíma by mě cena přestavby a nevím se rozhodnout jesli LPG anebo CNG. Děkuji s Pozdravem Roman Havala

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 04.04.2016 08:11

Dobrý den tazateli 2953,
Pokud se budou postupně zaklepávat ventily, ale budou ještě mít nějakou vůli, poběží teplý motor na volnoběh i v zátěži poměrně bez známek nepravidelností. Na volnoběh bude horší výplach směsi, následkem bude vyšší míra uhlovodíků HC ve výfukových plynech. S největší pravděpodobností jedná o motor s katalyzátorem, který obsah uhlovodíků eliminuje. Analyzátor výfukových plynů měří zplodiny až za katalyzátorem, jehož účinnost se mění s jeho teplotou a stavem opotřebení. Proto se s časovým odstupem nedá z emisního měření určit, zda, a o kolik se ventily zaklepaly, či „zda se na motoru něco děje“. To by se snad jedině muselo měřit při studeném a pak i teplém motoru a určitě před katalyzátorem.
Pokud bude ventil podpálený, poběží motor slyšitelně nepravidelně, a měření emisí pro toto posouzení není potřebné.
Pro zjištění předepsané ventilové vůle (pokud je vymezena mechanicky) je vždy podstatné její skutečné změření.
S pozdravem Ivan Vodička

Emise 01.04.2016 17:45

Dobrý den, zajímalo by mne jestli při částečném poškození motoru z důvodu zaklepání ventilů či jiného možného poškození vlivem jízdy na LPG by výsledek měření emisí na technické prohlídce byl stejný jako kdyby byl motor v pořádku bez jakýchkoliv problémů, tedy jestli by se z tohoto měření emisí dalo třeba zjistit jestli se něco na motoru děje? (myslím tím měření před 2 lety na technické a ted, jestli by byl nějaký rozdíl)

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 01.04.2016 07:36

Dobrý den Zdeňku,
Ve voze máte klasický systém s centrálním směšovačem a elektronickým řízením směsi. Průchod plynu z reduktoru do směšovače reguluje podle pokynů údaje řídící jednotky LPG krokový motorek. Ten by měl neustále přivírat a opět otevírat průřez potrubím. Různé jednotky mají různý algoritmus – některé po vypnutí motoru krokový motorek zcela zavřou, některé po vypnutí motoru „nakrokují“ do defaultní pozice. Proto Vám nemohu říci, zda je Vaše elektronika funkční či nikoli. To, že s odpojeným krokovým motorkem auto jede, se může zdát prima, krokový motorek patrně bude v nějaké částečně otevřené pozici a množství procházejícího plynu bude rámcově odpovídat. Ale určitě je to na úkor spotřeby a životnosti katalyzátoru. Následně se dají očekávat problémy i na emisním měření. Doporučil bych Vám kontrolu u Vašeho plynaře.
S pozdravem Ivan Vodička

Zdeněk 31.03.2016 20:16

Dobrý den pane Vodička,
Minulý víkend sem vyměnil membrány v reduktoru. Při montáži zpět sem zapomnel pripjit konektor ke krokovému motorku, který je mezi reduktorem a destičkou ze které ustí plyn do karburátoru. Všiml sem si toho až dnes a to sem s autem bez problému najel 600km. K čemu tam vlastně je tento motorek a zda je možné jestli vůbec funguje, když i s odpojeným konektorem auto jezdí normalně.
Děkuji Vám za odpověď.

r.k. 31.03.2016 19:19

Děkují Vám za odpověď pane Vodičko,to jste mě uklidnil,protože mám zrovna po servisu,všechny filtry,olej,kompletní rozvody.Ano po přepnutí na LPG to ihned zdechlo, ještě musím zkontrolovat nádobku s chladící kapalinou,zda nedošlo k velkému uniku kapaliny přes reduktor.Překvapila mne tato porucha,protože fa HLPROPAN uvádí ve svém manuálu k systému Magic 2 výměnu membrány reduktoru až po najetí 100000km,ale na foru škodahome zase plynaři uvádějí limit 50000km,já měl najeto 65000km,tak přístě si jej asi nechám preventivně vyměnit po 50000km,souhlasíte?Ještě jednou vřelý dík za Váš čas a energii,kterou zde na foru věnujete. s pozdreavem r.k.