Seznam příspěvků

RECAP

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 06.01.2017 08:27

Dobrý den pane Kovářík,
Nevím, zda Vás dokážu o něčem přesvědčit – názor si musíte udělat Vy. Ale pokusím se odpovědět na Vaše dotazy. Jen se omluvím v tom, že se nebudu vyjadřovat k systému Magic. Systémy Magic již několik let nemontujeme. V současnosti se s nimi setkávám pouze sporadicky nebo zprostředkovaně, dokonale je neznám, ani nemáme vlastní zkušenosti. Proto by mi přišlo nejen neseriózní, ale i neprofesionální se jakkoli vyjadřovat k systému, který Vám nenabízíme.
Naopak systém Stag montujeme nepřetržitě od jeho uvedení na český trh, zkušenosti s tímto systémem máme skutečně dlouhodobé. Celou dobu máme výbornou podporu se stany výrobce. V současnosti se jedná o ucelený systém, který vyrábí jedna firma, s vlastním vývojem, zkušebnami i mechanickou výrobou. Osobně jsem procházel výrobou plastů, kabeláže, tištěných spojů řídících jednotek či reduktorů, válcovými zkušebnami motorů, testováním vstřikovačů, reduktorů, elektronické kompatibility a odolnosti atd.
Jen ve vývoji všichni zhasínali obrazovky a nemluvili, a v oddělení reklamací nikdo nebyl - podle průvodce jsou tam bez práce…
K jednání a prostředí u jiné firmy se opět nebudu vyjadřovat. Děkuji za to, že Vás prezentace naší firmy na netu oslovila. Snažíme se více než 20 leté zkušenosti (pod jménem Neptun, se stejným majitelem, na stejné adrese… ale i mé osobní) s LPG pohonem představovat odpovídajícím způsobem.
A za co platíte více než u levnějších firem? Asi za značku, tradici (nejen výrobce, ale i montážní firmy), zázemí a stabilitu. Také za kvalitní výrobek, který byl na trhu před 10 lety a doufejme, že ještě dlouho vydrží. Naše firma je členem sítě Autorizovaných servisů Stag, a proto Vám navíc můžeme nabídnout celorepublikovou prodlouženou záruku 5 let na kompletní elektroniku LPG pohonu (podrobnosti zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/Zarucni-podminky/4026.html">www.neptun-harfa.cz/&hellip;</a> ).
Tolik k Vašemu dotazu, s pozdravem Ivan Vodička

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 06.01.2017 08:27

Dobrý den Milane.
Felicie s nájezdem přes 200.000km, stářím přes 15 let, reduktoru po repasi membrán najeto přes 110.000km, a Vám to startuje i v zimě na LPG? A že trochu déle točí startér a než se trošku ohřeje tak nedrží volnoběh? Skoro bych použil repliku „… ale nakonec nastartuje, ne? To je v tomhle věku normální, jsou auta, která nenastartují vůbec…“
110.000km na reduktor je velký nájezd, jeho stav již asi nebude optimální. Ale ani nový reduktor nemusí zajistit úplně bezproblémový chod v okamžiku startu a krátce po něm. Úkolem reduktoru je odpařování kapalného LPG na plynnou fázi. K tomu je potřeba dodávat teplo. Dříve se klasické systémy montovaly tak, že přepínaly i u studeného reduktoru, pouze to studené nefungovalo moc dobře a zejména to studené neplnilo emisní limity. To je dáno např. tím, že se ve studeném reduktoru propanbutan zcela neodpaří, a jde do směšovače jako „mlha“ – drobounké kapičky. Dávkování je zde řešeno regulací průtoku – tedy regulací objemu. A v tom je zakopaný pes. V jedné objemové jednotce „plynového aerosolu“ je mnohem větší hmota paliva, než ve stejné jednotce zcela odpařeného plynu – směs je tedy velmi bohatá (neplní emise), dokonce tak, že špatně hoří (nestartuje, nedrží volnoběh, špatně jede).
Proto se v pozdějších dobách i u systémů s centrálním směšovačem dodávalo teplotní čidlo na reduktor, které umožnilo přepnutí na LPG až po částečném ohřátí reduktoru.
Toto je vysvětlení jednoho z důvodů, proč Vám to studené na LPG nemůže dobře fungovat. Pokud to na LPG teplé startuje, drží volnoběh i jezdí bez problémů i s membránami po 100.000km, je to fajn. Já bych to tak nechal, a pro ranní studené starty použil benzin, na LPG bych přepínal po chvíli ohřátí na LPG. Běžně bych to přepínal cca po 1-2 km jízdy, v těchto velkých mrazech i déle.
Druhou možností je dát do 100% stavu jak LPG systém, tak i motor (komprese, proudové odběry a mechanické ztráty ve studeném startéru, zapalování, rozvody, atd. atd.) Vzhledem ke stáří vozu bych osobně volil první možnost.
S pozdravem Ivan Vodička

Jan Kovářík 05.01.2017 18:50

Dobrý den p. Vodička,
děkuji za odpověď ohledně BMW 523i. Měl bych možná přihlouplý dotaz, ale dokážete mě nějak racionálně přesvědčit, proč bych si měl pořídit instalaci u vás a nezvolit třeba systém Magic, který je výrazně levnější (montáž cca 25 tis. Kč)? O co je systém Stag, či další vámi nabízené systémy lepší, kvalitnější, jaké mi nabídnou výhody? Švagr má Octavii 1.8T se systémem Magic a kromě jedné výměny vstřikovačů a běžné údržby (filtry, čištění vstřiků) už s tím jezdí 7 let a 100 tis. km bez problému. Na servis jezdí do HL Propan a musím říct, že jejich přístup k zákazníkovi je otřesný a samotné prostředí firmy rovněž nebudí mnoho důvěry, ale vždy vše za rozumný obnos vyřešili. Vaše firma je mi velmi sympatická, z vašich příspěvků je zřejmé, že jste opravdu odborník a mám na vás dobré ohlasy. Jen bych zkrátka rád věděl, za co si u systému Stag připlácím. Děkuji předem za odpověď.

Milan 04.01.2017 23:45

Dobry den este ma napadlo ci to startovanie nema za pricinu odpojenie baterky koli vybitiu a treba nejako naprogramovat rj lpg alebo pri kazdom odpojeni baterie netreba vytiahnut nejaku poistku vdaka Milan

Milan 04.01.2017 22:41

Dobry den prajem
Mam feliciu 1.3mpi a splynovac lovato,chcem sa opytat pri rannom alebo studenom starte mam problem so startovanim musim tocit starter a pridat plyn aby naskocil motor.Ako nahle je motor zohriati uz je start v poriadku.Moze byt problem v regulatori,memrany boli menene pri 100000km a teraz mam 215000km.Musim vymenit cely regulator alebo staci zakupit servisnu sadu Lovato s tesneniami?Doteraz mi to fungovalo ako hodinky,len posledny mesiac mi to nefunguje start na benzin je v poriadku na sup.Poradte mi co to ma za pricinu bojim sa aby mi neodisiel starter alebo bateria.Pocul som,ze to je pricina ak nie poradte uz som bezradni s pozdravom Milan

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 04.01.2017 07:39

Dobrý den pane Berger,
Podle našich podkladů se obávám, že Váš vůz BMW 740i z roku 2009 bude mít motor s přímým vstřikováním benzinu do spalovacího prostoru. V tom případě Vám přestavbu nenabídneme. Motory BMW (a Mercedes) používají pro přímovstřikové motory principielně jiný typ vstřikovačů benzinu, který zatím výrobci LPG systémů nejsou schopni technologicky emulovat. Proto sady pro přestavbu přímovstřiků BMW zatím nejsou na trhu.
S pozdravem Ivan Vodička

Robin Berger 03.01.2017 19:09

Dobrý den,
budu kupovat BMW 740i r.v.2009 až 2012 je to šesti válec bi turbo rád bych do něj dal plyn jako do svých předešlých aut u Vás co mě doporučíte? děkuji za info Berger

Anonym 03.01.2017 18:43

Dobrý den pane vodičko,

děkuji moc za informace.

Roman

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 03.01.2017 17:59

Dobrý den Davide,
Vámi zprostředkované informace si protiřečí. Pokud zobrazuje paměť závad chybu dávkování paliva trvale, měla by svítit kontrolka chyb na palubní desce. Pokud se chybný jízdní stav delší dobu (počet srovnatelných jízdních cyklů) neopakuje, může kontrolka zhasnout, a v paměti závad se z chyby statické (trvalé) stane chyba sporadická. Z toho plyne, že ke stavu „kontrolka nesvítí a zároveň chyba je statická“ by nemělo dojít… (pokud nepraskla žárovka kontrolky motoru…). Jestli tedy paměť závad delší dobu nesignalizuje žádnou chybu a vozidlo jezdí bezproblémově, nevidím k doseřízení LPG důvod.
S pozdravem Ivan Vodička

David 03.01.2017 16:26

Dobry den.
Mam ve voze(Honda) system BRC. Po najeti cca 5-6t km se po nastartovani rozsvitila kontrolka motoru. Po ujeti par km a znovunastartovani kontrolka zhasla a uz se znovu nerozsvitila. Podle diagnostiky v Honde - Potvrzene kody DTC (trvale) - P0171 Prilis chuda smes palivoveho systemu. Muj dotaz je, zda-li je treba zajet na serizeni LPG nebo tato chyba byla pouze "nahodna" jelikoz to svitilo jen par km a od te doby(mesic) se ta kontrolka znovu nerozsvitila. Dekuji za odpoved.