Seznam příspěvků

RECAP

jirka 01.02.2017 07:32

Dobrý den,
já děkuji za vyčerpávající odpověď. Tam kam jsem mířil, je názor, zda přimazávat či nikoli. Tady by měla být shoda. Ale máte pravdu, je potřeba vybrat tu správnou firmu. Jenže to jde těžko, protože orientovat se na základě referencí je také obtížné, protože vždycky je jedna skupina spokojených a druhá nespokojených.
Můžete mi ještě říct Váš názor na LPG-TECH. Vážně o něm uvažuji. Má na internetu i velmi dobře propracovaný marketing. Pokud jsem dobře četl, je tu od 2015. Děkuji.

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 31.01.2017 19:17

Dobrý den Jirko,
Váš dotaz, který plyn je pro konkrétní auto nejlepší, je obdobný např. tomu, zda jsou pro Octavii lepší zimní pneumatiky Michelin, Continental, Pirelli, Dunlop, …. Také se obdobným způsobem můžeme ptát, zda je lepší Škoda Octavia nebo Hyundai I30, Superb nebo Passat atd atd. Otázky jsou to regulérní, správné. Ale myslím si, že na ně neexistuje jediná správná a univerzální odpověď.
Málokterý plynař zná úplně do puntíku všechny v ČR nabízené systémy (natož ty, které se zde běžně nevyskytují) aby mohl objektivně a nezávisle posuzovat. Něco zná podrobněji, něco „pouze z rychlíku“. S něčím získal lepší zkušenosti, s něčím horší. U nějakého LPG systému má firma lepší dostupnost ND, technické podpory (to je myslím podstatná otázka), diagnostických nástrojů, přehlednosti a srozumitelnosti ovládacího software, operativních dodávek dílů, ale i obchodních podmínek, než u jiného systému. A tak si každá firma na základě svých podmínek vybere systém (nebo více systémů), které upřednostňuje, systémy které na slušné úrovni zvládá a systémy kterým se vyhýbá. Nevidím v tom nic divného, přijde mi to logické (i když ne jednodušší pro koncového uživatele…)
Proto doporučuji zájemcům o přestavbu, aby si vybrali dobře firmu, (a ne plynový systém) která (pokud možno) oprávněně získá jejich důvěru. A pokud svému plynaři důvěřujete, s klidem si nechte poradit od něj. Přece by bylo hloupé, aby Vám doporučil něco, s čím bude mít sám problémy. Vždyť každý rozumný člověk by měl chtít, abyste byl s přestavbou spokojený a po letech se k němu zase vrátil…
Tak se nezlobte, že nezastávám Vaši představu o jednotných názorech a doporučeních. V těch mých jsou zastoupeny mé znalosti technických možností jednotlivých systémů (tam by se jednotliví plynaři lišit neměli) a zkušenosti s jejich reálným provozem, servisem i nastavováním.
S pozdravem Ivan Vodička

jirka 31.01.2017 13:47

Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat na Váš názor, když na jeden stejný model auto doporučeno několik různých systémů, jak se pak mám rozhodnout. A podotýkám, že nikdy nezmiňuji cenu za kterou bych to chtěl pořídit. Chci pro své auto neklepší. Bohužel i partneři mívají jiný názor než hlavní. A přitom se uvádí na stránkách jednotlivých servisů odborné školení u výrobce daného systému, tak si myslím, že by měly být informace jednotné.

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 31.01.2017 12:38

Dobrý den Martine,
Netuším, jak přesně bude ve skutečnosti vypadat platba mýta na německých dálnicích. V tomto článku <a href="http://ekonomika.idnes.cz/kalkulacka-nemeckeho-mytneho-dj3-/eko-doprava.aspx?c=A170130_104311_eko-doprava_rny">ekonomika.idnes.cz/k&hellip;</a> na českém webu se píše, že vozidla s LPG (CNG, LNG, vodík, elektřinu…) pohonem budou od placení mýta osvobozena. Ale jak je to v originál návrhu – zda se bude jednal o vozidla Dual Fuel (a také současné hybridy benzin – elekřina) nebo pouze o vozidla s pohonem výlučně na ekologické palivo (bez benzinu či nafty) – to netuším.
S pozdravem Ivan Vodička

Martin 31.01.2017 09:25

Dobry den,
nevim, jestli se to tady uz neresilo. Docetl jsem se, ze vozidla na LPG jsou v Nemecku osvobozena od myta. Ja to pravda? Diky za odpoved.

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 31.01.2017 08:25

Dobrý den Michale,
Váš dotaz by se měl týkat motoru G4FC. S názorem „někde jsem četl, že LPG zničí motor…“ se těžko polemizuje. Nevíme proč, z jakých důvodů a zda motor skutečně odešel, jak s ním majitel zacházel, jaký mu dopřával servis. Mnohdy nám přijede vozidlo, které má pouze minimum oleje na měrce a zákazník ani neví, kdy ho naposledy měnil – pouze říká, že s ním jezdil do servisu… Ale uvědomuji si, že tato moje věta je podobně nicneříkající, jako Vámi citovaný názor.
V naší databázi (bohužel neumí vyhledávat podle typu motoru) jsem našel nějaké I30 s motorem G4FC, které jsme přestavovali u nás, ale zatím pouze s nájezdem do 100.000km. Navíc nově vyrobené motory se mohou v některých detailech (třeba i materiálem na ventilech) lišit od těch dříve vyrobených, a pak by předchozí zkušenosti (pozitivní i negativní) nebyly vůbec relevantní. Motor G4FC 1,6 88kW se podle našich podkladů vyrábí od roku 2013 a pokud mám správné informace, Hyundai v současnosti prodej této motorizace na LPG nenabízí.
Hyundaie přestavujeme povětšinou se systémem BRC doplněným o elektronickou aditivaci ventilů, eventuelně doplněnou přívstřikem benzinu ve vyšších zátěžích. Tím nabízíme zákazníkovi to nejkvalitnější jak z pohledu dávkování paliva, tak i dodatečné ochrany ventilů a ventilových sedel.
S pozdravem Ivan Vodička

Dobrý den Aleši,
Pokud Octavii (myslím že dobrá volba), tak doporučím motory MPI. Může to být 1,6 MPI, nebo 1,8 T 110kW. To jsou motory, kterých jezdí na LPG poměrně velké množství, provoz je bez problémů.
S pozdravem Ivan Vodička

Dobrý den Jurawood,
Potíž může nastat v tom, že u jednotky nebude možné provést kalibraci, ani do ní nahrát nový program, nastavit ji.
Dostupnost a cenu nové jednotky Vám řekne skladník, můžete se na něj obrátit telefonicky nebo mejlem, kontakty máme zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/Kontakty/3169.html">www.neptun-harfa.cz/&hellip;</a> , sklad ve spodní části.
S pozdravem Ivan Vodička

Michal 30.01.2017 21:12

Dobrý den , plánuji koupit nové vozidlo Hyundai i30 kombi
s benzínovým motorem 1,6 MPI D-CVVT 88 kW a 6stupňovou manuální převodovkou.Je toto vozidlo vhodné pro LPG ? Někde jsem četl že LPG zničí motor tak do 100k km.

Aleš 30.01.2017 17:14

Dobrý den, chci koupit auto kombika kolem 200 tis. a dát si ho nově do LPG. Potřeboval bych poradit jaké auto s jakým motorem si s LPG rozumí. Díval jsem se na Octavii kombi r.v. 2012 1.6MPI ale je ji strašně málo na prodej. Tak bych chtěl další tipy podobné motoru Octavii. Základ asi taky bude aby měl hydroštely, že ať nepodpálím ventily. Díky za tip.