Seznam příspěvků

RECAP

Anonym 29.03.2017 11:28

Dobrý den pane Vodičko,
můj dotaz se týká instalace LPG systému do motoru Ford 1.8i 16V 92kw (C-Max). Jedna se ovšem o již z výroby upravený motor typu Flexifuel, tedy přispůsobený provozu na alternativní palivo Ethanol. Ani v servisu Ford mě nejsou schopni říct, co vše je v tomto motoru oproti standardnímu upraveno. Prý snad řídící jednotka a něco na motoru .... hm. Byl by prosím u vás nějaký problém (vzhledem k jeho odlišnostem) s přestavbou na některý ze systému LGP. Děkuji. Vinter

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 28.03.2017 16:16

Dobrý den pane Novák,
Svíčky s iridiovou elektrodou mají obecně delší životnost. Její omezení je dáno jednak kilometrickým proběhem, ale i stavem motoru a způsobem použití. Například časté krátké studené starty a jízdy, nebo např. opotřebovaný motor s prolínáním oleje do spalovacího prostoru jejich životnost zkracují. Myslím, že 80.000km je doba pro výměnu. Pokud se na starší svíčky, které jsou již ve špatném stavu „jezdí dokud to funguje“, může následně dojít k poškození izolátorů a koncovek zapalovacích cívek či kabelů.
My používáme nejčastěji běžné svíčky (ne iridiové), a tam doporučujeme výměnu po 20.000km.
S pozdravem Ivan Vodička

Jar. Novák 28.03.2017 10:50

Dobrý den pane Vodičko,
doporučujete z vlastní zkušenosti měnit svíčky po najetí určitých km? Jedna se mi o typ Denso Iridium LongLife ZT20EPR11 v motoru 2.0, 107 kW (F C-Max). Mám na nich 80 000 km a zajímalo by mě, jestli už není čas na výměnu nebo jestli je ještě čas na jejich výměnu.

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 24.03.2017 17:21

Dobrý den pane Koníček,
Po výměně vstřikovačů vždy preferuji kontrolu nastavení, málokdy mají nové vstřikovače stejné parametry jako ty staré, nějak opotřebované. Kontrola event. úprava nastavení není bez připojení k řídící jednotce LPG možná. Proto bych doporučil kontrolu parametrů u LPG servisu vybaveného patřičnou diagnostikou.
S pozdravem Ivan Vodička

Petr Konicek 24.03.2017 11:32

Dobrý den,
Mam Peugeot 407 sw rv 2006. LPG systém Tartarini. Potrebuju vyměnit vstrikovace i s lištou. Objednal jsem si originál náhradní díl a potřeboval bych poradit pokud je možné vstrikovace s lištou vyměnit bez připojení k řidiči jednotce. Děkuji

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 22.03.2017 18:04

Dobrý den Petře,
Protože nevím, jaké hodnoty vozidlo vykazovalo, nechci na základě částečných, zprostředkovaných informací hodnotit „taketo "odborne" doladovanie systemu“. Pro Vás je podstatné, že vozidlo stále nefunguje tak jak by mělo – píšete, že pocukává. Svoji pozornost bych tedy zaměřil na fakt, že vozidlo nepracuje podle Vašich představ (ať již je vada na straně plynového systému nebo vozu jako takového), a nikoli na způsob zjišťování a odstraňování .
Já osobně bych se patrně s vozidlem chtěl svézt (pokud bych staticky neviděl nějaký zjevný problém), a poznat Vámi popisované cukání. Ale tím netvrdím, že je to jediný možný způsob zjišťování problému a opravy, ani nenutím své postupy ostatním.
S pozdravem Ivan Vodička

Peter 22.03.2017 12:19

Dobry den, pan Vodička. Chcel by som poznat Vas odborny nazor na moju situaciu. Po prestavbe mojho vozidla Fabia II HTP so systemom Lovato Easy Fast Smart som dvakrat v priebehu kratkeho casu navstivil montaznu dielnu ohladom vysokej priemernej spotreby (cca 10 l/100 km) a nepravidelne trhanie pri preradovani pri nizsich otackach. V obidvoch pripadoch pracovnik iba upravil MAP hodnoty v celom rozsahu a povedal, ze uz to bude OK. Ocakaval som pri druhej navsteve, ze pracovnik pojde s vozidlom aj na jazdu a bude chciet nacitat urcite hodnoty, aby vedel doladit lepsie system... Aky je Vas nazor na taketo "odborne" doladovanie systemu? Mimochodom, mnou udavane prejavy pretrvavaju nadalej...

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 21.03.2017 08:08

Dobrý den tazateli 3450,
Omlouvám se, ale podle takto neúplných informací Vám skutečně nemohu relevantně poradit, co to může být…
Nevím, o jakém motoru se bavíme, kódu chyby kterou elektronika hlásí, jaká relátka Vám měnili atd atd. Píšete „sériový LPG“ – některé Fiaty přestavuje přímo výrobce v Itálii, některé až prodejci v České republice.
Doporučím Vám, svěřte vůz nějakému Fiaťákovi (někomu kdo se specializuje na servis a opravy vozů Fiat – zejména v případě LPG instalovaného do vozu přímo výrobcem). Pokud se jedná o LPG systém montovaný prodejcem v ČR (u Fiata nejčastěji systém Tartarini), svěřte vozidlo svému prodejci, nebo někomu ze servisní sítě Tartarini. Ti mají šanci si vozidlo prohlédnout, poslechnout, přečíst kódy chyb, načíst relevantní signály, … tudíž možnost získat o autě a jeho problémech nejvíce přímých a nezprostředkovaných poznatků.
S pozdravem Ivan Vodička

Anonym 20.03.2017 17:12

dobrý den
mám seriový lpg fiat punto 2015 vždy začne škubat a rosvítí se kontrolka motoru už jsem tento problem měl 2.x vždy mě vyměnili relátka a svíčky dnes už znova mužete poradit co to muže být

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 17.03.2017 07:54

Dobrý den pane Vašek,
Pokud to na Vás nebudou moc staré modely, tak např. Octavii či Passata s motorem 1,8T 110kW.
S pozdravem Ivan Vodička