Seznam příspěvků

RECAP

Adam 29.05.2017 09:34

Dobrý den, ještě k dotazu č. 3505. Jestli jsem to pochopil, pro Fabii 1.4 by byla možnost provést přestavbu i klasickým způsobem. Pokud tedy tomu nic nebrání legislativně, tento systém jsem 5 let provozoval ve Felicii 1.3. Předpokládám, že by to byla stejná technika. Dotaz, jaké by se použily komponenty a jaká je cca cena? Děkuji za odpověď Adam

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 29.05.2017 07:44

Dobrý den Vlastimile,
Systémy sekvenčního vstřikování plynné fáze LPG využívají jako vstupní veličinu výsledky výpočtu benzinové elektroniky. Pokud je provedena jakákoli úprava motoru či jeho mechaniky, která změní parametry dávkování benzinu, zákonitě se tato změna projeví i v práci plynu. Proto doporučujeme po každém zásahu do řízení dávkování benzinu následnou kontrolu event. i úpravu přepočtu parametrů pro provoz na LPG (seřízení LPG systému).
S pozdravem Ivan Vodička

Vlastimil 28.05.2017 14:06

Dobry den. Mam Vami naistalovan system BRC u motoru 2.8 142kW. Chystam se upravit RJ pro drobne zvyseni vykonu a krouticiho momentu. Bude nutne po uprave seridit LPG system ? Diky

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 26.05.2017 10:21

Dobrý den Karle,
Zejména ve starších generacích elektroniky jsou poměrně velké chladiče, které předávají teplo zejména z výkonových stupňů do pláště jednotky. Ta pak může být i poměrně dost teplá. Jestli vozidlo funguje bez problémů, patrně to bude v pořádku.
S pozdravem Ivan Vodička

Karel 25.05.2017 22:42

Mám řídící jednotku AKME a za provozu je hodně horká, je to normální? Vzhledem k tomu, že je v tom nějaká elektronika, tak se mě to zdá dost divné. Je pravda, že jsem si toho nikdy nevšímal, tak nyní po téměř 11 letech provozu, jsem si toho náhodně všiml.

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 25.05.2017 09:59

Dobrý den Jiří,
Přestavba Vašeho Jeepu možná je. Pokud se pro ni rozhodnete, určitě jsme schopni prohlédnout Vaše provedení Jeepu a navrhnout Vám několik různých variant přestavby včetně různých velikostí nádrží a v případě zájmu i různé způsoby dodatečné aditivace ventilů (byť bych je u tohoto vozu nepovažoval za nutné). Podrobnosti o různých variantách dodatečné aditivace ventilů máme zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/Ochrana-ventilovych-sedel/3467.html">www.neptun-harfa.cz/&hellip;</a> . Funkci přívstřiku benzinu z pohledu dávkování a řízení souběhu paliva má skvěle vyřešenou systém BRC, ale i u posledních verzí jednotek AC Stag řady Q xxx je řada možností pro dobré nastavení této utility.
Oktanové číslo charakterizuje odolnost směsi paliva se vzduchem proti samozápalům – detonačnímu hoření. U automobilových benzinů je zvyšováno dodáváním aditiv (antidetonátorů např. na bázi manganu, který nahradil dříve používané sloučeniny olova). V Americe je benzin nejčastěji aditivován na 87 oktanů, v Evropě na 95 oktanů. Oktanové číslo směsi LPG se udává na hodnotě 110. Nemyslím si, že hodnota oktanového čísla sama o sobě nějak souvisí s odolností ventilů a ventilových sedel při provozu na LPG.
S pozdravem Ivan Vodička

Anonym 24.05.2017 21:08

.... aby bylo jasné, teď jezdím na lpg s Roomsterem 1,6MPI...:)

Jiří 24.05.2017 21:06

Dobrý den,
pořídil jsem Jeep Cherokee KJ Liberty, 2004 (před facelifem), V6 benzin. Je v supr stavu a jízda mi dělá radost. O lpg jsem uvažoval již před koupí, ale nejsem si úplně jistý,jaký systém, resp. na forech byl náznak možných problémů, klasika, ventily.... Dnes jsem si přečetl v manuálu, že motor byl postaven na 87oktanů us benzin a že je zbytečné dávat "lepší". Na lpg jezdím a zdejší forum pravidelně sleduji a tak dotaz: Vím, že plyn má "lepší" oktanové číslo než benzín, může to být problém u motorů v Jeepu ? Má tento fakt větší vliv na "problém" s ventily? Jaké procento "přívstříku" benzínu situaci vylepší ? S přívstříkem bych neměl problém, nejsem tak bohatý, abych šetříl moc... :) Který lpg systém jistě zvládne uřídit lpg s přívstříkem benzínu ? Z doslechu vím, že to nezvládá moc dobře žádný....
Děkuji.
Jiří

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 24.05.2017 17:01

Dobrý den Michale,
Já jsem psal o vyfocení reduktoru, aby skladník věděl, zda poptáváte membrány na starší nebo novější typ…
Pokud vymontujete reduktor z vozu a zajistíte, aby se systém nemohl přepnout na LPG (mechanicky uzavřete nádrž, vyjmete pojistky LPG systému) a propojíte okruh vodního vyhřívání reduktoru, můžete s vozem jezdit na benzin.
S pozdravem Ivan Vodička

Michal 24.05.2017 15:42

Dobrý den pane Vodička, děkuji za odpověď. Když tedy reduktor vymontuji ze systému, mohu s vozem jezdit na benzín?