Zdravim pane Vodicka. Je v dnesni dobe jeste realizovatelna prestavba "veterana" Lady 2104 na LPG ? Motor 1,5l, 49kW, r.v. 1995. Predpokladam, ze technicky to asi problem nebude. Plati vsak stale hromadne schvalena prestavba a je tedy bezproblemovy zapis do TP ? Pripadne je to realizovatelne u vas ? Diky za info.
Dobrý den pane Vodička.Chci Vás požádat o radu.Vlastním vůz Dacia Duster 4x2 na LPG od výrobce.V provozu od srpna 2014.Nyní už měsíc mám problém s tím ,že nepřeskočí na LPG.Dříve po 1min.jízdy na benzín naskočil plyn bez problémů.Někdy se stane ,,že přeci přeskočí,ale je to velice nepravidelné.Zažízení s kontrolkami při nepřepnutí na plyn začne pípat.Byli jsme 2x v autoriz,servisu Renault,kde udělali diagnostiku.Vždy nám vrátili auto s tím ,že je vše v pořádku,že nenašli závadu,Ještě týž den auto opravdu na plyn jezdilo bez problémů.Ale hned druhý den ,už to dělalo zase.Jednou na plyn jede a po druhý zase nejede.V servisu nám řekli atˇjezdíme dál a ,že se závada možná po čase objeví.
Já mám za to ,že se závada již objevila ,ale nechtějí nám říct jaká.To ,že tedˇjezdíme více na benzín ,tak jsme nemuseli dávat 20000 kč navíc za Lpg.Prosím poraďte,jak máme postupovat,nebo co by to mohlo být za příčinu.Mockrát děkujeme .S pozdravem Mihál K.
Dobrý den,
měl bych dotaz ohledně zástavby LPG do Xsara Picasso r.v. 2008 1,6 16V. Zajímalo by mě jestli je tento motor vhodný nebo jestli s ním bývají problémy. Vím že z hlediska zástavby LPG má Picasso docela složitou elektriku a tak bych byl nerad místo na silnici stále v servisu. Je potřeba přimazávání ventilů? Jaké jsou nejlepší použít plynové vstřikovače? Zajímá mě to hlavně z hlediska opravy vstřikovačů. Některé se dají opravit relativně za"malé peníze" a některé ne. Zkušenosti s LPG mám 15 let, ale svého Formana nemůžu srovnávat s Picassem.
Děkuji Vám za odpověď
Dobrý den pane Včelák,
Nejprve děkuji za Vaše slova uznání. Těší nás, že jste byl s dvěma předchozími přestavbami na LPG z Neptunu spokojen. Jak jsem psal v nedávné odpovědi č. 2279, nekupoval bych si starší vozidlo s již namontovaným LPG systémem. Problém u dovozového LPG může být problém s jeho následným servisem v ČR. Ne všechny systémy používané v původní zemi (ve Vašem případě v Německu) mají zastoupení i v ČR. A pokud nebudeme mít k Vašemu plynovému systému diagnostiku, sortiment dílů a zkušenosti, bude i jeho údržba problematická či dokonce nemožná (vyjma nákladné náhrady podstatných celků). Další možnou komplikací může být přestavba prováděná v zahraničí oficielním zastoupením výrobce LPG systému, výrobcem či prodejcem nových vozů. Ti mohou mít (a často také mají) zablokován ovládací program řídící jednotky, a ne ve všech případech je možné jeho odblokování vzdálenou správou. Pak může být v plynovém systému i nepatrný problém, který se nemusí podařit odstranit. S tímto se můžete setkat i u význačných výrobců jako např. BRC, Zavoli, LandiRenzo i další. Může jít o zařízení, ke kterému máme v Neptunu diagnostiku, dokonce je i montujeme a máme s nimi dlouhodobé dobré zkušenosti. Přesto jsme se setkali s více dovezenými vozy, které jsme nemohli „bezproblémově“ držet v provozu. To se týká i u výrobce továrně přestavěných Octavií. Pokud je Vaše vyhlídnutá Octavia ve slušném stavu a za přijatelnou cenu i v případě že by byla bez plynu, tak do toho jděte. Funkční LPG systém pak můžete mít jako milý bonus navíc. V opačném případě bych si vyhlédl vozidlo bez LPG (budete mít větší výběr…) a přestavbu nechal realizovat v ČR.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den tazateli 2283,
Systémy Magic nemáme v nabídce, proto v jejich znalostech nejsem nijak „kovaný“. Přesto si myslím, že se nebude jednat o „indikování závady“ jak se domníváte. Spíš bych se přikláněl k upozornění na servis LPG po uplynutí nastavené doby. Ale přesně by Vám měl odpovědět Váš plynař, který přestavbu prováděl. Doporučím, obraťte se na něj.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den
Chtěl bych se zeptat na váš názor. Koupě vozu Škoda Octavia 1,6 R.V.2007 s již namontovaným systémem LPG z Německa. Zvažuji koupi tohoto vozu v zahraničí. Veškerý servis LPG bych chtěl dělat u vás v Neptunu. Mám od Vás už druhé auto na LPG a jsem velice spokojen. Děkuji Včelák
Dobrý den. Mám problém s Magicem. Při automatickém přepnutí z benzínu na LPG to 10 x pípne. Počítal jsem to. Dělá mi to v poslední době vždy. Zřejmě to indikuje nějakou závadu. Jinak to ne LPG jede. Co to mlže znamenat? Nějaký kód závady? 10x "krátký píp"
Dobrý den tazateli 2281,
Příčin takového chování může být více – jak v mechanických komponentech tak i v elektroinstalaci. Mohu hádat například na chybu „vysoký tlak LPG“, k ní by mohlo dojít pokud by reduktor váznul, a při přechodu do decelerace by narostl tlak na vstřikovací liště nad stanovenou mez. Ale možností je více. Proto Vám doporučím kontrolu parametrů s připojením diagnostiky LR u Vašeho plynaře. Jak vidíte, náhodné výměny komponentů (sám uvádíte že jste měnil nádrž, multiventil, filtry…) nemusí vést k úspěchu.
S pozdravem Ivan Vodička
přepínání z lpg na benzin
Dobrý den chtěl bych radu mam BMW 2.2 125kw se systémem landirenzo a ted se mi při jízdě z kopce a sundání nohy z plynu přepne lpg na benzín a už nejde přepnout zpět. Musím zastavit vypnout motor zapnout lpg a vše zase funguje než přijde klesání a já sundám nohu z plynu a děje se tak při plné i poloprázdné nádrži už jsem vyměnil nádrž i multiventil a oba filtry a problém stále přetrvává. mohl by být vadný reduktor. Ve vysokých otáčkách a když je motor v tahu je vše ok děkuji
Dobrý den Vasile,
Tom odpověděl správně. Bude se jednat o upozornění na servisní interval. Ten je nutné odmazat v ŘJ LPG prostřednictvím připojení LPG diagnostiky. U Lovata je max. doba 360 hodin, dá se nastavit i méně, ale zcela vypnout nejde. Upozornění na překročení servisního intervalu nemá vliv na funkci systému. Pokud jste servis skutečně nechal dělat, můžete jezdit bez obav dál, pouze to na Vás bude pípat.
S pozdravem Ivan Vodička