Dobrý den Petře,
Označení FSI, TSI, TFSI atd jsou obchodní označení, souhrnně pro motory koncernu VW používající technologii přímého vstřikování benzinu do spalovacího prostoru. Jejich přestavba má svoje specifika, podrobněji je máme popsány na našich stránkách zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/Typy-systemu/3868.html">www.neptun-harfa.cz/…</a> . Spoluúčast benzinu je pro každý jednotlivý typ motoru (např. CBZA, CBZB, CDAA, CJZA, CJZB., ) různá, u konkrétního motoru je rozdílná i pro různé otáčky a zatížení motor. Výrobci obecně uvádějí průměrnou spoluúčast benzinu do 30%. Z našich zkušeností to může být i méně, některá konkrétní měření máme např. na našem facebooku např. zde: <a href="https://www.facebook.com/neptunharfa.cz/photos/a.879903912081917/1089178831154423/">www.facebook.com/nep…</a> . V současnosti používáme pro přestavbu přímovstřikových motorů nejčastěji systémy Lovato Direct a AC Stag 400 DPI.
Pokud hodláte kupovat auto s přímým vstřikem s úmyslem nechat jej následně přestavět na LPG, zjistěte si nejprve přesný typ motoru a zavolejte. Ověříme, zda je daný typ motoru zpracován a zda je přestavba možná (ne pro všechny motory jsou sady pro přestavbu vyvinuty).
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den, z jakého důvodu je nutné (doporučené) přimazávání ventilů u přímovstřikového motoru, když ani při provozu na benzín nedochází k ochraně ventilových sedel aditivy v benzínu?
Děkuji, Tomáš
Dobrý den, přemýšlím o koupi auta v motorizaci s ( FSI, TSI, TFSI ) a následné přestavbě na LPG pohon. Zajímalo by mě který z těchto výše uvedených typů je nejlepší pro přestavbu s ohledem na nejmenší přívstřik benzínu. Konkurenční systémy uvadeji 20-30% benzínu při provozu na LPG. Jaké máte zkušenosti v tomto ohledu se systémy které nabízíte pro prestavbu ? Děkuji za odpoved
Dobrý den Davide,
Prolis pro dojezdovou rezervu bývá cca 12-14 cm hluboký. Toroidní nádrž 650/200 je 20cm vysoká. Pokud je i ve Vašem Focusu prolis 12 cm hluboký, přesahovala by jej nádrž o cca 8 cm. Vyrábějí se i nádrže 180mm vysoké, je to ale na úkor obsahu a i tak bude podlážka kufru nadzvednutá.
Kromě Focusů se poměrně často přestavují také Fordy Mondeo, řada Hyundai-Kia a nebo také např. Toyota atd. Do roku 2015 se vyráběly asi nejvíce přestavované modely Fabie 1,4 63 kW – s jejich provozem na LPG není žádný problém.
Pokud chcete jezdit na LPG, doporučil bych vybírat z motorů, které nemají přímé vstřikování benzinu (ne TSI, FSI, Ecoboost, THP, GDI, T-GDI…). U motorů s přímým vstřikováním je vždy podstatný přesný typ motoru – ne pro všechny je zpracovaná sada pro přestavbu.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den pane Vodičko, poohlížím se po nějakém benzinovém kombi vhodném následně na přestavbu na LPG, ale nabídka asi nebude v současnosti veliká. Dosud jsem jezdil s Focusem I i II (1,6 74Kw). Viděl jsem ve vaší fotogalerii, že jste přestavovali Focus III 1,6 77kw r.v.2016, což by se mi sice zamlouvalo, ale v tomto voze je pouze menší prostor pro toroidní nádrž a při nádrži 650/200, kterou jste montovali, musí být očividně zvednutá podlaha. Podle vašich fotek bohužel úplně není zřejmě o kolik cm to je. Dalo by se to zjistit? Případně existuje nižší nádrž, která by nezvedala podlahu? Jaký by měla objem? Případně neporadil byste mi klidně i jiné vozidlo podobné kategorie (kombi), které by bylo vhodné na přestavbu na LPG? (r.v. od 2015). Děkuji David
Dobrý den pane Čopák,
Koncernový motor 1,8 T 110 kW v různých verzích byl velmi často bez problémů přestavován. Konkrétně motor AUM jsem měl před více lety ve své vlastní Octavii a provoz na LPG byl i v mém konkrétním případě bez problémů. Takže přestavbu u tohoto typu mohu vřele doporučit.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den, pane Vodičko. Chtěl bych se zeptat zda by jste doporučil přestavbu na lpg motor 1.8turbo 110 kw (Škoda Octavia)kód motoru AUM. Děkuji. Karel Čopák
Dobrý den Hanko,
Pokud jsem správně pochopil, pokud jezdíte několik dnů stále jen na benzin, je provoz naprosto bez problémů. Ale při provozu na LPG vozidlo zlobí. Patrně tedy bude nějaký sporadicky se vyskytující problém v LPG systému. Může to být jak mechanický problém (dodávka plynu, dávkování plynu vstřikovači) nebo problém elektrický (kabeláž, kontakty,…). Další z možností je problém na zapalování.
Doporučím, nechte zkusit objevit příčinu u Vašeho plynaře – podle typu Vašeho LPG systému. Takhle podle popisu se dá pouze hádat, přesnou příčinu je nutné odhalit přímo na voze. Pokud se jedná o LPG systém který máme v nabídce, můžete se domluvit na opravu i u vás, nejlépe telefonicky na našem příjmu zakázek.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobry den,potrebovala bych poradit:-/
Divné zvuky při nastartování a následně rozjezdu (Škoda Fabia 3 ,r.v2019 obsah motoru 1.0MPi pohon na lpg)Někdy,když nastartuji,tak motor se cely klepe a vibruje cele auto a padají otáčky,nechcipne ,ale nejde ani přidat plyn,pak když vypnu motor a znovu nastartuji,tak třeba už to nedělá.Rozjedu se na rovině a cítím jakoby auto nechtělo jet,a slyším takové praskavé zvuky,po chvilce auto cumime a rozjede se,chvili jede normálně a pak jakoby byl plyn v nouzáku(když chci zařadit a přidat ,tak mě to nechce víc pustit a auto poradně nejede)a za chvili opět vystřelí a jede normálně a takhle se to opakuje celou jízdu.Potom se mi to třeba týden nestane a pak zase ano.Nevíte co to muže byt?Vse mám v poradku,udělané rozvody,olej,auto bylo už dvakrát na kontrole v servisu a vždy řekli,ze nevidi žádnou závadu,testovali tesnost,vstriky,vše Ok.Co se tyce lpg,tak jsem po revizi a výměně filtru,tam prý je taky vše Ok.Udělala jsem si menší test,natankovala plnou nádrž a jezdila jen na benzin a vypla plyn a ani jednou se tento problém neobjevil.Teď jsem si řekla,ze zase zkusím jet na plyn,jela jsem dvakrát a ihned se to stalo.
Dobrý den, pane Vodičko,
děkuji Vám za zprávu. Objednám se tedy na revizi.
Hezké dny!