Seznam příspěvků

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 14.10.2020 10:09

Dobrý den tazateli 4427,
Problémy s funkcí LPG systému se skutečně mohou přenést i do provozu na benzin, zejména do startů. Podle Vašeho popisu (jezdil jste několik dnů po sobě pouze na benzin a špatné starty zmizly, auto startuje bez problémů) to tak s největší pravděpodobností bude. Proto bych Vám doporučil najít někde ve Vašem okolí plynaře, který má se systém Landi Renzo zkušenosti. Ten by zkontroloval funkce jednotlivých komponentů a nastavení LPG systému, a zjištěné závady odstranil.
S pozdravem Ivan Vodička

Anonym 13.10.2020 21:29

Dobrý den.Chtel by se zeptat kestli může lpg system mit zavadu pri startovani?Kazdy ranni starty sou dlouhe a nekdy to i chcipne.Druhy start je už o.k.
Ted mi dosel plyn a aby to porad nepipalo,tak sem to vypnul tlacitkem.Jelikos nemam po ceste zadnou lpg stanici,tak jezdim ten kousek do prace na benzin.Ale jak mam vypli lpg,tak starty sou uplne v pohode,rano,vecer,vse je v pořádku.Muze to mit vliv když je tedy system lpg zaplej?Jinak na lpg mi to jezdi ,necuka a nijakej problem sem nezaznamenal.
System landy renzo a auto je bmw e91 .
Dekuji za odpověď

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 29.09.2020 07:47

Dobrý den Luboši,
Příčinou problémů Vašeho auta může být mnoho, např. i Vámi zmiňovaná cívka. Nezbude než zjistit příčinu nějakým diagnostickým postupem, krok po kroku kontrolovat komponenty starající se o dávkování paliva a zapalování. Dnes jsou auta podstatně složitější než kdysi Moskvič, potenciálně vadných komponentů je ve voze podstatně více. Proto bych Vám doporučil nějakého zkušeného opraváře.
S pozdravem Ivan Vodička

Luboš 28.09.2020 13:27

D.D.Fiat Multipla na LPG.Nestartuje.Točí normálně ale vždy jen škytne(asi 0.5sekundy)a pak nic.Kdysi se tak přesně choval můj Moskvič,když byla vadná indukční cívka.Napadá někoho co by to mohlo být.Předem díky.

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 10.09.2020 16:37

Dobrý den MarkuCS,
Trvalá spoluúčast benzinu při provozu na plyn je pouze u motorů s přímým vstřikováním benzinu do spalovacího prostoru (TSI, FSI, GDI, Ecoboost…) . U motorů klasických přestavovaných technologií sekvenčního vstřikování plynné fáze LPG (to by byl Váš případ) je možné nastavit přívstřik benzinu v různé míře pro různé režimy otáček i zátěže. Ale není to nutnost, záleží na hodnotách, způsobu přestavby a domluvě se zákazníkem.
S pozdravem Ivan Vodička

MarekCS 10.09.2020 06:55

Děkuji za odpovědˇ,zeptám se ještě jestli je u systému lpg u těchto motorů s turbem jako je v insignii nebo v té merivě použito přímes benzinu.Děkuji a jste nejlepší

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 09.09.2020 16:35

Dobrý den Davide K,
Vámi uváděné svíčka je velmi kvalitní s iridiovou elektrodou. Výrobce udává její životnost až 60.000km. Otázkou je, kolik km najedete za rok. Podle našich zkušeností i podle některých testů podstatně klesá výkon (a tím i životnost) svíčky také s počtem studených startů a provozem ne zcela ohřátého motoru. Někdy se dokonce udává životnost obdobných velmi výkonných svíček např. v hodnotě „60.000km nebo jedno zimní období“, jindy bývá uváděno „ životnost až 60.000km, v městském provozu se snižuje na polovinu“.
Další faktor, který má podstatný vliv na životnost svíček, je stav motoru. V motorech, které již nemají až tak těsný spalovací prostor (dostává se tam větší množství oleje kolem kroužků nebo olejových par odvětráním klikové skříně) se na svíčkách usazují ve větší míře spálené úsady z těchto nečistot. Ty také snižují životnost svíček.
Vámi uváděné svíčky bývají poměrně drahé, v řádu cca 500,- za kus. Vzhledem k výše uvedenému se osobně přikláním u těchto motorů (Váš je, jak píšete 18 let starý a pro výměnu svíček není potřeba nějaké složité demontování, svíčky jsou poměrně dobře přístupné) používat slušné svíčky s běžnou elektrodou ale s podstatně nižší cenou a pravidelně je měnit.
S pozdravem Ivan Vodička

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 09.09.2020 16:35

Dobrý den MarkuCS,
Motor A16LET, který patrně ve Vaší Insignii máte, jsme ještě na LPG nepřestavovali. Nejbližší motorizaci jsme montovali do Merivy, ta měla motor 1,4 Turbo 103kW, provedení si můžete prohlédnout zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/Meriva/4004.html">www.neptun-harfa.cz/&hellip;</a> . Technologicky to u Vašeho modelu možné je, pouze bychom si prohlédli prostorové uspořádání v Insignii, a podle toho navrhli vhodné varianty přestavby.
S pozdravem Ivan Vodička

David K. 09.09.2020 13:44

Dobrý den,
rád bych se s vámi poradil ohledně volby zapalovacích svíček pro Ford Galaxy 2.3 107kW, r.v.2002 s přestavbou Stag. Jaké svíčky byste mi prosím doporučil aby byly vhodné pro LPG přestavbu? Byla by vhodná např. zapalovací svíčka NGK (1496) Laser Line 1 NG LPG1?
Děkuji a přeji pěkný den

MarekCS 09.09.2020 12:08

Dobrý den,obracím se na Vas s menším dotazem se kterým si lamu hlavu už dlouho.Uvažuji o koupi vozu Opel insignia 1,6 turbo rok 2011.zajímal by mě váš nazor o přestavbě na lpg..Vzhledem k dnešním nařízením EU nemohu najít vhodný vůz k přestavbě.Měl jsem auta jedině na lpg,vždy s pravidelným servisem a nedam na lpg dopustit,nikdy jsem s tím neměl žádný problém (tartariny + přimazávání ventilů)Děkuji Vám za odpovedˇ