Seznam příspěvků

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 07.09.2020 10:31

Dobrý den Karle,
Nechci Vám odpovídat kategoricky „musí“ nebo „nemusí“. Osobně bych se však u těchto motorů za nějaký způsob dodatečné ochrany ventilů a sedel přimlouval. Pak je otázkou, zda zvolit přívstřik benzinu, některý ze způsobů externí aditivace nějakou kapalinou nebo kombinaci obojího. Přestavba těchto motorů je možná.
Já sám mám nyní Hyundai ix20 s motorem 1.6 a LPG systém jsem doplnil elektronickou tlakovou aditivací ventilů.
S pozdravem Ivan Vodička

Anonym 07.09.2020 02:22

Dobrý den, pane Vodička mám dotaz zda doporučujete přestavbu na
lpg u auta Hyundai ix20 1,4 66kW r.v.2017, typ motoru G4FA a zda by zde měl být přívstřik benzínu. Děkuji Karel Č.

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 04.09.2020 14:55

Dobrý den MiV,
Přestavby motorů s přímým vstřikováním mají svoje přísná specifika a odlišnosti od motorů se vstřikováním MPI (do sacího potrubí). Jedním z nich je i skutečnost, že celková dávka paliva pro pracovní cyklus válce se skládá z části benzinu a části plynu. Pokud změníte typ vstřikovače plynu, změní se hmota paliva, kterou vstřikovač nadávkuje za jednotku času a také celková suma obou paliv. Ve Vašem případě byste se po zvětšení LPG vstřikovačů mohl dostat v minimální zátěži motoru na omezení minimální délky impulzu, a naopak v režimech maximální zátěže by se v OL režimů mohla dávkovat příliš bohatá směs.
Pokud Vám tedy vozidlo funguje bez problémů, nic bych neměnil. Pokud Vám vozidlo začalo zlobit a nejezdí jako dříve, nechte si funkci zkontrolovat u Vaší montážní firmy.
S pozdravem Ivan Vodička

LandiRenzo Superb 3,6 04.09.2020 09:02

Dobrý den, mám montáž LPG LandiRenzo v Superb 3,6 (191 kW) při jízdě, kdy za to beru se začne projevovat škubání s tím, že vynechávají válce a ihned se rozsvítí - rozbliká kontrolka(kuře). Mám tam namontované modře značené vstřikovače a to se mi zdá že vzhledem k výkonu jsou slabé. Chtěl bych je vyměnit za fialové/nebo bílé. Je při případné výměně změnit nastavení SW - myslím že bych to zvládl sám. Děkuji za pomoc MiV

LandiRenzo Superb 3,6 03.09.2020 18:50

Dobrý den, mám montáž LPG LandiRenzo v Superb 3,6 (191 kW) při jízdě, kdy za to beru se začne projevovat škubání s tím, že vynechávají válce a ihned se rozsvítí - rozbliká kontrolka(kuře). Mám tam namontované modře značené vstřikovače a to se mi zdá že vzhledem k výkonu jsou slabé. Chtěl bych je vyměnit za fialové/nebo bílé. Je při případné výměně změnit nastavení SW - myslím že bych to zvládl sám. Děkuji za pomoc MiV

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 02.09.2020 13:13

Dobrý den pane Mrázek,
Škubání za jízdy bývají nezápaly v některém z válců. Příčina může být v mechanice motoru, problémech na straně zapalování nebo dávkování paliva. Pokud jste vyměnil všechny komponenty VN části zapalování (cívka, kabely a svíčky), zaměřil bych se patrně na kontrolu dávkování paliva. Múže být špatně nastavená plynová mapa jako celek, nebo špatně dávkuje některý ze vstřikovačů LPG. To se bez diagnostiky nedá určit, nezbude Vám, než najít nějakého plynaře, který má na Váš systém diagnostiku a zkušenosti.
S pozdravem Ivan Vodička

Pavel Mrázek 02.09.2020 10:45

Dobrý den,měl bych dotaz ohledně škubání při pohonu na LPG.Mám Octavii 1 1.6MPI 75kW motor BFQ,kterou jsem koupil už s namontovaný zařízením a teď motor začal škubat,že musím přepnout na benzín.Po výměně svíček,kabelů a zapalovací cívky stále stejné.Filtr LPG vyměněn a stále stejné.Systém je Lováto SEQ.Nikdo z firem v okolí co montují plyn s tím nechtějí nic mít,že to nemontovali a nemají diagnostiku.Mám už páté auto na LPG a toto je první co takhle zlobí.S pozdravem Pavel.

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 31.08.2020 09:31

Dobrá den pane Kanos,
Přestavby hybridů provádíme pouze v malém počtu, a proto nemám přehled v novinkách na trhu hybridů. Omlouvám se, ale bez prohlídky konkrétního modelu nedokážu odpovědět.
S pozdravem Ivan Vodička

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 31.08.2020 09:31

Dobrý den Karle,
Příčina Vámi popisovaných problémů může být jak v benzinové části, tak se může jednat o následek problému v LPG instalaci. Pro základní rozlišení zkuste přepnout do přepínač do polohy provoz na benzin, a jezdit několik dnů po sobě pouze na benzin (bez ani krátkého přepínání na plyn). Pokud se studené ranní starty zlepší a budou opět bez problému, bude potřeba hledat závadu v plynové části. Pokud se studené starty ani po několika dnech provozu pouze na benzin nezlepší, bude problém patrně v benzinové části či mechanice vozu.
S pozdravem Ivan Vodička

Kanos 24.08.2020 11:55

Dobrý den.
Nevíte náhodou o nějakém novém hybridovi od Toyoty nebo Lexusu, který by šel přestavět na LPG? Ta e-CVT převodovka je geniální.. Děkuji za odpověď.