Dobrý den Zdeňku,
Podle Vašeho popisu bych hádal na nesprávné dávkování LPG – posunuté dlouhodobé adaptace směsi. Příčinou mohou být i opotřebované či zanesené vstřikovače LPG. Některé LPG vstřikovače se dají rozebrat a zrepasovat, jiné jsou nerozebíratelné – tam by přicházelo do úvahy např. čištění ultrazvukem nebo výměna. Doporučil bych zkontrolovat funkci dávkování paliva, pokud bude stačit tak eventuelní doseřízení. Pokud by se dělalo čištění či repase nebo výměna vstřikovačů, tak po opravě určitě kontrola a doseřízení LPG systému.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den, mám Mitsubishi ASX 1,6 r. v. 2013, najeto 170000 km poslední dobou se mi stává že při prvním startu po ránu auto točí delší dobu než chytne,ale po nastartování vypnu a druhý start je bez problémů. Projel jsem auto na benzín cca 500 km než jsem vyjel benzín v nádrži a po natankováni jsem najel na benzin cca 300 km. Po prvních 100 km pouze na benzín auto startovalo bez problémů. Začal jsem opět jezdit na plyn, asi po 500 km opět nastal problém se startem. Zopakoval jsem cca 200 km pouze na benzín a start bez problémů. Jinak auto jede jak na benzín i plyn bez problémů. Nemůže být problém v zanešených vstřiků? A daly by se vyčistit ultrazvukem. Děkuji Solar
Dobrý den Petře,
Pomalejší tankování může souviset s výměnou nádrže a multiventilu. Množství natankovaného plynu nekontrolujte podle ukazatele, ale podle skutečně natankovaných litrů do prázdné nádrže. LPG nádrž by se měla tankovat maximálně na cca 80% své kapacity. Po výměně nádrže je pravděpodobné, že orientační ukazatel bude ukazovat v jiném rozlišení a poměru než na nádrži původní – pokud by to bylo příliš, je možné (podle typu Vašeho LPG zařízení) udělat jeho nové nastavení – zadání hodnot signálu pro prázdnou a plnou nádrž.
Naopak problémy s funkcí (cukání v akceleraci) patrně s výměnou nádrže souviset nebude.
S pozdravem, Ivan Vodička
Dobrý den chtěl bych se zeptat na dvě věci ohledně lpg. Mám po výměně nádrže a když tankuji plyn tak tankování trvá strašně dlouhoa asi nenatankuji ani do plna protože diody ukazatele svítí jen tři místo čtyř to je jedna věc, a druhá je že při akceleraci třeba na třetí nebo vyšší stupeň auto začne škubat jak kdyby tam nešel plyn uberu přidam znovu a zas je to v pohodě. Svíčky byly měněné při výměně nádrže. Před výměnou bylo vše ok. Dekuji za odpověď Petr.
Dobrý den pane Sládek,
Předně – jsem rád, že jste byl s našimi službami spokojen .
Zdvih vstřikovačů Valtec T30 bývá od výrobce nastaven na 0,5mm, u verze BFC je to 0,6mm. Nastavit jde pochopitelně i jiná hodnota. Pro správné dávkování a funkci LPG systému je podstatné správné dávkování paliva ve všech režimech práce motoru. To je dáno kombinací zdvihu jadýrek vstřikovače, průměrem trysek a nastaveným tlakem (množství plynu, který vstřikovačem projde za jednotku času) a tomu odpovídajícím nastavením řídícího programu LPG jednotky (výpočet délky signálu). Proto se nedá říci, že nějaký konkrétní zdvih jadýrek, průměr trysky či tlak je ten jediný správný. Pochopitelně žádná z těchto veličin by neměla být mimo smysluplné hodnoty. Po repasi či výměně vstřikovačů vždy provádíme i následné seřízení za jízdy. Tam upravíme parametry přepočtu signálů pro LPG vstřikovače na základě konkrétních podmínek.
Takže bych neřešil konkrétní hodnotu zdvihu vstřikovače, ale správné dávkování LPG po opravě.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den,vždy jsem byl u vás spokojen, bohužel jsem změnil bydliště a mám to k vám trochu z ruky.Nechal jsem si u místního technika měnit vstřikovače Valtek T30/3ohm.Motor jde o poznání lépe,jen mi přijde líný.Chrysler 3.3 , 6v,128kw.Byl jsem opravě přítomen, prováděl kalibraci na 0,5mm.Ted jsem vyčetl u amatérů,že jim nastavovalo až 0,7mm.Kde je pravda? Díky za odpověď, ať se nadále daří.Sládek
Dobrý den Jendo,
Máte pravdu, ohledně aditivace ventilů (stejně jako třeba typu použitého LPG systému a spousty dalšího) najdete mnoho různých, i protichůdných názorů a zkušeností. Každý má na danou věc svůj pohled. Je na Vás, byste si z té záplavy „rad a doporučení“ vybral. Můžete si nechat doporučit Vaším plynařem, kterého jste si vybral pro přestavbu. Když jste mu dal důvěru k doporučení LPG systému a přestavbě, nechte si od něj doporučit i další náležitosti.
Také se můžete dotázat na technickém oddělení Fiat. Fiat prodává některé modely s LPG pohonem. Proto by mohli být schopni poskytnout informaci, zda modely s LPG pohonem mají stejnou hlavu válců jako ty běžně prodávané benzinové. Také by mohli mít informace o spolehlivosti a životnosti při pohonu LPG – otázkou je, jak ochotně tyto informace poskytnou.
My nemáme s Fiaty konkrétní negativní zkušenosti. Pokud se pro nějaký ze způsobů dodatečné ochrany ventilů rozhodnete, uděláte pro životnost ventilů maximum toho, co je v současnosti možné.
Přeji Vám správnou volbu, Ivan Vodička
Dobrý den, rád bych se zeptal zda do Fiatu 500l 1.4 70kw je vhodné použít ochranu ventilů. Snažím se v tom zorientovat, ale bohužel mi každý tvrdí něco jiného. Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den tazateli 4359,
Nepouštíme do oprav plynových systémů, u kterých nemáme možnost diagnostické komunikace s řídící elektronikou. Pokud si ani nemůžeme přečíst hodnoty elektroniky (teploty, tlak, časy impulzů…), nejsme schopni říci, zda systém funguje správně. Zrovna tak nejsme schopni správně diagnostikovat vadný komponent či jeho funkci – pouze bychom hádali.
Proto se omluvím, ale servis originál LPG Opel Vám nenabídneme.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobry den
pri provozu na lpg casto dojde za jizdy k pepnuti na benzin a uz nejde ani rucne prepnout zpet. Vetsinou pomuze vypnout motor a znovu nastartovat ale ne 100%. Auto ma najeto cca 130000km v reduktoru menena membrana a filtr kapalne faze, bez vysledku. Dokazete nejak diagnostkivat zavadu i kdyz je to originalni zastavba? Nebo ji odstranit i bez diagnostiky ? Originalni servis mi prijde naprosto tragicky. Diky za reakci