Seznam příspěvků

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 05.06.2020 17:13

Dobrý den pane Sitaru,
Vaše obavy chápu, ale rozhodnutí pro přestavbu musí být Vaše. Existuje poměrně velký počet Dacií s různými verzemi benzinových motorů, které jezdí na plyn. Určitě se mezi nimi najdou i takové, které mají problémy a musí být opravovány. Ale zrovna tak jezdí na opravy motorů i elektroniky nepochybně i motory provozované pouze na originální palivo (ať již na benzin či naftu). Pro zvažování, zda plynový pohon ano či nikoli, by bylo vhodné zohlednit i přibližný počet ročně najetých kilometrů a jejich složení.
Vámi poptávaný model jsme již přestavovali, provedení přestavby si můžete prohlédnout v naší fotogalerii zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/Duster/4097.html">www.neptun-harfa.cz/&hellip;</a> . Pokud byste chtěl nějaké další informace k provedení eventuelní přestavby nebo obecně plynovému pohonu, můžete se na mne obrátit mejlem, telefonicky nebo osobně na našem příjmu zakázek. Na závěr Vám popřeji dobré rozhodnutí s minimem trápení .
S pozdravem Ivan Vodička

Lukáš Sitaru 04.06.2020 17:44

Dobrý den, stále přemýšlím že dám do vozidla vaše LPG.. jen mě trápí představa, že bych tím auto mohl poškodit.. co si o tom myslíte ? Mám Dacia Duster 1.6 84kw 2019.. mám ještě stále i záruku.. kdybych se to nechal udělat přijdu o záruku u Dácie ? Děkuji za odpověď..

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 01.06.2020 14:51

Dobrý den Honzo,
Netuším, co zapojili špatně, vždyť ani nevím, co odpojovali. Obecně při přepnutí na plyn má otevřít elektroventil na nádrži, provozní elektroventil v motoru a následně jeden po druhém vstřikovače plynu. Zpětné přepnutí na benzin a pískání přepínače se děje ve chvíli, kdy LPG systém nemá správné podmínky pro svoji práci – např. zjistil nízký tlak plynu. Pokud je ve Vašem případě skutečně příčinou přepnutí a pískání signál nízkého tlaku plynu, může to být buďto špatnou funkcí čidla tlaku LPG, nebo ve vstřikovací liště skutečně není z nějakého důvodu plyn. Nezbude, než aby někdo prohlédl vozidlo, zjistil příčinu a tu odhalil.
S pozdravem Ivan Vodička

Honza 01.06.2020 12:57

Dobrý den.
Mám Škoda fabia 1.4 MPi LPG system Magic. Vozidlo od konce března stálo. Dnes dostalo nový motor po GO. Po nastartování a zahřátí však nepřepne na LPG. "Cvakne ventil" u nádrže, na půl vteřiny (možná na míň) se rozsvítí modrá kontrolka začne pískat a pak se rozblikají obě kontrolky a tón pískání je o něco vyšší. Plyn ve vozidle byl po celou dobu kdy vozidlo nejezdilo, dnes dotankováno cca 10 litrů. V únoru bylo vozidlo u plynaře - seštelování + nové vstřiky. V autoservisu mi tvrdí, že vše zapojili správně, ale chci se zeptat, kde mohli udělat chybu - co mohli zapojit špatně. Děkuji za odpověď

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 29.05.2020 16:16

Dobrý den Kryštofe,
Pro provoz na LPG bych doporučil vybírat motory MPI - s nepřímým vstřikováním benzinu (dávkují benzin do jednotlivých větví sacího potrubí). Přestavby motorů s přímým vstřikováním (FSI, TSI, GDI, THP, Ecoboost atd.) jsou možné pouze v konkrétních případech, jsou pro přestavbu dražší a z důvodu trvalé spoluúčasti benzinu mají delší finanční návratnost (podrobnosti zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/System-primeho-vstrikovani/3871.html).<br">www.neptun-harfa.cz/&hellip;</a> />
Dalším kritériem by byla možnost smysluplného umístění plynové nádrže. Vhodné jsou modely, které mají v karoserii místo pro plnohodnotnou rezervu – nádrž se umístí právě do tohoto prostoru. Existují modely, které mají místo prostoru pro rezervu třetí řadu sedadel – to potom může značně komplikovat nebo i znemožňovat montáž plynové nádrže.
Určitým vodítkem pro výběr vozu může být naše fotogalerie zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/Fotogalerie-montazi-LPG/3173.html">www.neptun-harfa.cz/&hellip;</a> - tam si můžete prohlédnout různá provedení přestaveb tak, jak jsme je v průběhu času realizovali. Až budete mít vybraného nějakého „horkého favorita“, můžete mi poslat mejlem (nebo zavolat) typ a stáří vozu spolu s přesným typem motoru (např. G4FD, CGPA…) obsahem a výkonem. Pak bych Vám mohl k možnosti přestavby konkrétního modelu poskytnout podrobnější informace.
S pozdravem Ivan Vodička

Kryštof 29.05.2020 15:25

Dobrý den, rád bych Vás poprosil o radu s výběrem vozu k přestavbě.
Chci si koupit bazarové MPV a nechat si udělat přestavbu na LPG a zajímá mě, jaké modely a motory jsou na to nejvíc vhodné, případně jestli je nějaká hranice nájezdu, od kterého už se přestavba nevyplatí. Prioritou je spolehlivost, rozpočet je max. 200 000. i s přestavbou.
Děkuji a zdravím.

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 29.05.2020 14:51

Dobrý den Davide,
Je mi líto, ale nevím co je na Vašem voze rozbité… Na základě zprostředkovaných kusých informací se zjištění závady skutečně nedá provádět. A abych vyjmenovával komponenty (vždyť ani nevím, jaký systém od firmy BRC máte - v průběhu doby vyráběla firma BRC několik konstrukčně i principielně odlišných systémů…) mi přijde hloupé. Doporučím, navštivte s vozem nějakého plynaře, který má s Vaším zařízením dostatečné zkušenosti a od něj si nechte zjistit příčinu a doporučit způsob nápravy.
S pozdravem Ivan Vodička

David 27.05.2020 21:53

Zdravím,mám Chrysler Voyager 2,4 na lpg.Jezdí na lpg-systém BRC,nejspíš,ale občas cuká v nízkých otáčkách a nikdy nejde vytočit přes 3700 otáček,dusí se.A výkon při lpg taky není žádná sláva.Na benzín není problém až na 6000,bez cukání a táhne super.V čem může být chyba?
Děkuji,David

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 18.05.2020 14:53

Dobrý den Adame,
Je mi líto, ale s Vašími vývody příčin a následků nesouhlasím. Nemyslí, si, že problém se startováním nadvakrát ev. „ s cuknutím, když ukápne kapka z benzinového vstřikovače“ souvisí s tím, že podcházejí benzinové vstřikovače.
Pro potvrzení či vyvrácení Vaší teorie můžete zkusit cvičně při provozu na LPG vyndat pojistku benzinového čerpadla (ev také odtlakovat lištu benzinu např. za jízdy krátkým přepnutím na benzin a zpět na plyn). Pak dojet domů na plyn, vypnout motor a ráno před startem nasadit pojistku a pak zkusit start. Podle Vaší teorie by měl být start v pořádku, podle mě nikoli.
Pochopitelně také si můžete pro dlouhodobější ověření přidat ruční vypínač benzinového čerpadla a ovládat jej ručně. Ale korektní způsob odpojování Vám nenabídnu – viz předchozí vysvětlení důvodů.
S pozdravem Ivan Vodička

Adam 18.05.2020 08:25

Dobrý den, tento problém ukapávajících vstřikovačů je u těchto vozů Škoda Fabia 1,4 MPi znám a byl třeba popsán ve Světě Motorů č. 27 ročník 2014 na straně 36. Je to popsáno i v dílenské příručce k tomuto motoru (stranu bych Vám klidně našel, ale jsem u jiného PC), kde je uvedeno, že maximum je 2 kapky za minutu. Lišta s vstřikovači se dá celá vysunout a provést kontrola. Já to kontroloval, ano, občas se tam tvoří kapičky, pokud je tlak na liště a ukápne to. Teď Vám popíšu, proč to je větší problém na LPG.
Při provozu na obě média bývají někdy (vždy) problém studené starty po delší době (přes noc stačí), po dojezdu a zhasnutí motoru je palivový systém pod tlakem, a pak tedy ty vstřikovače ještě párkrát ukápnou, aby se uvolnil tlak. Ranní studený start je většinou na dvakrát. Po spuštění startéru auto ihned naskočí a ihned chcípne, to zná hodně majitelů těchto vozů. Proč? Jejikož v sání je z těch úkapů velice bohatá směs, a navíc třeba jen v jednom válci. Lambda sonda dá povel ochudit směs a auto chcípne. Druhé startování už je perfektní, jelikož je systém krátce profouknut a dávkuje správně a auto běží. Jediné co hrozí, je že když ty vstřikovače kapou hodně, propálení pístů, jelikož to palivo steče na válce, a pak hoří přímo na válci. Při jízdě-provozu na benzín už je vše v pořádku, jelikož ty kapičky se nestačí vytvořit, každý vstřikovač se otevře i třeba tisíc krát za minutu a všechny úniky jsou strženy vstřikem.
Při provozu na LPG je studený start stejný jako výše popsaný. Ale při jízdě na LPG jsou benzínové zavřené, ale stále pod tlakem, a na vadných vstřikovačích se tvoří kapičky někde až úkapy. Současná auta jsou velice citlivá věc. Já mám Fabii (jezdí s ní syn) z roku 2001, motor typ AQW, 2 lambda sondy, a tento motor plnil Euro 4 již o mnoho let dříve než bylo požadováno. Obě lambdy jsem dával nové. A při provozu na LPG, když to tedy ukápne, tak lambda sonda dá povel k ochuzení směsi a auto občas cukne, hlavně při klidné jízdě, na plný "plyn" to není tolik znát. Navíc to zvyšuje spotřebu benzínu asi o necelý litr na 100/km. Je to stejné, jako když Vám doma kape kohoutek, taky se lidi diví, kolik jim nakape za den. Když připojím diagnostiku, tak za jízdy je vidět, když to ukápne, jak to rozhodí graf té lambdy, jak se na chvilku změní stechiometrický poměr. Hlavně je to cítit na volnoběh, auto se trochu jako oklepe. Tak proto mě zajímala možnost, jak korektně odpojit to čerpadlo při provozu na LPG. Já když přeruším přívod paliva při provozu na LPG (odpojením čerpadla nebo přerušením přívodu paliva) auto je klidnější. Přeji hezký den Adam