Dobrý den Ivane,
chtěl bych poprosit o radu ohledně nespolehlivého diodového ukazatele stavu LPG. Nejvíc se problém projevuje po načerpání prázdné nádrže LPG. Nejprve po načerpání dlouho trvá, např. minutu, než naskočí všechny diody signalizující plný stav nádrže, následně zase, během několika minut diody zhasnou a začně to ˇřvát" / pískat, že je prázdná nádrž, takže musím prstem manuálně přes tlačítko u diod na palubovce odpojit a zase zapojit plyn, což se ne vždy napoprvé povede, když to hlásí prázdnou nádrž....To se stane po dočerpání nádrže klidně opakovaně třeba i půl hodiny až hodinu po jejím dočerpání. (možná tomu jednou "dopomohla i jízda do kopce")Skoro si říkám, zda nemůže být dokonce problém někde u nádrže u ventilu, který ten plyn pouští z nádrže, když nejprve je tam plynu dostatek a pak zanedlouho systém hlásí prázdnou nádrž a nedostatek paliva klidně opakovaně za sebou i když se zdá, že je již vše OK. Pak se chci ještě zeptat, zda je normální, že do této nádrže typu anuloid (místo rezervy) se mi vešlo jen cca 19 litrů-prostě necelých 20 litrů paliva...? Děkuji moc za radu.
Dobrý den pane Poláček,
Jestli jsem dobře pochopil, špatná funkce motoru, blikání chybové kontrolky motoru se děje pouze po prvním studeném přepnutí na LPG. Po delší jízdě (prohřátí komponentů) a když je motor teplý to již přepíná OK. Pak bych hádal na zatuhlé nečistoty v reduktoru či LPG vstřikovačích. Ale jistěji se to dá říci po prohlídce vozu, vyčtení chybového kódu, který se ukládá v paměti BA jednotky atd.
S pozdravem a přáním dobrého zdraví Ivan Vodička
Dobrý den,
Mám vůz škoda octavia 2.0 mpi se zástavbou lpg lovato. Poslední dobou se mi stává, že při přepnutí na lpg se mi rozbliká oranžová kontrolka motoru. Vždy pak přepnu zpět na benzín a chvíli jedu na benzín a kontrolka tímto zhasne. Pak po nějaké době zase přepnu na plyn a kontrolka motoru se již nezobrazuje a lpg systém se normálně přepne na plyn a funguje bez závady. Nevíte čím by tato závada mohla být vyvolána? Napadlo mě, že by to mohlo být nekvalitním plynem, ale opravdu jen hádám.
Děkuji za Vaši odpověď
Dobrý den Aleši,
To, že Vám nepřepne vozidlo na LPG může být vadnou řídící jednotkou. Ze zkušeností nebývá příliš často vadná jednotka. Mnohem častější je vada některého z čidel nebo kabeláží od těchto čidel. Přepínač je úplně potmě, nebo bliká, ale nepřepne? Nebo ihned přepíná zpět na benzin a píská? Nejlépe by bylo zkontrolovat mechanicky kabeláž, následně signály tak jak je čte ŘJ LPG a za pomoci těchto parametrů usoudit na příčinu. Ale omlouvám se, podle částečných zprostředkovaných informací se dá pouze hádat… S konkrétnostmi se na nás můžete obrátit např. telefonicky na našem příjmu zakázek 777 30 50 80.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den, přestal mi fungovat v autě LPG typ STAG 300, nejde to zapnout ani tím vypínačem vedle volantu. Nejprve to začalo špatně ject, na volnoběh to kuckalo a teď už se ani nezapne. Mohla by to být nějaká chyba ŘJ?
Dobrý den Radku,
Neuvádíte jaký LPG systém v jaké motorizaci kterého vozu máte, zda se jedná o motor s přímým vstřikováním benzinu, nebo motor MPI, zda máte aktivovanou funkci přívstřiku benzinu ve vyšších zátěžích či nikoli, v jakých provozních podmínkách jezdíte, kolik litrů plynu jsou Vaše 4 nádrže … Protože neznám žádné podrobnosti, nedokážu říci, zda je to v pořádku nebo nikoli…
Běžné LPG systémy sekvenčního vstřikování bez nestandardních nastavení fungují následovně: motor startuje na benzin, a do doby částečného ohřátí reduktoru motor běží pouze na benzin. Poté se automaticky přepne na LPG a spotřebovává pouze LPG. Při teplotách kolem 0 stupňů Celsia může dojít k přepnutí na LPG po např. 2 km jízdy. Zjednodušeně pak platí následující:
Pokud je jednotlivá jízdy dlouhá 10 km, jedete první 2 km na benzin a zbylých 8 km na LPG. V tom případě tvoří spotřeba benzinu 20% a spotřeba plynu 80%.
Pokud je jednotlivá jízdy dlouhá 100km, jedete první 2km na benzin a zbylých 98km na LPG. V tomto případě tvoří spotřeba benzinu 2% a spotřeba plynu 98%.
Abych byl konkrétnější, mohu uvést hodnoty mého provozu na LPG. Zapisuji si všechna tankování benzinu i plynu společně se stavem tachometru. Od 06/2019 do 02/2020 jsem najel 11.455 km, natankoval 947 litrů plynu a 88 litru benzinu. To znamená, že průměrnou spotřebu mám 8.27 litru LPG a k tomu 0,77 litru BA.
Podle tohoto návodu můžete změřit Vaše skutečné spotřeby, které porovnáte s Vašimi provozními podmínkami.
Pokud byste chtěl podrobnější informace, napiště mi mejlem nebo zavolejte – nejlépe i s nějakými konkrétnostmi.
S pozdravem Ivan Vodička
Zdravím,
jakou máte průměrnou spotřebu benzínu při provozu na LPG? Mám pocit že mi to žere nějak moc. Na 4 LPG nádrže asi 20L benzínu. A mám právě podezření, že to papká i při provozu na LPG. Při asi 20tém km jízdy na LPG se mi najednou rozsvítila kontrolka rezervy benzínu.
Je to správně?
Díky.
Dobrý den pane Kempf,
Pokud si nejste jist, doporučuji svěřit zásah do programového nastavení Vašemu plynaři, nebo nějaké firmě, která provádí montáže systému Magic. „Amatérské“ zásahy nedoporučujeme.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den Michale,
Na Váš dotaz jsem již reagoval odpovědí 4316. U nás to provádíme tak, že demontujeme zavřenou LPG nádrž i se zbytkovým plynem. Pokud ji plánujete použít do jiného vozu, nic by technicky nebránilo její montáži do jiného vozu i se zbytkem plynu. Na Vašem nejvhodnějším postupu se můžete domluvit s plynařem, který bude provádět montáž do nového vozu. Pokud byste chtěl nějaké další podrobnosti, můžete mne kontaktovat nejlépe telefonicky na našem příjmu zakázek.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den, chtěl bych vypnout přívstřik benzínu u LPG magic4 . Software mám magic G4 4.0.10.0 , ale nemůžu to tam najít. Děkuji za odpověď.