Seznam příspěvků

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 21.10.2019 07:42

Dobrý den Honzo,
Bypass reduktoru bych asi nedělal. Pokud Vám zlobí chlazení/topení, zaměřil bych se na průchodnost jednotlivých okruhů a komponentu (radiátor topení, vstupy a výstup sacího potrubí…). Také je možné zkusit přepojit reduktor nikoli do série, ale přes T-kusy paralelně – „vedle“ radiátoru topení.
S pozdravem Ivan Vodička

Honza 21.10.2019 07:03

Dobry den,
chtel bych se zeptat jestli uz mate sadu LPG se kterou by slo upravit nove motory 1.0 TCe (trivalec 999cm3) a 1,3 TCe (ctyrvalec 1333cm3) od renaultu,diky za info

Roman Červík 18.10.2019 15:10

Dobrý den, mám škoda fabia 1.4 s plynem. Mám problém při rozjezdu na benzín. Při sešlápnutí pedálu, abych se rozjel tak občas auto nejede, jako kdyby benzín nešel do motoru. Kamarád mi řekl že to může být způsobeno tím že benzín je starý. Doporučil mi že bych měl tankovat benzín s vyšším oktanovým číslem a nebo něco přidávat do benzínu když chci stále tankovat 95. Takže se chci zeptat zda li to pomůže a případně co je lepší, zda li tankovat lepší benzín (jaký?) a nebo nebo něco přidávat do 95 (co?). Děkuji

Díky i za Váš předchozí příspěvek,Honza H. 17.10.2019 18:10

K odpovědi č. 4204
V mém případě je reduktor (Tartarini g79) zapojen do serie malého okruhu, tzn. domek termostatu - reduktor - výhřev sání - topení - pumpa - blok. Myslíte, že kdybych to zapojil paralelně, tak by si voda do reduktoru našla cestu? Ještě mě napadlo udělat u reduktoru takový malý "bajpas" nějakou trubkou malého průměru, abych měl jistotu, že nějaký tlak zůstane i na průchod reduktorem Myslíte, že by to chodilo? Teď mi auto jede na plyn hned po startu, pokud nemrzne, tak startuju na LPG...

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 17.10.2019 15:08

K příspěvku 4203
Nemyslím si, že by výrobce reduktoru úmyslně škrtil průchod vody reduktorem. Pro správnou funkci LPG systému je nutné předat v co nejmenším reduktoru (aby se dobře vešel i do motorů, kolem kterých není mnoho místa) co největší množství tepla z chladicí kapaliny do plynu. K tomu je potřebný dostatečný průtok a velikost teplosměnné plochy. Každý reduktor má jinak konstruovaný průchod vody, a proto i jiný odpor pro vodní proud. Také záleží na tom, zda je v konkrétním vozidle reduktor zapojen v okruhu topení do série či paralelně. I proto nevidím žádný univerzálně platný recept.
S pozdravem Ivan Vodička

Průtok vody reduktorem 16.10.2019 18:22

Jenom k tomu problému s teplotou motoru po zapjení přes reduktor. Velmi dlouho dobu jsemse snažil přijít na to, proč mi teplota vody v jednobodové felici kolísá mezi cca 80 až 100 stupni. Po vyzkošení několika různých termostatů jsem na zkoušku odpojil ze systému výhřev reduktoru a kolísání prakticky zmizelo. Plus mínus 1 mm kolem devadesáty na teploměru v autě. Diag nemám. Když jsem nedávno měl reduktor rozdělaní, všiml jsem si, že oproti průměru přívodních hadic je průtok přes reduktor realizován jenom malinkou škvírkou. Podle mě tím je způsobeno to, že voda v malém okruhu prodí podstatně pomaleji a tak teplota kolísá podle toho jak otvírá termostat. Jenom nevím, jestli je to tak schválně, nebo by se průtok reduktorem mohl nějak upravit.

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 04.10.2019 14:54

Dobrý den Petře,
Každá LPG nádrž se plní maximálně na cca 80% své kapacity. To zajišťuje multifunkční ventil, kterým je nádrž osazena. Pokud do nádrže natankujete méně (ve Vašem případě o cca 5 litrů), může to být nesprávným usazením nádrže nebo vadnou funkcí multiventilu. Nedokáže odsát z nádrže všechen plyn (z nádrže je tlakem plynu nad hladinou vytlačována kapalná fáze ode dna nádrže), nebo omezí plnění o něco dříve. Pro eventuelní kontrolu a opravu asi kontaktujte Vašeho plynaře.
S pozdravem Ivan Vodička

Anonym 04.10.2019 10:00

Dobry den p.Vodicka.
Mam lpg nadrz asi rok starou a je na 60 litru ale natankuji pouze 43 litru a to uz mam vyskousebe x tankovani.Vim ze je tam nejaka rezerva ale že by az takova?Dekuji Petr

Petr K. 29.09.2019 07:43

Mnohokrát Vám děkuji,
Petr K.

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 27.09.2019 14:01

Dobrý den Petře,
Jednotky AC Stag (verze Q-Box určitě, u starších jednotek řady 300 myslím že také) nemají v základním přednastavení omezený počet tzv. nouzových startů přímo na plyn. Při nastavování SW při montáži tuto hodnotu běžně neomezujeme. Proto si myslím, že nebudete mít SW nijak omezen počet nouzových startů. Pokud byste to chtěl vědět jistě, zastavte se i s vozem. Spojíme se s Vaší ŘJ a nastavení ověříme.
S pozdravem Ivan Vodička