Dobrý den pane Vodičko, chtěl bych se zeptat zda nastavujete maximální počet nouzových startů u jednotek AC-STAG? Pokud ano, kolik u jednotky Stag 300-4 ISA2 (instalace u Vás 09/2011)Předem díky, Petr K.
Dobrý den pane Šindelář,
Neexistuje žádný oficiální seznam vozidel či motorů, pro které je při provozu na LPG nutná dodatečná aditivace ventilů a ventilových sedel. Naše doporučení vycházejí ze zkušeností naší firmy, či ze zkušeností zprostředkovaných výrobci LPG systémů nebo dovozci těchto zařízení. Vámi poptávaných motorů BMW 750 nebude na LPG jezdit mnoho. Proto i zkušeností s jejich provozem a životností bude málo. Vzhledem k výkonu bych nepředpokládal, že by byl při provozu na LPG nějaký problém s ventily. Přívstřik benzinu bych u tohoto motoru viděl spíš z důvodů velkého výkonu a nutnosti zajistit správnou bohatost směsi v celém rozsahu otáček a zátěží.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli je nutný přístřik paliva nebo přímaz u motorů BMW E65 750i r.v. 2005.
Děkuji za odpověď
Dobrý den tazateli CS,
Reduktor LPG se připojuje do okruhu topení, v některých případech paralelně, jindy do série s radiátorem topení. Voda i teplo odebírané reduktorem tedy jde mimo okruh regulovaný termostatem. Z toho důvodu by teoreticky neměl nijak ovlivňovat teplotu motoru. Takto na dálku přes internet nedokážu odpovědět na Vaši otázku, „jestli je vše v pořádku a motor mi nejede třeba 1/3 všech jízd na studený, resp. neohřátý, motor“. Proto bych doporučil kontrolu diagnostikou, která z ŘJ motoru vyčte aktuální teplotu, kterou podle elektroniky motor má.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den, pane Vodičko,
už jsem Vám nedávno psal do diskuse. Zapomněl jsem na jednu věc.
Vysvětlím situaci:
Když jsem ještě jezdil na benzín, nikdy se mi nestalo (ani v největších mrazech), že by mi po zahřátí chladicí kapaliny teplota kolísala (alespoň podle palubního počítače). Vždy cca po 1 km jeden malý dílek a do cca 5 km druhý větší dílek, což má již signalizovat teplotu chladicí kapaliny na provozní teplotě (vím, že to není teplota oleje na provozní teplotě).
Poté jsem si nechal u Vás v servisu přestavět auto Renault Fluence 1.6 16V K4M 838 82 kW, LPG BRC, elektronická tlaková aditivace ERC. Od té doby mi při jakékoli jízdě (město, okresky, dálnice) kolísá teplota chladicí kapaliny mezi jedním dílkem a větším druhým dílkem (který má signalizovat teplotu chladicí kapaliny v provozní teplotě).
Vlastně ani nezáleží na tom, jestli jedu konstantně na tempomat, jedu s autem s vyřazeným převodem nebo nechám z kopce zařazeno a jedu bez plynu.
Motor se vždy klasicky zahřeje, poté začne skákat teplota na palubním počítači sem a tam. Mám za to, že je to prostě jen přidaným reduktorem, který z logiky věci odebírá teplo chladicí kapalině. Jde mi však o to, jestli je vše v pořádku a motor mi nejede třeba 1/3 všech jízd na studený, resp. neohřátý, motor. Nebo si myslíte, že je vadný termostat?
Nikde jsem na internetu v diskusích neviděl, že by se podobná problematika ve spojení s LPG probírala, proto se Vás raději ptám.
Děkuji
CS
Omnlouvám se, při obnově stránky se dotaz odeslal znovu, a děkuji za radu určitě vás rád kontaktuji.
Dobrý den Aleši,
Už jsem se dostal k Vašemu dotazu…
Pro bezproblémový provoz na LPG bych vybíral z motorů které nemají přímé vstřikování (tj. ne motory TSI, THP, Ecoboost atd). Z Vámi uvedených modelů nejčastěji přestavujeme modely Ford Focus a Hyundai i30/Kia Ceed. Proto bych s ohledem na provoz LPG vybíral z těchto modelů, a to motory MPI . Provedení přestaveb těchto vozů si můžete prohlédnout v naší fotogalerii, Forda např. zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/Focus/4070.html">www.neptun-harfa.cz/…</a> a Hyundai i30 zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/i30/4101.html">www.neptun-harfa.cz/…</a> . Tolik ve stručnosti k Vašemu dotazu. Další eventuelní podrobnosti bychom mohli probrat mejlem, nebo lépe telefonicky či osobně na našem příjmu zakázek.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den. Mohl byste mi prosím poradit? Mám v plánu koupit nějaký kombík a nechat si do něj udělat lpg. Při mém nájezdu cca 45.000 km/rok asi jiná rozumná možnost není. Chtěl bych koupit cca 2 roky staré auto kdy v uvahu přichází - Peugeot 308, Opel Astra, Hyundai i30, Kia Ceed a Ford focus - vše kombi. Které z nich vybrat pro bezproblémovy provoz lpg a s jakou motorizaci? Případně je nějaká lepší možnost.
Dobrý den. Mohl byste mi prosím poradit? Mám v plánu koupit nějaký kombík a nechat si do něj udělat lpg. Při mém nájezdu cca 45.000 km/rok asi jiná rozumná možnost není. Chtěl bych koupit cca 2 roky staré auto kdy v uvahu přichází - Peugeot 308, Opel Astra, Hyundai i30, Kia Ceed a Ford focus - vše kombi. Které z nich vybrat pro bezproblémovy provoz lpg a s jakou motorizaci? Případně je nějaká lepší možnost.
Dobrý den Adame,
Demontáž LPG systému provádíme cca za 2-4 tis. Kč. Vždy záleží na skutečně odvedené práci. Ta je odvislá od typu vozu a typu demontovaného LPG systému. Pro potvrzení demontáže do velkého TP je podstatné, jaký zápis o LPG systému v TP máte. Pro bližší domluvu nás můžete kontaktovat mejlem nebo telefonicky na našem příjmu zakázek.
S pozdravem Ivan Vodička